Υποχώρηση της Οικοδομικής Δραστηριότητας το 2008! 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ!

 

 

Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδας( ΕΣΥΕ) κατά το 2008 είχαμε μείωση του αριθμού των οικοδομικών αδειών  κατά 15,4% σε σχέση με το 2007, μείωση κατά 17,9% όσον αφορά την συνολική επιφάνεια των κτισμάτων και μείωση κατά 17,1 % όσον αφορά τον όγκο. Η μείωση αυτή αφορά και τον Δημόσιο και τον Ιδιωτικό τομέα και εκτιμάται ότι θα επιδεινωθεί η κατάσταση το 2009!Οι κατασκευαστές, υπολογίζουν ότι τα απούλητα σπίτια είναι πάνω από 150.000, πράγμα που σημαίνει ότι με τέτοιους αριθμούς δεν μπορεί κανείς να περιμένει αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας-αν μάλιστα συνυπολογίσουμε τον περιορισμό των τραπεζικών εγκρίσεων στα στεγαστικά δάνεια. Κατά το πρώτο δίμηνο του 2009, τα αιτήματα από τράπεζες για εκτιμήσεις κατοικιών για στεγαστικά δάνεια έχουν υποχωρήσει κατά 60% έναντι του διαστήματος Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου του 2008!

 

(Στο σημείο αυτό, αξίζει να αναφερθεί ότι υπάρχει σημαντική πτώση του ενδιαφέροντος για αγορά κατοικιών σε όλη την Ευρώπη, παρά την αύξηση της προσφοράς εξαιτίας της μικρής απορρόφησης των νέων κατοικιών. Το πρόβλημα είναι εντονότερο στην αγορά θερινής κατοικίας. Εν τούτοις, στην χώρα μας, έχουμε αξιοσημείωτη «αντοχή» των τιμών πώλησης.)

 

Η μόνη Περιφέρεια της χώρας που σημειώθηκε αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας ήταν η Περιφέρεια του Ν.Αιγαίου με 3,5%.Οι «επιδόσεις»των λοιπών Περιφερειών έχουν ως εξής:

 

Αττική :-23,1%,Α.Μακεδονία και Θράκη:-17,3%, Κρήτη:16,4%, Θεσσαλία -16,15, Στερεά Ελλάδα -12,1%, Ιόνια νησιά -12%, Κ.Μακεδονία -10,1% και Δ.Μακεδονία & Ήπειρος -6,4%