ΑΠΟ…ΑΕΡΟΣ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΗΣ! 

922929927933913918921917929927928923927921913

ΑΠΟ …ΑΕΡΟΣ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΗΣ!

 

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΕΤΙΝΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

 

Αναζητήσαμε αριθμούς και εκτιμήσεις και παραθέτουμε τα ευρύματα.

Ξεκινήσαμε από τα κρουαζιερόπλοια. Οι πηγές μας ήταν το Λιμεναρχείο Αργοστολίου και ο τουριστικός πράκτορας κ. Μ. Ζαμπέλης. Τα στοιχεία παρατίθενται στον Πίνακα 1.Αυτό που εντυπωσιάζει είναι ότι φέτος το Φισκάρδο δεν θα υποδεχτεί ουσιαστικά κανένα κρουαζιερόπλοιο, ενώ πέρυσι «φιλοξένησε» 15!(Για να είμαστε ακριβέστεροι φέτος θα προσεγγίσουν το Φισκάρδο μόλις δυο καράβια: Ένα με 50 επιβάτες κι ένα άλλο με 100!)Αυτή η εντυπωσιακή και ταυτόχρονα δυσάρεστη εξέλιξη προέρχεται από το γεγονός ότι τα κρουαζιερόπλοια, φέτος, αλλάξανε ρότα- σύμφωνα με τον κ. Ζαμπέλη και δεν προσεγγίζουν πλέον στο Φισκάρδο! Στο Αργοστόλι, όμως, τα πράγματα είναι ελαφρώς καλύτερα σε σχέση με πέρυσι!

Όσον αφορά τις πτήσεις charter προς το αεροδρόμιο της Κεφαλονιάς ο Προεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων ο κ. Σ. Γαλιατσάτος υπολογίζει ότι ο αριθμός των αεροπλάνων που θα προσγειωθούν κατά την φετινή τουριστική περίοδο, δεν θα διαφέρει ουσιαστικά από τον περσινό αριθμό. Βρίσκει, όμως, ότι η χωρητικότητα των φετινών αεροπλάνων είναι μάλλον αυξημένη( αλλά δεν μπορεί να πει κάτι και για την πληρότητα).Ο κ. Γαλιατσάτος εκτιμά ότι όλο και περισσότερο, καθώς περνάει ο καιρός, αποδεικνύεται ότι στον χώρο των τουριστικών υπηρεσιών και σε όλους τους υποκλάδους πηγαίνουν καλά εκείνοι που προσαρμόζονται καλύτερα και ταχύτερα στα δεδομένα, ανεξαρτήτως από το αν υπάρχει ή όχι μια σχετική αύξηση ή μείωση των επισκεπτών του νησιού!

Mε την αερολιμανάρχη, την κ. Δούνα, επικοινωνήσαμε την επομένη(23/05/11) της επαφής με τον κ. Γαλιατσάτο. Η δική της εκτίμηση-με βάση ,τα μέχρι εκείνη την ημερομηνία, στοιχεία- ήταν ότι θα έχουμε μια κάποια βελτίωση της θέσης μας σε σχέση με το 2010, από τη στιγμή που προκύπτει ότι αναμένονται τέσσαρες(4) πτήσεις παραπάνω την εβδομάδα. Η κ. Δούνα μας ανάφερε, επίσης, ότι κατά την άποψή της η χωρητικότητα των φετινών αεροπλάνων δεν θα διαφέρει ουσιαστικά από την περσινή και υπογράμμισε ότι τα φετινά δεδομένα δείχνουν ότι επιβεβαιώνεται η τάση για ολοένα και μεγαλύτερη συρρίκνωση της τουριστικής περιόδου.

Ήρθαμε, τέλος, σε επικοινωνία με την Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Καταλυμάτων και Διαμερισμάτων κ. Κ. Ατσάρου. Η κ. Ατσάρου μας ανάφερε ότι όσοι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων καταλυμάτων συμβάλλονται με Εταιρείες-αν και υπάρχουν διαφορές από περιοχή σε περιοχή-είναι ικανοποιημένοι από τις προκρατήσεις και τις εμφανιζόμενες προοπτικές ,μια και αναμένεται μια αύξηση της τάξεως του 40-50% σε σχέση με πέρυσι. Αντιθέτως, όσοι ιδιοκτήτες-και είναι οι περισσότεροι- εργάζονται με «ελεύθερους»(Έλληνες και ξένους) βλέπουν να εμφανίζεται μια μείωση της τάξης του 50%!

Συμπέρασμα: Θα χρειαστούμε στοχευμένη προβολή. Μια από τις πρώτες μας ενέργειες-αν όχι η πρώτη-θα πρέπει να είναι μια έρευνα ανάμεσα στους ελεύθερους που εξακολουθούν να μας προτιμούν και να μας επισκέπτονται ώστε να διαγνώσουμε τι ακριβώς τους ελκύει  και με ποιους συγκεκριμένους τρόπους (site,περιοδικά κ.λ.π.) ενημερώνονται ώστε να εκπονήσουμε και να πραγματοποιήσουμε ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα προώθησης με στόχο να αυξήσουμε τους «ελεύθερους»επισκέπτες μας.

                                                                                                                  Τ.Β.                                                                                                  

 

 

ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΩΝ

ΣΕ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ

ΣΕ ΦΙΣΚΑΡΔΟ

 2010

2011

2010

2011

56

58

15

0

 

 

 

 

 

 

 

 

                                             (Πίνακας 1)