ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ, ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΑ ΖΕΡΒΑΤΑ
Τα μικρά Μουσεία του τόπου μας:Μέρος 6ο.Πηγαίνοντας από την Σάμη στον Πόρο, ακριβώς στην πινακίδα που γράφει «ΖΕΡΒΑΤΑ» στρίβουμε δεξιά και μετά από λίγα μέτρα βρισκόμαστε στο χώρο του Μουσείου.
Από τον Αύγουστο του 2006, λειτουργεί στα Ζερβάτα της Σάμης ( στο κτίριο του παλιού Δημοτικού Σχολείου ), το Μουσείο Λαογραφικής-Αγροτικής & Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η επισκευή του τέως Δημοτικού Σχολείου και η μετατροπή του σε Μουσείο έγινε μέσω του Leader + και του «Θησέα»και κόστισε συνολικά σχεδόν 120.000 Ευρώ(Τα 73.000 από το Leader και τα υπόλοιπα μέσω «Θησέα».) Στον χώρο συγκεντρώθηκαν παλιά αντικείμενα από τα προσεισμικά και μετασεισμικά σπίτια του χωριού, αλλά και στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς και με τις υποδείξεις μουσειολόγου δημιουργήθηκαν «θεματικές γωνιές».Έχουμε, λοιπόν, γωνιά αγροτικής ζωής, αναπαραστάσεις καθιστικού και κρεβατοκάμαρας, μια γωνιά με τα εργαλεία και τα πράγματα του παλιού τσαγκαράδικου, αλλά και τμήμα του τέμπλου του Αγίου Σπυρίδωνα των Γριζάτων που δεν υπάρχει πλέον(Εκκλησιαστική γωνιά-γωνιά οικογενειακής ζωής-γωνιές αντικειμένων καθημερινής χρήσης και οικιακών σκευών κ.λ.π.)!
Η κ. Α. Καλλιβωκά, Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Ζερβάτων , μας πληροφόρησε ότι όλα τα πράγματα του Μουσείου δωρίθηκαν από τους κατοίκους των Ζερβάτων και των γύρω χωριών. Ορισμένα-μας είπε- ανακαλύφθηκαν από την ίδια μέσα σε παλιές αποθήκες. Στο ερώτημά μας αν υπάρχουν και άλλα παλιά αντικείμενα στην γύρω περιοχή που θα μπορούσαν να εκτεθούν, απάντησε αρνητικά, και πρόσθεσε ότι και αν ακόμη βρεθούν κάποια, το υπάρχον κτίριο-έστω και με ορισμένες αλλαγές στη διαρρύθμιση-επαρκεί και δεν απαιτείται επέκταση.
Ο σκοπός της δημιουργίας του Μουσείου ήταν, φυσικά, το να «γεφυρωθεί» το παρόν με την το (σχετικά πρόσφατο) παρελθόν των χωριών(σε επίπεδο καθημερινότητας) και να καθιερωθούν τα Ζερβάτα-Γριζάτα ως ένα σημείο τουριστικού ενδιαφέροντος.
Αυτό το τελευταίο δεν έχει επιτευχθεί ακόμη. Παρά το ότι το Μουσείο προβάλλεται στο Διαδίκτυο, έχει αποκτήσει το φυλλάδιό του, γειτνιάζει με τα Σπήλαια, εν τούτοις η επισκεψιμότητά του δεν είναι η επιθυμητή. Η κ. Καλλιβωκά βρίσκει πως ο κυριότερος λόγος γι αυτό είναι το ότι για τη περιοχή της Σάμης τα τουριστικά πρακτορεία διαθέτουν χρόνο ίσα-ίσα για να επισκεφθούν οι πελάτες τους τις σπηλιές!
Κρίνει, όμως, ότι θα πρέπει να βελτιωθεί και η σήμανση ώστε να είναι ευκρινέστερη η πρόσβαση στο Μουσείο, το οποίο…
…λειτουργεί τους καλοκαιρινούς μήνες(και μέχρι 11 Σεπτεμβρίου) σε καθημερινή βάση( 9:00-2:00 μμ) και τον χειμώνα μπορεί κάποιος να το επισκεφτεί, ύστερα από τηλεφωνική συνεννόηση με την κ. Καλλιβωκά, στο τηλ. 26740-23086.
Το Μουσείο της Σάμης είναι ένα Μουσείο ενθυμάτων
που λειτουργεί σαν ένας ζωντανός οργανισμός
και έχει έναν διάλογο με τους επισκέπτες
δίνοντάς τους τη δυνατότητα
να το εμπλουτίσουν
με πληροφορίες
και δωρεές αντικειμένων