ΤΟ ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟ 

 

          ΚΑΘΕ ΤΡΙΑ ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΞΟΔΕΥΟΥΜΕ ,ΤΟ ΕΝΑ «ΠΗΓΑΙΝΕΙ» ΣΤΟ ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟ!

 

 

Με την λέξη παρεμπόριο εννοούμε κάθε συναλλαγή με αντικείμενο κάποιο προϊόν που έχει παραχθεί παράνομα ή έχει εισαχθεί από χώρες χαμηλού κόστους παράνομα ή ημινόμιμα, και διακινείται στην εγχώρια αγορά με παράνομες διαδικασίες.

 

Το παρεμπόριο αντιπροσωπεύει το 5-7% του παγκόσμιου εμπόριου. Στην Ελλάδα, όμως, υπολογίζεται ότι είναι το 30% επί του συνολικής αξίας του εμπορίου! Ο ετήσιος τζίρος του παρεμπόριου υπολογίζεται-μαζί με τα οπωροκηπευτικά-σε 5 δισ. .Ευρώ τον χρόνο. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε φοροδιαφυγή της τάξεως του 1,5 δισ. Ευρώ και απώλειες εσόδων ΦΠΑ της τάξεως του 1 δισ. Στην χώρα μας ασχολούνται με το παρεμπόριο περίπου 40.000 άτομα

 

Υπολογίζεται ότι το 1 στα 3 Ευρώ που ξοδεύουν οι καταναλωτές καταλήγει στο παρεμπόριο!

 

Το παρεμπόριο υπάρχει παντού, όχι σπάνια αναπτύσσεται έξω από τα καταστήματα που λειτουργούν νόμιμα, και αφορά το κάθε τι! Στα οπωροκηπευτικά πραγματοποιεί τζίρο 3 δισ., κάνει «θραύση» στα CD και στο λογισμικό, εμφανίζεται έντονα σε κοσμήματα και καύσιμα, στα αξεσουάρ…

 

 Εκτιμάται, επιπλέον, ότι:

 

·          το 75% του τζίρου που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στα γυαλιά ηλίου  προέρχεται από το παράνομο εμπόριο!

 

·          Σε εβδομαδιαία βάση πωλούνται περίπου150.000 δερμάτινα-«απομιμήσεις»( πορτοφόλια, τσάντες κ.λ.π.)

 

·          Η εμπορία προϊόντων «μαϊμού» τα οποία κατασκευάστηκαν στην Κίνα έφθασε, το 2006, τα 400 δισ.δολάρια!

 

Το νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει για την αντιμετώπιση του παρεμπόριου είναι επαρκές για την ΓΣΕΒΕΕ, αλλά υπάρχει πρόβλημα εφαρμογής.* Στην ιστοσελίδα της, για το συγκεκριμένο θέμα, αναφέρεται-εκτός των άλλων-ότι: «…Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ξεκινούν από την εξυγίανση του κρατικού μηχανισμού και των ελεγκτικών οργάνων. Δεν υπάρχει έλλειψη νομικού πλαισίου για την πάταξη του παρεμπορίου αλλά έλλειψη πολιτικής βούλησης για την εφαρμογή του. Ευθύνη που βαραίνει εξίσου και την πολιτική που εφαρμόζει στο συγκεκριμένο θέμα και η Τοπική Αυτοδιοίκηση.Συνεπώς το πρόβλημα δεν είναι νομικό, ούτε τεχνικό και για αυτό το λόγο η ΓΣΕΒΕΕ  έχει την ακόλουθη βασική και ξεκάθαρη θέση:την άμεση εφαρμογή των ισχυόντων νόμων για το υπαίθριο εμπόριο και την έκδοση      των Προεδρικών Διαταγμάτων που εκκρεμούν».

 

* Και η ΕΣΕΕ υποστηρίζει ότι παρά τις όποιες επί μέρους βελτιώσεις, το πρωτεύον είναι να εφαρμοστεί το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.