Ανοιχτή Επιστολή του Πρόεδρου του Εμποροεπαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητήριου Κεφαλονιάς και Ιθάκης 

Ανοιχτή Επιστολή του Πρόεδρου του Εμποροεπαγγελματικού  και Βιοτεχνικού Επιμελητήριου Κεφαλονιάς και Ιθάκης

 

 

 Προς

 

1.Υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου

 

2.Προς Ειδικό Γραμματέα ΣΔΟΕ κ.Διώτη

 

3.Προς Πρόεδρο ΚΕΕΕ κ. Γ.Κασιμάτη

 

 

 

Κοινοποιείται:

 

 

Σε Προέδρους Επιμελητηρίων των Νομών Π.Ι.Ν.

 

 

 

 

Κύριοι

 

 

Οι έμποροι, οι επαγγελματίες, οι κάθε είδους επιχειρήσεις στον Νομό μας πέρασαν έναν «μαύρο» χειμώνα!

 

Η μείωση της καταναλωτικής δαπάνης σε συνδυασμό με τις φορολογικές επιβαρύνσεις, την προβληματικότατη  τραπεζική δανειοδότηση και την κρατική στάση πληρωμών δημιούργησαν μια ασφυκτική κατάσταση και οδήγησαν τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες σε αδυναμία εξυπηρέτησης των δανειακών και λοιπών τους υποχρεώσεων !

 

Πολλοί δεν αντέξανε και βάλανε «λουκέτο»!

 

 Άλλοι φτάσανε μέχρι τις απαρχές του καλοκαιριού, χωρίς ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, παλεύοντας με «νύχια και με δόντια»,με την ελπίδα ότι η τουριστική περίοδος θα τους δώσει τις «απαραίτητες ανάσες»!

 

Αλλά, πριν καλά-καλά, περάσουν οι πρώτοι τουρίστες το «κατώφλι» των μαγαζιών τους -που μόλις τα είχαν ανακαινίσει-, κατέφθασαν οι άνθρωποι του ΣΔΟΕ!

 

Έφθασαν «κατά κύματα»,σκορπίζοντας τον πανικό!

 

Να εξηγηθούμε, όμως, για να μην παρεξηγηθούμε!

 

Κατανοούμε τις σκληρές πιέσεις που ασκούν οι δανειστές μας, κατανοούμε ότι η κυβέρνηση έχει ανάγκη φορολογικών εσόδων, αλλά δεν κατανοούμε γιατί επιμένει σε ένα μείγμα οικονομικής πολιτικής που δίχως τις διαρθρωτικές αλλαγές και μια σαφή αναπτυξιακή στρατηγική, οδηγεί τη χώρα σε όλο και βαθύτερη ύφεση.

 

Οι μικρομεσαίοι, γενικώς, και οι μικρομεσαίοι, φυσικά ,του τόπου μας δεν έχουν αντίρρηση να συμβάλλουν στο μέτρο των δυνατοτήτων τους στην προσπάθεια διάσωσης της χώρας, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να πειστούν ότι οι θυσίες τους θα έχουν αντίκρισμα κι ότι, εδώ, υπάρχει ένα συγκεκριμένο, ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου από την κρίση που θα επιφέρει, εκτός των άλλων και την διάσωση της μικρομεσαίας επιχείρησης.

 

Δεν έχουν πεισθεί-Και δικαίως!

 

Μπροστά τους βλέπουν μόνο νέα, επώδυνα μέτρα, νέες έκτακτες εισφορές, φοροκαταιγίδες, κατάργηση ή μείωση αφορολόγητων ορίων…Μια ταλαιπωρία δίχως τέλος…

 

 Αντί η πολιτεία να στηρίξει αποφασιστικά τον αναπροσανατολισμό τους, αντί να ενισχύσει αποφασιστικά και με κάθε τρόπο τους κλάδους που αποτελούν την «αιχμή του δόρατος» για να «πάρει μπροστά» η παραγωγική μας μηχανή, τους αντιμετωπίζει ως δεξαμενή φοροδοσίας και τους θεωρεί ως φοροφυγάδες και φοροκλέφτες!

 

 

Όταν, λοιπόν, ξεκινάει μια τουριστική περίοδος με τους επαγγελματίες να βρίσκονται ήδη στα όριά τους και να περιμένουν ως «μάνα εξ ουρανού» τα πρώτα ευρώ ή στερλίνες να μπουν στα ταμεία τους και να απαλύνουν την αγανάκτηση που νιώθουν απέναντι στην Πολιτεία και αντί για τους τουρίστες αντικρίζουν τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ, τότε, μπορεί να κάνουν τα πάντα κα ι η αντίδρασή τους μπορεί να είναι απρόβλεπτη!

 

 

Διότι η απελπισία οδηγεί σε απρόβλεπτες καταστάσεις και το μόνο βέβαιο είναι ότι από αυτή την πρακτική, -εφόσον η Πολιτεία επιμένει να την ακολουθεί-δεν θα βγει ωφελημένος κανένας,!

 

Τα «σαφάρι» του ΣΔΟΕ θα πρέπει να σταματήσουν άμεσα!

 

 

 

-Δεν είμαστε αντίθετοι στον στοχευμένο έλεγχο!

 

-Είμαστε αντίθετοι στην αψυχολόγητη  και άκαιρη δράση των ελεγκτικών μηχανισμών

 

-Δεν είμαστε αντίθετοι στο να αποδίδουμε τα οφειλόμενα!

 

-Είμαστε αντίθετοι, όμως, στην πάγια τακτική της Πολιτείας να αφήνει στο απυρόβλητο τους «μεγάλους» και να συμπεριφέρεται με απίστευτη αναλγησία στους «μικρούς και αδύνατους»!

 

 

Αφήστε μας να δουλέψουμε, γιατί δεν μπορείς να πάρεις κάτι από αυτόν που δεν έχει τίποτε να σου δώσει!