ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ Γ.Σ. ΕΜΠΟΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΙΘΑΚΗΣ 

Την Κυριακή 19/10/08 ο Πρόεδρος του Επιμελητήριου κ. Θ. Μιχαλάτος συνοδευόμενος από τον ΑντιΠρόεδρο κ. Σ. Ματιάτο, την Δ/ντρια κ. Μ. Κοντογιαννάτου και τον συνεργάτη του ΕΒΕΚΙ κ. Τ. Βασιλάτο, επισκέφθηκε την Ιθάκη κατόπιν προσκλήσεως του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Ιθάκης, ο οποίος είχε καλέσει τα μέλη του σε Γενική Συνέλευση.

 

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ.Γ. Καράλης στην εισήγησή του, έδωσε εξηγήσεις για το γεγονός ότι λίγα μέλη του Συλλόγου έδωσαν το παρόν, κι αναφέρθηκε στην «ατζέντα»της συνάντησης στην οποία  συμπεριλαμβάνονταν θέματα όπως είναι το φορολογικό και η συμμετοχή στην πανελλήνια κινητοποίηση των εμπόρων, τα μέτρα στήριξης των ΜμΕ, τα πεπραγμένα του Συλλόγου( συμμετοχή σε Εκθέσεις και χρηματοδότηση διαφήμισης)κ.λ.π. Στην συνέχεια αφού ανάφερε ότι τον ενοχλεί η απουσία του Δήμου Ιθάκης από την συγκέντρωση, ευχαρίστησε τον κ. Μιχαλάτο για την παρουσία και την βοήθεια που έχει προσφέρει στον Σύλλογο και ζήτησε από τον κ.Σπ.Αρσένη -ο οποίος είχε δώσει το παρόν εκπροσωπώντας το Επαρχείο-να ενημερώσει για την πορεία των έργων και, ιδιαιτέρως, για το τι γίνεται με το λιμάνι του Πισω Αετού. Ο κ. Αρσένης θύμισε ότι ο κ.Μιχαλάτος είναι ο μοναδικός Κεφαλονίτης που έχει πει σε «ανύποπτο χρόνο» ότι πρέπει να γίνει Τ.Ε.Ι στην Ιθάκη και αναφερόμενος στις ενέργειες του Επαρχείου υπογράμμισε ότι:

 

·          Ότι το Επαρχείο συμμετέχει σε όσο περισσότερες Τουριστικές Εκθέσεις μπορεί κι ότι ο ίδιος συμμετείχε σε δυο( Μόναχο και Βουδαπέστη), με καλά αποτελέσματα για τον τουρισμό της Ιθάκης. Ο Προγραμματισμός είναι για συμμετοχή σε 4-5 διεθνείς Εκθέσεις, μέσα στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Έκθεση της Βαρκελώνης.(Ο κ.Αρσένης υποστήριξε ότι οι Καταλανοί, είναι δυνατόν να πεισθούν ότι ο προορισμός τους στην Ελλάδα είναι η Ιθάκη!).Τα δυο τελευταία χρόνια, έχει γίνει προσπάθεια προβολής μέσα από εκπομπές, κυρίως, της κρατικής τηλεόρασης και καταβάλλεται προσπάθεια να προβληθεί το νησί μέσα από τους «Περίπατους στην Ελλάδα»(SKY)

 

·          Το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας στον κατάλογό του για το πού μπορούν τα σκάφη αναψυχής να ανεφοδιαστούν με καύσιμα δεν περιλαμβάνει την Ιθάκη(!)-παρά το ότι, πέρυσι, καταπλεύσανε στο νησί περίπου 16.000 σκάφη. ( Ο τ. Δήμαρχος ζήτησε από τον κ. Κάραλη να διαμαρτυρηθεί έντονα γι αυτή την αβλεψία του Υπουργείου).Το αγκυροβόλιο,όμως, τουριστικών σκαφών στο Βαθύ, το οποίο παραδόθηκε στον Δήμο προ τετραετίας, βρίσκεται σε απαράδεκτη κατάσταση

 

·          Η μελέτη του λιμανιού του Πίσω Αετού δεν είχε προχωρήσει καθόλου επί Νομαρχίας Λευκαδίτη διότι ο τ.Νομάρχης δεν είχε αποδεκτεί την  προτεινόμενη από το ΥΠΕΧΩΔΕ μείωση του αντικειμένου κατά 20%.Όταν ανέλαβε ο κ.Γεωργάτος έκανε, αμέσως, αποδεκτή την πρόταση του ΥΠΕΧΩΔΕ, δόθηκε η σχετική εντολή στον μελετητή και ξεκίνησε ο «μαραθώνιος» των σχετικών αδειοδοτήσεων και εγκρίσεων μελετών και στα τέλη Ιουνίου  εγκρίθηκε η περιβαλλοντική μελέτη από την Περιφέρεια .Αντιμετωπίστηκε, ακολούθως, το θέμα του Αιγιαλού και της πρόσβασης στο λιμάνι και η μελέτη έχει, πλέον, παραδοθεί εξ ολοκλήρου στην Νομαρχία η οποία έδωσε εντολή στον μελετητή να συντάξει τα τεύχη δημοπράτησης( Ο κ. Αρσένης εκτίμησε ότι θα είναι έτοιμα στα τέλη Δεκεμβρίου και , κατόπιν, με απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, θα ενταχθεί στο Δ΄ Κ.Π.Σ. Το κόστος κατασκευής του υπολογίζεται σε 8-10 εκατ.Ευρώ .Εκτίμησε, επίσης, ότι το λιμάνι του Βαθέως θα πρέπει να διεκδικηθεί ως έργο από την κοινωνία της Ιθάκης, μετά την οριστική ένταξη του λιμανιού του Πίσω Αετού ,και όχι πριν.)

 

·          Το Δημοτ.Συμβούλιο έχει εγκρίνει την χωροθέτηση του βιολογικού καθαρισμού, αλλά καθυστερεί απαράδεκτα η μελέτη για το αποχετευτικό.

 

·          Αυτή την στιγμή γίνονται σημαντικές αρχαιολογικές ανασκαφές και ο Ε.Ο.Τ. έχει εγκρίνει την δημιουργία πέντε αρχαιολογικών μονοπατιών, αλλά το έργο δεν προχωράει  εξαιτίας της αρχαιολογικής και δασικής υπηρεσίας. Το Επαρχείο δίνει ιδιαίτερη σημασία στον λεγόμενο Πολιτιστικό Τουρισμό και γι αυτό ασχολείται και με του ς ανεμόμυλους και την ανάδειξη της κατοικίας Λεκατσά.

 

Ο Πρόεδρος του Επιμελητήριου κ. Θ. Μιχαλάτος, στην δική του παρέμβαση, αφού αναφέρθηκε ,για λίγο , στον ρόλο του Επιμελητήριου και  στον τρόπο λειτουργίας του, σημείωσε ότι ,ιδιαιτέρως σε αυτές τις δύσκολες εποχές, απαιτείται οι Σύλλογοι να οργανωθούν καλύτερα και να δίνουν δυναμικότερο και μαζικότερο παρόν, υποχρεώνοντας έτσι τις διάφορες Αρχές (π.χ.τις Δημοτικές) να προσέρχονται όταν καλούνται. Υποστήριξε ότι θα πρέπει τα  προβλήματα να ιεραρχηθούν, να επιλεχθούν, ακολούθως, λίγα-τα σημαντικότερα- και ενωμένοι να επιδιώξουν την επίλυσή τους. Γνωστοποίησε ότι το Επιμελητήριο μετέχει σε πολλές Εκθέσεις Τουρισμού και κάλεσε τον κ. Κάραλη , αν ο Σύλλογος το επιθυμεί, να υπάρξει συνεννόηση, ώστε σε αυτές τις Εκθέσεις να μετέχει και άτομο από την Ιθάκη, προωθώντας σχετικό υλικό. Τάχθηκε κατά του μέτρου κατάργησης του αφορολόγητου όριου για τους ελεύθερους επαγγελματίες-το μέτρο δεν ισχύει για τα μικρά νησιά όπως η Ιθάκη -και σημείωσε ότι αν αποφασισθεί την ερχόμενη Τετάρτη  το κλείσιμο των καταστημάτων, χωρίς να διασφαλιστεί ότι αυτό θα γίνει από την μεγάλη πλειοψηφία των ενδιαφερομένων, τότε, αυτό δεν πρέπει να συμβεί , διότι θα δοθεί «προς τα έξω» μήνυμα αδυναμίας. Εκτίμησε ότι μετά το Δ΄Κ.Π.Σ. δεν θα υπάρξει άλλο Κοινοτικό Πλάισιο Στήριξης και κατά συνέπεια θα πρέπει να καταβληθούν  έντονες προσπάθειες ώστε να ενταχθούν σε αυτό όσο γίνεται περισσότερα έργα και  πρόβλεψε, ότι .από την στιγμή που δεν έχουμε ακόμη δημιουργήσει σε εθνικό επίπεδο τις απαραίτητες δομές, η υλοποίηση των έργων( π.χ. του Πίσω Αετού) θα καθυστερήσει. Ανάφερε ότι θα υπάρχουν στο Δ΄ Κ.Π.Σ. χρήματα για ΜμΕ και ότι η Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων-στην οποία μετέχει το Επιμελητήριο-θα εξακολουθεί να υλοποιεί Προγράμματα. Δεσμεύτηκε ότι θα γίνει ενημερωτική ημερίδα στην Ιθάκη όταν θα προκηρυχθούν Προγράμματα και ενημέρωσε για την συνεργασία του ΕΒΕΚΙ με τον Σύλλογο, τονίζοντας ότι εφόσον ο Σύλλογος επιθυμεί αυτή την συνεργασία θα την έχει και με το παραπάνω σε όλα τα επίπεδα.

 

Ο κ Κάραλης ότι σημαντικό μέρος των χρημάτων που το Επιμελητήριο έδωσε στον Σύλλογο , χρησιμοποιήθηκαν για την διαφήμιση της Ιθάκης.

 

Στην συνέχεια διατυπώθηκαν παράπονα διότι δεν μνημονευόταν η Ιθάκη στο διαφημιστικό μήνυμα- «αντίβαρο» στην έντονη φημολογία για σεισμό, που δημιούργησε και διοχέτευσε το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης( Ο κ. Μιχαλάτος πληροφόρησε για τις ενέργειες του Επιμελητήριου σε σχέση με το θέμα και ανάφερε ότι η διαφήμιση που έγινε στις αρχές Αυγούστου δεν είχε πλέον κανένα νόημα για τους επιχειρηματίες που είχαν ήδη υποστεί τις συνέπειες από την φημολογία).Έγινε συζήτηση περί καταβολής αποζημίωσης από την Πολιτεία εξαιτίας της οικονομικής ζημιάς που έγινε από την φημολογία για και για τις ενέργειες που μπορεί  να γίνουν προληπτικά για την αποφυγή παρόμοιων «περιπετειών» στο μέλλον.

 

Διατυπώθηκαν, επίσης, παράπονα για τον τρόπο διακίνησης του Περιοδικού του Επιμελητήριου , τέθηκαν: το θέμα του μειωμένου Φ.Π.Α (ξανά), τα του πλανόδιου εμπόριου, τα προβλήματα της υπερβολικής, πέραν των καταλόγων, τιμολόγησης σε εστιατόρια, της έλλειψης της απαραίτητης ευαισθησίας εκ μέρους καταστηματαρχών στα ζητήματα καθαριότητας και του απαραίτητου σεβασμού απέναντι στον ρόλο που επιτελούν τα πεζοδρόμια. Ο κ. Κάραλης διατύπωσε την άποψη για συμμετοχή του εμποροεπαγγελματικού κόσμου της Ιθάκης στην απεργιακή  κινητοποίηση της ερχόμενης εβδομάδας( υπήρξε, εδώ προβληματισμός για το αν πρέπει να γίνει κινητοποίηση και τι είδους κινητοποίηση)  και τόνισε την ανάγκη οι επιχειρηματίες του νησιού να ξεπεράσουν το πρόβλημα που δημιουργείται από τα «λίγα σπίτια», όπου όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους. και αποφεύγουν, φυσικά, τις « τριβές» και να ενώσουν τις δυνάμεις τους και τη φωνή τους απαιτώντας από τις τοπικές Αρχές να κάνουν τα έργα που πρέπει! Ο κ. Μιχαλάτος  σημείωσε ότι το γεγονός της μικρής προσέλευσης του κόσμου στη Γενική Συνέλευση πρέπει να προβληματίσει για τις αιτίες του φαινομένου και για το τι πρέπει να γίνει ώστε να «επιστρέψουν οι έμποροι στον Σύλλογο» και υπενθύμισε ότι όταν υπάρχει πράγματι πρόβλημα, τότε, ο κόσμος, έστω, με καθυστέρηση, κινητοποιείται !  Πρότεινε, μάλιστα, να χρηματοδοτήσει το ΕΒΕΚΙ μια δημοσκόπηση για να εξακριβωθεί ποιο πρόβλημα θεωρεί σημαντικότερο ο εμπορικός κόσμος του νησιού και τι ζητά από το Επιμελητήριο και τον Σύλλογο.( Η πρόταση έγινε αποδεκτή από τους παριστάμενους) Ο κ. Σκληρός υποστήριξε ότι οι επιχειρηματίες δεν εμπιστεύονται τους συλλογικούς φορείς, έχουν την εντύπωση ότι δεν υποστηρίζουν τα συμφέροντα των μελών τους .Πρόσθεσε ότι η λεγόμενη μαρίνα τουριστικών σκαφών στο Βαθύ είναι σε απαράδεκτη κατάσταση- παρά το ότι ζει το νησί από τον θαλάσσιο τουρισμό-υπάρχει έλλειμμα στην καθαριότητα και στην αστυνόμευση και τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν για να πλαγιοδετήσει για δυο μέρες ένα κρουαζιερόπλοιο στο λιμάνι, να απομακρύνονται σαράντα τουριστικά σκάφη!( Ο Πρόεδρος του Συλλόγου πληροφόρησε ότι το τελευταίο θέμα το έθεσε στους εμπόρους και διαπίστωσε ότι δεν ήθελαν να φύγει το κρουαζιερόπλοιο από την προβλήτα).