ΠΤΩΣΗ 20-30% ΣΤΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΕΣΟΔΑ! 

Στις 23/03/09 η GBR Consulting και στο πλαίσιο του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου Tourism & Property in Greece, που διοργάνωσε η εταιρεία Real Travel Media Group στο ξενοδοχείο King George Palace  πρόβλεψε πτώση της τάξεως 20-30% στα έσοδα από τον τουρισμό για την τρέχουσα περίοδο.

 

Η προαναφερόμενη πρόβλεψη ήταν ένα από τα πορίσματα της έρευνας που παρουσίασε o δρ. `Αρης Ίκκος, Ορισμένα, ακόμη, αξιοσημείωτα της έρευνας ( στην οποία καταγράφηκε η σημαντική πτώση που παρατηρήθηκε στις προκρατήσεις και, ιδιαιτέρως από Σκανδιναβία, Βρετανία,Γερμανία) ήταν τα εξής:

 

1.Για την χώρα μας η αισιόδοξη πρόβλεψη για την πτώση των κρατήσεων ήταν στο 10% και για την πτώση των τιμών στο 10-15%, ενώ η απαισιόδοξη στο 15% και 15-20%, αντιστοίχως!

 

2.Το 40% των Ευρωπαίων επισκεπτών θα αλλάξει τα πλάνα των διακοπών του. Το 32% θα επιλέξει συντομότερα ταξίδια, το 60% περισσότερα τοπικά ταξίδια και το 68% αναμένει αύξηση του late booking.Επιπλέον, αναμένεται να αυξηθούν κατακόρυφα οι κρατήσεις μέσα από το διαδίκτυο, η ζήτηση για Αεροπορικές Εταιρείες χαμηλού κόστους και η ζήτηση για προορισμούς κοντά σε μεγάλες Αγορές.

 

Σύμφωνα με τον δρ. Ίκκο και τα αποτελέσματα της μελέτης, η Πολιτεία χρειάζεται να ενεργήσει ως εξής:

 

·          Υποστήριξη λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων

 

·          Προσέλκυση αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους

 

·          Πίεση προς τις Τράπεζες να υποστηρίξουν τουριστικές επιχειρήσεις

 

·          Διατήρηση ή και αύξηση δαπάνης προβολής, με ταυτόχρονη σωστή διαχείριση της δαπάνης Ανάπτυξη νέων προϊόντων (π.χ. κρουαζιέρες,  «πράσινοι» προορισμοί…)

 

·          Υποστήριξη επενδύσεων (π.χ. αυξημένοι συντελεστές αποσβέσεων)

 

Οι επιχειρηματίες,με τη σειρά τους, θα πρέπει να:

 

  • περικόψουν τις σπατάλες,

     

  • εντατικοποιήσουν το marketing

     

  • Να παρέχουν καλύτερο σέρβις – εκπαίδευση προσωπικού και…

     

  • Να εισέλθουν σε νέες αγορές (π.χ. «πράσινα» ξενοδοχεία ή ξενοδοχεία για αναπήρους).