ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟ! 

 

kekatos_3_05

 

ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟ!

Τον ερχόμενο Νοέμβριο αναμένεται να κατατεθεί για δημόσια διαβούλευση το νέο χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό.

Η γενική του κατεύθυνση (την οποία οι Περιφέρειες οφείλουν να λάβουν υπ όψιν τους καθώς καταρτίζουν τα δικά τους χωροταξικά) είναι ο εμπλουτισμός του μοντέλου του μαζικού τουρισμού με τα ειδικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής και με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Το χωροταξικό θα προσδιορίζει τις ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες τουριστικά περιοχές της χώρας, και, αναλόγως πού κατατάσσεται η κάθε περιοχή, θα θεσπισθούν κανόνες για τη δημιουργία και το είδος καταλυμάτων κατά περιοχή. Θα οριοθετούνται ακόμη με ακρίβεια οι πόλοι για την ανάπτυξη κρουαζιέρας, συνεδριακού τουρισμού, γηπέδων γκολφ, ιαματικού τουρισμού και το δίκτυο των τουριστικών λιμένων

Οι επενδύσεις σε σύνθετα τουριστικά καταλύματα (με ξενοδοχεία πολυτελείας και επιπλωμένες επαύλεις)-σύμφωνα με πληροφορίες- μπορούν να γίνονται σε ορισμένες ανεπτυγμένες περιοχές (Τμήματα της Κρήτης, της Χαλκιδικής, της Κέρκυρας της Ρόδου και της Κω) και από τις αναπτυσσόμενες σε Μεσσηνία, Ηλεία, Κεντρική Θεσσαλία, Πιερία και Θράκη.

 Το σχέδιο θα ρυθμίζει και τα πολεοδομικά των σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων. Οι τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις που βρίσκονται στα σύνθετα τουριστικά καταλύματα είναι μέρος του τουριστικού καταλύματος και «απολαμβάνουν» τουριστικές υπηρεσίες εκ μέρους του ξενοδοχειακού καταλύματος. Ως εκ τούτου, η πολεοδόμηση πρέπει να είναι ενιαία και να μην παρεμβάλλονται, για παράδειγμα, μεταξύ των «τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών» και του ξενοδοχειακού καταλύματος που τις εξυπηρετεί, κοινόχρηστοι δρόμοι.

Στο νέο χωροταξικό προβλέπεται η  «πριμοδότηση» με κατά παρέκκλιση δόμηση και άλλα έξτρα κίνητρα των «Hi End» τουριστικών προορισμών σε περιοχές της χώρας-και σε ακατοίκητα νησιά-διότι οι εν λόγω προορισμοί έχουν μοναδικά ποιοτικά χαρακτηριστικά, που προσελκύουν πραγματικά πελάτες υψηλού οικονομικού επιπέδου και θεωρούνται ελκυστικοί για επενδύσεις ακόμη και στην παρούσα περίοδο της έντονης κρίσης!