DIVE–IN KEFALONIA
Μέσα στο καταχείμωνο, εμείς, αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε μια κατάδυση στα υπέροχα νερά της Κεφαλονιάς. Παλιότερα, είχαμε φιλοξενήσει στο περιοδικό μας την Aquatic World Diving Club(Αγία Ευφημία) που είναι μια από τις τρεις καταδυτικές σχολές που δραστηριοποιούνται στην Κεφαλονιά. Η πρόθεσή μας ήταν να ερευνήσουμε το σημαντικό-κατά την άποψή μας-κεφάλαιο του «Καταδυτικού τουρισμού»,είχαμε διατρέξει το ένα τρίτο της απόστασης και θεωρήσαμε ότι ήρθε η ώρα να κάνουμε το δεύτερο βήμα, να απευθυνθούμε δηλαδή στο Dive–in kefalonia. Επικοινωνήσαμε, λοιπόν, με την κ. Ελένη Σιμάτου και σας προσφέρουμε, στο παρόν τεύχος, το περιεχόμενο της επικοινωνίας μας.(Απομένει ένα «βήμα» ακόμη).
Πόσο εύκολο, κ.Σιμάτου, είναι να μάθει κάποιος να καταδύεται και πόσο επικίνδυνο;
Ο αριθμός των ευρωπαίων αυτοδυτών -σύμφωνα με στοιχεία από έρευνες του 2006-2007 της European Recreational Scuba Training Council- ξεπέρσε ήδη τον αριθμό των 3,5 εκατομμυρίων από τους οποίους περίπου το 70% επιλέγει Μεσογειακούς προορισμούς. Ο καταδυτικός τουρισμός απευθύνεται σε ένα μάλλον εύρωστο, από οικονομικής άποψης, κοινό. Η ετήσια δαπάνη υπερβαίνει τα 2 δις ευρώ, καθώς περισσότεροι από 800 χιλιάδες ευρωπαίοι αυτοδύτες πραγματοποιούν ένα ταξίδι με 7 -10 διανυκτερεύσεις κάθε χρόνο και υπολογίζεται ότι ξοδεύουν στο ταξίδι αυτό περισσότερα από 400 ευρώ /ημέρα. Η χώρα μας έχει την δυνατότητα να γίνει ένας αξιόλογος διεθνής καταδυτικός προορισμός, αφού διαθέτει τεράστια ακτογραμμή, χιλιάδες νησιά, υποβρύχια τοπία με μεγάλο ενδιαφέρον, θερμά και φιλικά νερά. Η περαιτέρω έρευνα και προβολή του θέματος δείχνει να έχει-και για τον κεφαλονίτικο τουρισμό-σημαντική αξία.
Οι αυτόνομες καταδύσεις αναψυχής έχουν τα τελευταία χρόνια, εξελιχθεί στο πιο δημοφιλές θαλάσσιο σπορ παγκοσμίως. Πρόκειται για δραστηριότητα αναψυχής, ιδιαίτερα εύκολη και ευχάριστη για πολλά εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι έχουν ανακαλύψει και εκτιμήσει θετικά την ομορφιά, την γαλήνη και τον πλούτο του υποβρύχιου κόσμου. Η κατάδυση μπορεί, όμως, να γίνει επικίνδυνη αν ο αυτοδύτης δεν έχει υποστεί την κατάλληλη εκπαίδευση, έτσι ώστε να γνωρίζει τα όρια και τον εξοπλισμό του. Γι αυτό τον λόγο υπάρχουν καταδυτικά εκπαιδευτικά προγράμματα που περιλαμβάνουν θεωρία, βιβλία, πρακτική και εξετάσεις και τα οποία με την επιτυχή ολοκλήρωσή τους πιστοποιούν την αυτοδυτική ικανότητα. Η ηλικία εκκίνησης μπορεί να είναι 10 χρονών και τα πτυχία ξεκινούν από junior scuba diver (ηλικία 10-14 ετών και επιτρεπόμενο βάθος 12 μέτρα) μέχρι και divemaster.Για τους πτυχιούχους έχουμε 12 σταθερά καταδυτικά σημεία με ναυάγια, υφάλους, καθώς και κατάδυση στη Μελισσάνη. Γι αυτούς, τώρα, που θέλουν, απλώς, να ζήσουν την εμπειρία, το Κέντρο προσφέρει δοκιμαστικές βουτιές στα 6 μέτρα.
Κοστίζει ;
Όσον αφορά την τιμολόγηση των υπηρεσιών μας γίνεται πολύ προσεκτικά-προσπαθούμε να είμαστε όσο πιο φθηνοί μπορούμε στα πλαίσια των συνθηκών που υπάρχουν στην Ελλάδα. Για τους τουρίστες οι τιμές ξεκινούν από τα 55 ευρώ, αλλά για τους ντόπιους οι αντίστοιχες υπηρεσίες προσφέρονται σε πολύ καλύτερες τιμές-άλλωστε, αυτούς, μετά την πιστοποίησή τους, δεν τους αντιμετωπίζουμε σαν πελάτες, καταδυόμαστε μαζί ως παρέα αυτοδυτών !
Σας έχει επηρεάσει η κρίση:Κατά πολύ; Τι προβλέπεται για του χρόνου;
Ο καταδυτικός τουρισμός,τα τελευταία δυο χρόνια έχει μειωθεί κατά πολύ διότι οι Άγγλοι που ήταν οι βασικοί τουρίστες προτιμούν πια-και μιλάω γενικά, για όλη την Ελλάδα- να κάνουν διακοπές σε μέρη όπως η Τουρκία, εξαιτίας της συναλλαγματικής διαφοράς. Μακάρι το 2011 να είναι καλύτερα για όλους μας ,αλλά δεν το βλέπω!
Πόσο ιδιαίτερος καταδυτικός προορισμός είναι η Κεφαλονιά; Μπορεί να αναδειχθεί σε έναν σημαντικό καταδυτικό προορισμό;
Η Κεφαλονιά δεν θεωρείται καταδυτικός προορισμός. Αυτός που έρχεται στο νησί, έρχεται γιατί τον εμπνέει ως τόπος οικογενειακού τουρισμού και γι αυτό μας επισκέπτονται οικογένειες (και ηλικιωμένοι!).Οι νεολαίοι προτιμούν την Ζάκυνθο και οι αυτοδύτες την Ερυθρά θάλασσα, την Ταϋλάνδη κ.λ.π. Το νησί έχει,βέβαια, αρκετά καλά καταδυτικά σημεία, αλλά θα πάρει πολύ καιρό και χρειάζεται να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια για να μπορέσει να γίνει καταδυτικός προορισμός και να συναγωνιστεί προορισμούς, όπως είναι η Ερυθρά Θάλασσα. Χρειάζεται, επίσης, και την κατάλληλη υποδομή όπως ξενοδοχεία, εστιατόρια, μπαρ, πάμπ, κλάμπ -και ,ιδιαιτέρως, στη Λάση που όλοι γνωρίζουμε το πρόβλημα που υπάρχει!
Ο Υφυπουργός τουρισμού τόνισε πρόσφατα ότι ο καταδυτικός τουρισμός αποτελεί προτεραιότητα της Πολιτείας. Πώς ,κατά τη γνώμη σας, μπορεί να βοηθήσει η Πολιτεία;
Γίνονται κάποιες προσπάθειες από την Πολιτεία για την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού – όπως ο καταδυτικός Οδηγός Ελλάδος , ο οποίος προβάλλει την Ελλάδα στα «καταδυτικά show» που γίνονται παγκοσμίως -το πιο πρόσφατο πραγματοποιήθηκε στο Μπέρμινχαμ .Θα ήθελα, βέβαια, να βοηθούσε και με την ανάπτυξη των καταδυτικών πάρκων. Η Ελλάδα, παρά τις ομορφιές της έχει αποκτήσει, τα τελευταία χρόνια, ένα σοβαρό μειονέκτημα-το οποίο, βέβαια, το μοιράζεται με ολόκληρη την Μεσόγειο! Οι βυθοί της είναι πια, σε μεγάλο βαθμό, νεκροί! Τα καταστροφικά αποτελέσματα της υπεραλίευσης είναι καταφανή σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα. Το ελληνικό θαλάσσιο περιβάλλον πρέπει παράλληλα να προστατευθεί αποτελεσματικά, να ανασυσταθεί και στη συνέχεια να διατηρηθεί! Ένα καλό εργαλείο για την επίτευξη των παραπάνω στόχων-ιδιαίτερα στης ρηχές ,παράκτιες ζώνες, είναι τα καταδυτικά πάρκα! Ο μοναδικός δρόμος για την υγιή, βιώσιμη και αειφορική ανάπτυξη των καταδύσεων και του καταδυτικού τουρισμού, είναι μέσω της ανασύστασης και προστασίας του( κάποτε) πλουσιότατου και εξαιρετικά ενδιαφέροντος υποθαλάσσιου περιβάλλοντος.
Αυτό, ισχύει και για την Κεφαλονιά , όπου τα θαλάσσια σημεία που δεν είναι εύκολης πρόσβασης βρίσκονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από αυτά που ψαράδες και ψαροντουφεκάδες μπορούν να πάνε εύκολα! Στις περιοχές,επίσης, από το Φανάρι και τον Κόκκινο Βράχο μέχρι το Λιβάδι, ο βυθός είναι … λάσπη και αυτό είναι το αποτέλεσμα των ψαροτροφών και των περιττωμάτων των ψαριών των ιχθυοτροφείων, εδώ και χρόνια! Ο βυθός είναι νεκρός και η ορατότητα πολύ μικρή!
Μου θυμίζετε σε ποιες περιοχές δεν επιτρέπεται η κατάδυση;
Στο νησί μας ,οι περιοχές που δεν επιτρέπεται η κατάδυση είναι αυτές που έχουν οριστεί ως αρχαιολογικές. Ό, τι αρχαίο υπήρχε, όμως, έχει ανασυρθεί από τους Ιταλούς που έρχονται για διακοπές και καταδύονται μόνοι τους.
(Στο σημείο αυτό, η κ. Σιμάτου μου έδειξε τον σχετικό χάρτη) Προβάλετε τη Σχολή σας;
Προσπαθούμε να προβάλλουμε τη Σχολή μέσω του internet και του καταδυτικού Οδηγού Ελλάδος. Το 2010, επίσης, συνεργαστήκαμε και με ταξιδιωτικά γραφεία
Dive-in kefalonia, Padi Resort diving center
Ιδιοκτήτρια της Σχολής κατάδυσης Dive–in kefalonia , στη Λάση,είναι η κ. Ελένη Σιμάτου ( Εκπαιδεύτρια από το 2006 και αυτοδύτης από το 2003).Συνεργάζονται μαζί της και βοηθάνε στο έργο της δυο Άγγλοι υπήκοοι :Ένας εκπαιδευτής και ένας βοηθός εκπαιδευτή. Η μονάδα ενεργοποιείται από τον Μάϊο μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου και οι πελάτες είναι συνήθως Άγγλοι, Σουηδοί, Ολλανδοί, αλλά και νεαροί ντόπιοι. Η Σχολή παρέχει όλο τον καταδυτικό εξοπλισμό ο οποίος απαιτείται-και του γίνεται service κάθε χρόνο- καθώς και 7,5 μέτρων φουσκωτό.