ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΜΠΟΡΟΕΠΑΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΤΕΜΠΜΕ 

Το Σάββατο 30/05/09, βρέθηκε στο Αργοστόλι και μίλησε στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου, μπροστά, δυστυχώς, σε πολύ λίγο κόσμο ο Πρόεδρος του ΤΕΜΠΜΕ  κ. Δομένικος, ο οποίος έφθασε στο νησί μας προσκεκλημένος από τον Εμποροεπαγγελματικό Σύλλογο Κεφαλληνίας και Ιθάκης. Μετά τους αρχικούς χαιρετισμούς( Χαιρέτησαν οι κκ Μαρκάτος και Μιχαλάκος και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών) πήρε τον λόγο  ο κ. Δομένικος,  ο οποίος γνωστοποίησε ότι κατά την Α΄ φάση του Προγράμματος Εγγύησης και Επιδότησης Επιτοκίου Δανείων Κεφαλαίου Κίνησης Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων(που έληξε τον Απρίλιο), ικανοποιήθηκαν στην Κεφαλονιά 120 αιτήσεις για δάνεια. Η  συνολική αξία των δανείων ήταν περίπου 10,8 εκατ. Ευρώ, κυρίως , μέσα από την Εθνική Τράπεζα( το 44,80% του ποσού ), τηνALPHA (24,2%) και την Αγροτική( 16%).*Ο κ. Δομένικος  ανάφερε, ακόμη, ότι στην Β΄φάση  του Προγράμματος«Εγγύησης Δανείων Κεφαλαίου Κίνησης …» έχουν ικανοποιηθεί μέχρι στιγμής(τέλη Μαΐου) 25 αιτήσεις, ενημέρωσε ότι πανελληνίως εγκρίθηκαν 45.000 αιτήσεις και ότι σε αυτή την Β΄φάση το επιτόκιο δανεισμού είναι λίγο πάνω από 4% και η συνολική οφειλή εξοφλείται σε έξη εξαμηνιαίες δόσεις.

 

Στην σύντομη παρέμβασή του ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Κ.Ι κ. Θ. Μιχαλάτος, ανάφερε ,εν μέσω άλλων, ότι η χρήση των Τραπεζών ως ενδιάμεσων φορέων για την υλοποίηση των Προγραμμάτων δεν έχει συνοδευτεί από θετικές εμπειρίες.

 

 

 
*Μέσα από την Εθνική ικανοποιήθηκαν 47 αιτήσεις και από την Αγροτική 41. Τα 5,5, εκατ. δανείων διοχετεύτηκαν σε επιχειρήσεις που απασχολούν από 0-4 άτομα και τα 3,1 εκατ. σε επιχειρήσεις που απασχολούν από 5-9 άτομα. Τα 7,1 εκατ. διατέθηκαν στο εμπόριο και τα υπόλοιπα μοιράστηκαν ανάμεσα σε μεταποίηση και υπηρεσίες. Στα Ιόνια διατέθηκαν συνολικά, δάνεια ύψους 58 εκατ. Ευρώ (ποσοστό 1,8% επί του συνόλου), πράγμα που σημαίνει, ότι η Περιφέρειά μας κατατάσσεται στην προτελευταία θέση ανάμεσα στις Περιφέρειες της χώρας.