FNEC DIVE CENTER 

diversatemblissi

FNEC Dive centre

 

Στο παρόν τεύχος, λοιπόν, ολοκληρώνουμε το μικρό μας αφιέρωμα στα καταδυτικά κέντρα της Κεφαλονιάς, παρουσιάζοντας-με τη βοήθεια του κ.Α.Πεταλά– το «τρίτο πόδι του τραπεζιού»,το FNEC Dive centre που εδρεύει στο Φισκάρδο. Το συμπέρασμα; Αυτό που υπάρχει «εμπλουτίζει» το τουριστικό μας προϊόν ,αλλά η απόσταση, φυσικά, από αυτό που ονομάζεται «καταδυτικός τουρισμός» είναι πολύ μεγάλη. Στα θετικά πρέπει να συμπεριληφθούν ο ικανοποιητικός καταδυτικός νόμος και η ενδιαφέρουσα «πρώτη ύλη»,αλλά χρειάζεται να καταβληθούν μεγάλες προσπάθειες στην προβολή, στην δημιουργία υποδομών, στην προστασία του θαλάσσιου βυθού, στην βελτίωση της επισκεψιμότητας του τόπου μας, στην αναζήτηση και προβολή συγκριτικών πλεονεκτημάτων…

 

 

Σας επηρέασε η κρίση το 2010;Τι προβλέπετε για το 2011;

 

Μας επηρέασε αρκετά αλλά όχι όπωςάλλους κλάδους του Τουρισμού. Επηρεάστηκε περισσότερο το λεγόμενο DISCOVER SCUBA DIVING που απευθύνεται σε μη «δύτες» και είναι απλά πρόγραμμα για τουρίστες. Οι πτυχιούχοι δύτες πελάτες μας δεν παρουσιάσουν σημαντική κάμψη.

Πιστεύω ότι το ίδιο θα συμβεί και το 2011.

 

Είναι εύκολο να μάθει κάποιος να καταδύεται; Είναι επικίνδυνο; Κοστίζει ακριβά;

Είναι πολύ εύκολο, αρκεί να υπάρχει πιστοποιητικό καλής υγείας για καταδύσεις και δεν είναι καθόλου επικίνδυνο- στατιστικά είναι λιγότερο επικίνδυνο από το ποδόσφαιρο! Η εκμάθηση κοστίζει περίπου 400 ευρώ, ο εξοπλισμός είναι το πιο ακριβό κομμάτι, εάν κάποιος θέλει να αγοράσει δικό του εξοπλισμό. Δεν είναι ακριβό εάν κάποιος καταδύεται μέσω καταδυτικού κέντρου στο οποίο ο εξοπλισμός παρέχεται.

 

Έχετε διαφοροποιημένα προγράμματα ανάλογα με το επίπεδο των ενδιαφερομένων;

 

Προσφέρουμε όλα τα πτυχία της PADi μέχρι DIVE MASTER και καταδύσεις για κάθε γούστο, πείρα και βαθμό ευκολίας / δυσκολίας.

 

Το νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει είναι επαρκές  για την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού στη χώρα; Αν όχι ,τί επιπλέον απαιτείται;

 

Ο τελευταίος νόμος περί καταδυτικού τουρισμού είναι αρκετά καλός και άνοιξε ουσιαστικά την κατάδυση στην Ελλάδα.

 

Καταδυτικός τουρισμός: Τι απαιτείται για να γίνει η Κεφαλονιά ένας αξιοσημείωτος προορισμός καταδυτικού τουρισμού;Ποιο είναι το προφιλ του τουρίστα-δύτη,οι απαιτούμενες υποδομές κ.λ.π.)

 

Κατ αρχάς, ο καταδυτικός Τουρισμός χρειάζεται υποστήριξη, διαφήμιση στο εξωτερικό και συμμετοχή στις ειδικευμένες εκθέσεις του εξωτερικού. Όλοι οι νέοι αναπτυξιακοί νόμοι στηρίζουν επιχειρήσεις εξειδικευμένου Τουρισμού που συμπεριλαμβάνει τις καταδύσεις. Τα νερά της Κεφαλονιάς και ειδικά της βόρειας Κεφαλονιάς είναι όμορφα και ενδιαφέροντα. Δυστυχώς, η Θαλάσσια ζωή και ο Βυθός είναι αρκετά υποβαθμισμένα και απειλούνται ακόμα περισσότερο.

Θα μπορούσε να απλοποιηθεί η διαδικασία δημιουργίας τεχνικών υφάλων και βύθιση παλαιών πλοίων όπως γίνεται σε όλες τις χώρες του εξωτερικού.  Θα μπορούσε σε συνεργασία με την Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων να δημιουργηθούν επισκέψιμα υποβρύχια Μουσεία σε αρχαιολογικούς χώρους στα οποία το υπουργείο Πολιτισμού να εισπράττει και ένα αντίτιμο (εισιτήριο).

Ο «δύτης» Τουρίστας είναι σχετικά μεσαίου και μεγάλου εισοδήματος και θα μπορούσε να αποτελέσει μεγάλο μέρος του εισπράξιμου «τουριστικού προϊόντος». Η Γερμανία αποτελεί ένα από τους μεγαλύτερους πόρους δυτών τουριστών και θα έπρεπε να γίνει προσπάθεια να αναβαθμιστεί η διαφήμιση του καταδυτικού τουρισμού σε αυτή την χώρα. Φυσικά όμως χρειάζονται απευθείας πτήσεις.

 

Ποια είναι τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζετε στην Κεφαλονιά;

 

Κυρίως η υποβάθμιση του Θαλάσσιου βυθού και η έλλειψη διαφήμισης. Τα υπόλοιπα είναι μικρού είδους προβλήματα που λύνονται σχετικά εύκολα.

 

Σε τι κατάσταση βρίσκεται ο «κεφαλονίτικος βυθός»;

 

Όπως προανέφερα βρίσκεται σε σχετικά καλή κατάσταση αλλά, δυστυχώς, υποβαθμίζονται συνεχώς. Ο Βυθός της Κεφαλονιάς χρειάζεται περισσότερη ζωή και λιγότερα σκουπίδια. Αν εκλείψουν αυτά τα προβλήματα προσφέρει εξαιρετικές συνθήκες κατάδυσης.

 

Είστε υπέρ των καταδυτικών πάρκων;

 

Κατ αρχήν ΝΑΙ, θα μπορούσαν να λύσουν πολλά προβλήματα αλλά εξαρτάται από τις προϋποθέσεις που θα προσφέρει ένας τέτοιος νόμος. Εάν π.χ. συμπεριλαμβάνει απαγόρευση αλιείας, πιθανότατα αυτό θα σημαίνει και αύξηση της υποθαλάσσιας ζωής. Εάν επιπρόσθετα προβλέπει την δημιουργία τεχνητών υφάλων, τότε ακόμα καλύτερα. 

 

«Παράπλευρες» δραστηριότητες;

 

Ασχολούμαστε με θέματα που άπτονται του καταδυτικού Τουρισμού, όπως μελέτη υποβρύχιων ειδών υπό εξαφάνιση, καθαρισμούς και προστασία του βυθού, ερευνητικά προγράμματα, όπως η συμμετοχή μας στο πείραμα διάπλου της στενού Κεφαλονιάς και Ιθάκης με πειραματικό ποδοκίνητο υποβρύχιο κλπ

 

Το FNEC Dive centre είναι καταδυτικό κέντρο παροχής Υπηρεσιών καταδυτικού τουρισμού με άδεια λειτουργίας από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Αργοστολίου. Εποπτεύεται από την PADI international το Berau Veritas και την Dan Ευρώπης (Divers Alert Network)

Ιδρύθηκε το 1997 σαν τμήμα του τότε Ναυταθλητικού Περιβαλλοντολογικού Συλλόγου Φισκάρδου.

Το σημερινό ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ & ΝΕΟΛΑΙΑΣ, έχει δυο εκπαιδευτές καταδύσεων της PADI, Αγγλόφωνους – Γαλλόφωνους και Ισπανόφωνους. Ο ένας είναι ταυτόχρονα Υδροβιολόγος.

Λειτουργεί με το καταδυτικό σκάφος NEPTUNE 3.

m_1184289a