ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

 

 

Αποφασίσαμε σε αυτό το τεύχος της «Φωνής» να ασχοληθούμε με τις ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ, διότι θεωρούμε, ότι με τέτοια «γεγονότα»  εμπλουτίζουμε το « Τουριστικό Προϊόν» και μπορεί να επιμηκύνουμε και  την τουριστική περίοδο. Δεν θα ασχοληθούμε προς το παρόν με τις εκδηλώσεις που θα μπορούσαμε να έχουμε, αλλά με αυτές που ήδη έχουμε, διότι, ως γνωστόν, το Μάρκετινγκ, μας διδάσκει να φροντίζουμε πρώτα-πρώτα γι’ αυτό που ήδη υπάρχει.

 

Τί υπάρχει;

 

Έχουμε την μεγάλη, την σημαντική εκδήλωση τoυ Γυμναστικού Αθλητικού Συλλόγου Επτανήσων στα τέλη Ιουνίου κάθε χρόνο. Πρόκειται για μια εκδήλωση η οποία συγκεντρώνει μερικές χιλιάδες ανθρώπους(!) από όλη την Ευρώπη! Υπάρχουν, επίσης, οι κωπηλατικοί αγώνες στον Κούταβο, ο Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Κεφαλονιάς στα τέλη Μαρτίου κι ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Διαχρονικών Αθλητών Άρσης Βαρών τον Σεπτέμβρη-το οποίο αποτελεί την τρίτη σημαντική συνάντηση παλαίμαχων αθλητών στον τόπο μας τα τελευταία οκτώ χρόνια! Γνωρίζουμε, φυσικά, ότι γίνονται και άλλες προσπάθειες -π.χ. στον χώρο του μηχανοκίνητου αθλητισμού-αλλά θεωρούμε ότι βρίσκονται ακόμη σε ένα δοκιμαστικό στάδιο. (Όσο για τις εκδηλώσεις στον θαλάσσιο αθλητικό τουρισμό έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενο τεύχος του περιοδικού μας).

 

Από τη μικρή μας έρευνα, από την καταγραφή που πραγματοποιήσαμε, προκύπτουν αβίαστα τα εξής:

 

1.Το συνολικό κόστος από τις αθλητικές εκδηλώσεις του αφιερώματός μας, είναι πολύ μικρό και πιστεύουμε, ότι υπάρχει πολλαπλάσιο όφελος από την πραγματοποίησή τους. Οι δυο πολυπληθέστερες, άλλωστε, διοργανώσεις δεν καλύπτουν από τον προϋπολογισμό τους τα έξοδα διαμονής και μετακίνησης των αθλουμένων. Έχουμε, κατά τα φαινόμενα, ικανοποιημένους επισκέπτες οι οποίοι όχι μόνο έρχονται ξανά, αλλά και προβάλλουν τον τόπο μας!

 

Η άποψή μας είναι, ότι οι διοργανώσεις  πρέπει να τεθούν υπό την αιγίδα ενός φορέα( π.χ της Νομαρχίας), να αποτελέσουν τον πυρήνα ενός «αθλοτουριστικού ημερολόγιου», να διασφαλιστεί η άνετη χρηματοδότησή τους, να προγραμματιστούν τα «επόμενα βήματα», να αξιοποιηθούν καλύτερα για την προβολή της Κεφαλονιάς…

 

 

2.Το Φεστιβάλ Γενικής Γυμναστικής ως η κορυφαία αθλοτουριστική εκδήλωση του τόπου μας , πρέπει να αγκαλιαστεί από το σύνολο της τοπικής κοινωνίας. Όλα τα αιτήματα-τα εύλογα αιτήματα-των διοργανωτών πρέπει να ικανοποιηθούν και να καταβληθεί η δέουσα προσπάθεια ώστε με τη συγκεκριμένη εκδήλωση να ξεκινά κάθε χρονιά η τουριστική περίοδος.

 

Το Φεστιβάλ και η ποδηλασία μπορεί να είναι στο «κεφάλι» της τουριστικής περιόδου και η Αρση Βαρών με την κωπηλασία στην «ουρά της»!

 

Αν και η ύπαρξη στην Κεφαλονιά  των προβεβλημένων της διοργανώσεων οφείλεται,  κυρίως, σε βετεράνους πρωταθλητές με μεράκι και ζήλο γι’ αυτό που κάνουν, η συνύπαρξη τόσο διαφορετικών σε περιεχόμενο εκδηλώσεων υποδηλώνει, κατά την άποψή μας, την μοναδική ικανότητα που τα νησιά μας έχουν, να αποτελούν το λίκνο των πλέον ανόμοιων πραγμάτων!

 

 

3.Η άποψη ότι προωθούμε, κυρίως, «αθλητισμό της τρίτης ηλικίας», είναι ολοφάνερα λανθασμένη διότι: α) Δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται έτσι ένας αρσιβαρίστας ή ποδηλάτης ή γυμναζόμενος ή κωπηλάτης ανάμεσα στα τριανταπέντε και τα σαράντα του! β)Έχουμε ήδη αρκετά πολύ νεαρά άτομα να συμμετέχουν στους αγώνες( π.χ. στην κωπηλασία ή την γενική γυμναστική) και μπορούν να γίνουν-αν κάνουμε τις κατάλληλες κινήσεις-αρκετά περισσότερα!

 

 

Εάν  μας ενδιαφέρει ο αθλοτουρισμός στην Κεφαλονιά-πραγματικά και όχι στα λόγια-οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει ήδη μια ισχυρή βάση πάνω στην οποία μπορούμε να χτίσουμε με ασφάλεια ένα λαμπρό μέλλον. Το μόνο που αρχικά πρέπει να κάνουμε είναι να «στηρίξουμε» αυτό που ήδη υπάρχει, κάτι που δεν μοιάζει να είναι δύσκολο ή δαπανηρό και να δώσουμε την πρέπουσα προσοχή στις απόψεις και τα αιτήματα  των «σκαπανέων» του χώρου!

 

 

 

 

1.ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ!

 

 

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών παλαιμάχων ανδρών και γυναικών θα πραγματοποιηθεί φέτος στην Κεφαλονιά, στο Κλειστό Γήπεδο Αργοστολίου, από 26 Σεπτεμβρίου  μέχρι 4 Οκτωβρίου! Ο αγώνας γίνεται στον τόπο μας για δεύτερη φορά και είναι πρωτοφανές στα χρονικά της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Διαχρονικών να αναλαμβάνει ο ίδιος τόπος για δεύτερη φορά την διοργάνωση! «Υπεύθυνος» γι’ αυτό, είναι ο Αθλητικός -Πολιτιστικός-Εκπαιδευτικός Σύλλογος Βαρέων Αθλημάτων Σβορωνάτων ( βλ. Νίκος  Γαλιατσάτος, ο οποίος εκτός από Πρόεδρος του Συλλόγου και παλιός πρωταθλητής της Άρσης είναι και Αντιπρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Διαχρονικών).                     

 

Τα άτομα που λαμβάνουν μέρος στον αγώνα είναι όλα άνω των 35 ετών, υπάρχουν πολλές ηλικιακές κατηγορίες-ανά πέντε χρόνια έχουμε διαφορετική ηλικιακή κατηγορία-στην ηλικία των σαρανταπέντε ετών έχουμε την πολυπληθέστερη συμμετοχή- και ο κ. Γαλιατσάτος, εκτιμά ότι στην διοργάνωση θα πάρουν μέρος περίπου 550 άτομα, από όλο τον κόσμο! Πολλοί από αυτούς συνοδεύονται από τις οικογένειές τους και παραμένουν στο νησί και μετά τους αγώνες κάνοντας τις διακοπές τους!

 

«Είναι γεγονός»μας είπε ο κ. Γαλιατσάτος «ότι από το προηγούμενο Παγκόσμιο της Κεφαλονιάς έφυγαν πολύ ευχαριστημένοι κι από την διοργάνωση, αλλά κι από το κλίμα, το τοπίο, την καθαριότητα…γι’ αυτό και ζήτησαν με επιμονή να ξαναγίνει ο αγώνας εδώ!»

 

Αυτή τη φορά θα βοηθήσει και η Ελληνική Ομοσπονδία Άρσης Βαρών προσφέροντας την υλικοτεχνική υποδομή που απαιτείται, ενώ η Παγκόσμια Ομοσπονδία Άρσης Βαρών έχει εντάξει την συγκεκριμένη εκδήλωση στο «καλεντάρι» της, επισημοποιώντας την.( Η Ομοσπονδία Διαχρονικών αθλητών, αποτελεί υποεπιτροπή της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας)

 

Οι συμμετέχοντες αναλαμβάνουν «ιδίοις εξόδοις» την διαμονή και διατροφή τους. Οι διοργανωτές αναλαμβάνουν τα έξοδα φιλοξενίας των διακεκριμένων επισκεπτών και τα έξοδα διεξαγωγής των συνεδρίων. Τα της προβολής τα αναλαμβάνει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση(αναμένεται η Κρατική ραδιοφωνία και τηλεόραση να κάνει ξανά το καθήκον της προβάλλοντας την Κεφαλονιά )και, φυσικά, ο κ. Γαλιατσάτος, θα είναι και πάλι η «ψυχή» της όλης διοργάνωσης τρέχοντας παντού και για τα πάντα!

 

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα γίνεται κάθε χρόνο.(Το επόμενο θα γίνει στο Σίδνεϋ τον Οκτώβριο του 2009)

 

Υπενθυμίζουμε ότι:

 

·          Το 2001 ήταν η χρονιά που είχαμε διοργανώσει στο Κλειστό Γήπεδο του Αργοστολίου, για πρώτη φορά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.( Είχανε έρθει τότε στην Κεφαλονιά μόνο 380 άτομα, διότι εξαιτίας της πτώσης των Δίδυμων Πύργων στις Η.Π.Α., δεν ήρθαν αθλητές από την Αμερική και είχαμε ακυρώσεις πτήσεων) 

 

·          Το 2000 είχαμε το Πανευρωπαϊκό στο νησί μας

 

«Μπορούσαμε να είχαμε και άλλη πανευρωπαϊκή διοργάνωση το διάστημα από το 2001 μέχρι το 2008, αλλά δεν τόλμησα διότι τα …βάρη είναι πολλά για τις πλάτες μου! Η Πολιτεία, δυστυχώς, δεν βοηθάει -με εξαίρεση τον κ. Γεωργάτο και τους δυο Αντινομάρχες που κάνουν ό,τι μπορούν!» κατέληξε ο κ. Γαλιατσάτος .

 

 

2.Σ. ΜΠΑΣΙΑΡΔΗΣ: « ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΚΟΥΩ ΣΥΝΕΧΩΣ ΓΙΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΜΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΗΔΗ ΕΧΟΥΜΕ!»

 

 

 

Το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ γίνεται κάθε χρόνο, το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου, διαρκεί ένα τριήμερο και συγκεντρώνει  1500-2000 άτομα(!)-τα οποία μαζί με τους συνοδούς τους μπορεί να φθάνουν και τα 3000!  Κύριος διοργανωτής είναι o Αθλητικός Γυμναστικός Σύλλογος Επτανήσων-με Πρόεδρο τον κ.Σ.Μπασιαρδή. Υπάρχει μια συνεχή αύξηση όσον αφορά τον αριθμό των  ανθρώπων που συμμετέχουν. Η ΔΙΑΜΟΝΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ επιβαρύνουν τους συμμετέχοντες, οι οποίοι ρυθμίζουν μόνοι τους τα σχετικά θέματα, ενώ τα γενικά έξοδα της διοργάνωσης( περίπου 25.000 ευρώ) καλύπτονται από τους συνδιοργανωτές και χορηγούς. Η διοργάνωση-και,φυσικά, η Κεφαλονιά- προβάλλεται κάθε φορά σε πολλές Αθηναϊκές εφημερίδες και ηλεκτρονικά ΜΜΕ και οι επισκέπτες μας δεν έχουν κάποιο ιδιαίτερο παράπονο είτε από την διοργάνωση, είτε από τις γενικότερες υπηρεσίες που παρέχονται στον τόπο μας!

 

 

Φέτος το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΥΜΑΝΑΣΤΙΚΗΣ  κλείνει τα είκοσι χρόνια(20) παρουσίας και μετονομάζεται- παίρνει το όνομα “Γυμναστική για όλους”  από την Παγκόσμια Ομοσπονδία).Εντάσσεται στο « καλεντάρι» και της Ευρωπαϊκής και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, οι οποίες το έχουν “περί πολλού” και το χαρακτηρίζουν ως Φεστιβάλ Ν.Α Ευρώπης.( Είναι το μοναδικό στα Βαλκάνια!) O Σύλλογος είναι μέλος της Γυμναστικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, η οποία, όμως, από φέτος δεν θα είναι συνδιοργανώτρια Αρχή του Φεστιβάλ(!).Να σημειώσουμε,κατ αρχάς,ότι η ελληνική Ομοσπονδία αποτελεί τον φορέα και της μαζικής άθλησης(εκτός από ρυθμική, ενόργανη, τραμπολίνο…), αλλά ο κ.Μπασιαρδής ισχυρίζεται ότι η τωρινή Διοίκηση  υποβαθμίζει από άγνοια*(;) τον θεσμό της μαζικής άθλησης. Το αποτέλεσμα αυτής της επιλογής  είναι να μην διεξαχθεί φέτος το 3ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Μαζικής Άθλησης.

 

(Ο κ.Μπασιαρδής είναι ιδρυτικό μέλος της ελληνικής Ομοσπονδίας και ήταν μέλος του Δ.Σ και υπεύθυνος για μαζική άθληση, συνεχώς, από το 1997που δημιουργήθηκε μέχρι πέρυσι. Ισχυρίζεται, ότι σήμερα θα ήταν μέλος της Επιτροπής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας αν την χρονιά που μας πέρασε η δική μας Ομοσπονδία είχε καταθέσει την υποψηφιότητά του!)

 

 

Εν πάσει περιπτώσει, η αποχή φέτος της ελληνικής Ομοσπονδίας δεν δημιουργεί κανένα ουσιαστικό πρόβλημα στην εκδήλωση η οποία συνδιοργανώνεται και πάλι από τον Σύλλογο, την Περιφέρεια Ι.Ν., την Νομαρχία,και τους αθλητικούς οργανισμούς των Δήμων Αργοστολίου,Παλικής και Λειβαθούς. 

 

Οι χώρες που είναι οι τακτικότεροι επισκέπτες μας είναι η Βουλγαρία και η Πολωνία. Από την Ελλάδα η Άρτα, η Καλαμάτα ,η Πάτρα… είναι κάποιες από τις πόλεις της Περιφέρειας που αποτελούν τακτικούς επισκέπτες μας!

 

Κατά καιρούς, το Φεστιβάλ τιμήσαν με την παρουσία τους διασημότητες από τον χώρο της γυμναστικής.( π.χ, η Άννα Μπόντακ από την Πολωνία ή η Αλεξάνδρα Τιμοσένκο από την Ρωσία, αλλά και ο δικός μας Δημήτρης Μελισανίδης!) Φέτος, θα δώσει, κατά πάσα πιθανότητα,  το παρόν η κορυφαία  Βουλγάρα προπονήτρια με ένα δικό της τμήμα.

 

 Οι εκδηλώσεις στον χώρο της μαζικής άθλησης συγκεντρώνουν πλέον πολύ κόσμο. Μια παγκόσμια Γυμναστράδα που γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια μαζεύει περίπου 30.000 ανθρώπους!( Στους Ολυμπιακούς Αγώνες έχουμε 16.000-18.000 αθλητές).Η Κεφαλονιά δεν έχει την δυνατότητα να διοργανώσει ένα παγκόσμιο Φεστιβάλ, μπορεί να διοργανώσει, όμως, ένα Πανερωπαϊκό, το οποίο συγκεντρώνει περίπου 3000 αθλητές και γίνεται στα μέσα Ιουλίου!(“Διεκδικήσαμε και παρολίγο να πάρουμε την διοργάνωση του 2006” μας ενημερώνει ο κ.Μπασιαρδής)

 

 Το Φεστιβάλ -αποτελεί έναν πολύ καλό πρεσβευτή της Κεφαλονιάς στο εξωτερικό-κι αυτό φάνηκε, εκτός των άλλων , από τον τρόπο που υποδέχτηκαν οι άλλες αποστολές την ομάδα μας στο Παγκόσμιο του Σάλτσμπουργκ πέρυσι .Εξακολουθεί να απορεί, όμως, ο Πρόεδρος της Γυμναστικής Ένωσης, για τους λόγους που οι διάφοροι φορείς του τόπου μας δεν αξιοποιούν αυτό το “καλό όνομα” και δεν μπαίνουν στον κόπο να αναρτήσουν, έστω μια αφίσα του κεφαλονίτικου Φεστιβάλ, στους διάφορους Εκθεσιακούς χώρους του εξωτερικού που χρησιμοποιούμε για την τουριστική μας προβολή.

 

 Ανάλογο Φεστιβάλ δεν γίνεται στην Ελλάδα και η εκτίμηση του κ.Μπασιαρδή είναι ότι αν δεν είναι το κορυφαίο της Ευρώπης, βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τα Φεστιβάλ των Κανάριων νησιών, της Αλγκιτόνα( Ισπανία),της Ιταλίας. Αυτό αποδεικνύεται εκ του ότι ο εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας κ. Ροζέριο ήρθε το 2006,για πρώτη φορά, από “μόνος του” και έκανε Έκθεση αξιολόγησης στην οποία το Φεστιβάλ μας κατατάσσεται σε τόσο υψηλή θέση που ορισμένες πρακτικές του αποτελούν “παράδειγμα προς μίμηση” πανευρωπαϊκών εκδηλώσεων.

 

 

 

Η κ.Μποζένα και ο κ.Μπασιαρδής δηλώνουν κουρασμένοι από το εικοσάχρονο βάρος της εκδήλωσης,χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα εγκαταλείψουν εύκολα. Είναι φανερό, όμως, ότι η ανάγκη της υποστήριξης από έναν φορέα( Νομαρχία ή ΤΕΔΚΙ), μέσω της λειτουργίας ενός γραφείου που θα αναλάβει τις πολλές,αλλά κρίσιμες, λεπτομέρειες γίνεται, όσο περνάνε τα χρόνια, επιτακτικότερη. Ο κ. Μπασιαρδής, τέλος, εκτιμά ότι αν η τοπική κοινωνία δείξει το ανάλογο ενδιαφέρον μπορεί να ξεκινά την τουριστική μας περίοδο κάθε χρόνο, με την διοργάνωση του Φεστιβάλ Υπάρχει η δυνατότητα το Φεστιβάλ της Κεφαλονιάς να γίνεται νωρίτερα, να γίνεται π.χ. αρχές Ιουνίου ή τις ημέρες του Πάσχα,να ξεκινάμε με αυτό την τουριστική περίοδο και, έτσι, να την επιμηκύνουμε, αλλά για να συμβεί αυτό ,πρέπει σε επίπεδο Νομού να υπάρξει συνεννόηση με εστιάτορες, ξενοδόχους,..και να στηρίξουν ενεργά και με ζήλο την όλη προσπάθεια και η Νομαρχία και οι Δήμοι. Έχουν γίνει  σχετικές συζητήσεις, αλλά δεν έχει προκύψει ακόμη κάποιο αποτέλεσμα, -διαπιστώνει ο Πρόεδρος.

 

 

 

 

——————————————————————-

 

* Ή μήπως για κοματικούς λόγους ή επειδή δεν εμπιστεύεται τον κ. Μπασιαρδή;

 

 

3.ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΝΔΡΩΝ!

 

 

Ο 8ος Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Κεφαλονιάς με διοργανωτή τον παλιό πρωταθλητή Παντελή Ιωαννίδη πραγματοποιήθηκε και φέτος στο νησί μας στις 29 και 30 Μαρτίου.

 

Επί οκτώ συναπτά έτη, ποδηλάτες από όλο τον κόσμο δίνουν «ραντεβού» στην Κεφαλονιά, «…καθώς μπαίνει η Άνοιξη»!΄Όλα ξεκίνησαν από τον κ. Ιωαννίδη και καμιά δεκαπενταριά φίλους που αποδέχτηκαν  τότε την πρόσκληση, αποτέλεσαν την «μαγιά», διέδωσαν τα «καλά νέα» σε όλη την Ελλάδα…Έκτοτε «κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι»,και ο κ. Ιωαννίδης πέτυχε να περιλαμβάνεται ο αγώνας στο «Κύπελλο Βετεράνων» της Π.Ε.Π.Α( Πανελλήνιας Ένωσης Παλαιμάχων Αθλητών)με έγκριση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας. Πέτυχε, επίσης, κατ εξαίρεση ,στον Διεθνή Γύρο της Κεφαλονιάς-και μόνο σε αυτόν!- να επιτρέπεται να μετέχουν( εκτός από παλαίμαχοι) νυν πρωταθλητές, Ολυμπιονίκες, Α. Μ. Ε. Α. και γυναίκες! Το «προνόμιο» αυτό-όπως επίσης και το ότι έχουμε εδώ αγωνιζόμενους από πολλές χώρες- αποτελεί «ψήφο εμπιστοσύνης» της Ομοσπονδίας στις οργανωτικές ικανότητες του κ. Ιωαννίδη και αποδεικνύει τις υψηλού επιπέδου διασυνδέσεις του. Η διοργάνωση είναι μια από τις έξη(6) ετήσιες επίσημες «συναντήσεις» της Π.Ε.Π.Α.

 

Στην διοργάνωση του 2007 μετείχαν 63 παλαίμαχοι και στην φετινή 64.Πέρυσι,εκτόςαπό τους διαχρονικούς, συμμετείχαν ο Ολυμπιονίκης Λ. Βασιλόπουλος, οι  Π. Λαϊνάς και Π. Χαλκιόπουλος με διακρίσεις στο Παγκόσμιο (ως τιμώμενα πρόσωπα), τρεις Γερμανοί, δυο Γάλλοι, δυο Ολλανδοί, ένας Γερμανός και η Κολίν από την Αμερική.( Το σύνολο, επομένως των αθλητών ήταν 75).Φέτος, συμμετείχαν και πάλι οι κ.κ Βασιλόπουλος και Λαϊνάς, η Παστουρματζή και η Πολυχρονοπούλου( με διακρίσεις στο Πανευρωπαϊκό) και ο Δαλέζιος( Πανελληνιονίκης), ενώ είχαμε και τρεις Γερμανούς, τέσσαρις Ολλανδούς, έναν Αυστριακό και δυο Γάλλους ποδηλάτες.(Σύνολο αθλητών:79).

 

Υπάρχουν, φυσικά, και τα άτομα που τους συνοδεύουν, με αποτέλεσμα, ο αριθμός των επισκεπτών μας να φθάνει συνολικά τα 150 άτομα! Ο κ. Ιωαννίδης μας διαβεβαίωσε ότι χρόνο με το χρόνο σημειώνεται αύξηση του αριθμού των συμμετοχών.

 

Η διαδρομή καλύπτει, πράγματι, το μεγαλύτερο μέρος της Κεφαλονιάς-απ έξω μένουν μόνο η Βόρειος Κεφαλονιά και η Παλική-αλλά, φέτος, είχαμε μια διαφοροποίηση εξαιτίας των έργων που γίνονται στον δρόμο Σάμη-Χαράκτι.

 

Ο κ Ιωαννίδης μας ανάφερε ότι οι αθλητές ψήφισαν την περσινή διοργάνωση ως την καλύτερη της Ελλάδας διότι έχει πολύ υψηλά standard ασφαλείας.

 

(Μας περιέγραψε αναλυτικά το σύστημα ασφαλείας που εφαρμόζεται και καθιστά τον «Ποδηλατικό Γύρο Κεφαλονιάς», από αυτή την άποψη, μοναδική εμπειρία!)

 

Στο τέλος, βεβαίως, απονέμονται μετάλλια στους έξη πρώτους στις τρεις κατηγορίες ,σε όλους αναμνηστικά μετάλλια και σε όλα τα τιμώμενα  πρόσωπα πλακέτες σε μια απλή τελετή στο Προαύλιο της Νομαρχίας.

 

Όλα τα έξοδα διαμονής και μετακίνησης των αθλητών, των τιμώμενων προσώπων και των συνοδών τους καλύπτονται από την διοργάνωση διότι ο κ Ιωαννίδης πιστεύει ότι τα έξοδα μετάβασης από και προς το νησί είναι υπέρογκα και δεν πρέπει να τα απαιτούμε από τους αθλητές, αν θέλουμε να υπάρχει ικανοποιητική συμμετοχή. Τα έξοδα, λοιπόν, καλύπτονται από χορηγούς κι από την Νομαρχία.

 

Η φετινή διοργάνωση-και ,βεβαίως, η Κεφαλονιά- προβλήθηκε στην ΕΤ1, στο ALTER και στο LOVE RADIO και από πολλά website!

 

Πολλοί επώνυμοι αθλητές, χάρη σε αυτούς τους αγώνες, έχουν γίνει τακτικοί επισκέπτες της Κεφαλονιάς, το Πάσχα ή το καλοκαίρι. Αρκετοί, συνδυάζουν την συμμετοχή τους στο «Γύρο» με ολιγοήμερη παραμονή στην Κεφαλονιά και πολλοί γίνονται πολύ καλοί πρεσβευτές του τόπου μας όταν πηγαίνουν στα μέρη τους.

 

Ο κ. Ιωαννίδης αφού μας θύμισε ότι τα 28 χρόνια του στην Ποδηλασία έχουν σφυρηλατήσει πολύ στενούς δεσμούς με τα νυν μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, ισχυρίστηκε ότι αν κάποιος ή κάποιοι από τους τοπικούς φορείς επιθυμούν να διαθέσουν το «ιλιγγιώδες» ποσό των 10.000 Ευρώ(!), μπορούμε στην Κεφαλονιά να διοργανώσουμε ένα Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ποδηλασίας Ανδρών, Εφήβων ή Παίδων με 120 αθλητές κι άλλους τόσους συνοδούς!

 

4.ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΓΩΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ

 

 

Ο Ναυταθλητικός Όμιλος  Κεφαλονιάς και Ιθάκης( Ν.Ο.Κ.Ι) διοργανώνει  κάθε χρόνο από το 2003 (μόνο το 2006 δεν έγινε η διοργάνωση) τους Διασυλλογικούς  αγώνες  κωπηλασίας «Κύπελλο Κεφαλονιάς».Οι αγώνες πραγματοποιούνται πλέον στα τέλη Σεπτεμβρίου, στον Κούταβο. Πέρυσι, μάλιστα, συνδυάσθηκαν με κωπηλατικούς παλαιμάχων( συμμετείχαν περίπου 70 παλαίμαχοι). Οι Διασυλλογικοί συγκεντρώνουν έναν αριθμό 200 αθλητών από όλη την Ελλάδα-οι οποίοι μαζί με τους συνοδούς τους ξεπερνούν τα 440 άτομα! Το κόστος αυτών των αγώνων αγγίζει τα 20.000 Ευρώ.( Πέρυσι εξ αιτίας και του αγώνα των παλαιμάχων έφθασε τα 25.000 Ευρώ).Ο κ. Γ. Μαρκέτος-στον οποίο οφείλω χάρες για την πληροφόρηση-εκτιμά ότι όσοι συμμετέχουν στο  «Κύπελλο Κεφαλονιάς» είναι τόσο ευχαριστημένοι από την όλη διοργάνωση που έρχονται και ξανάρχονται με αποτέλεσμα  το «Κύπελλο»να είναι η σημαντικότεροι διασυλλογικοί αγώνες στην Ελλάδα από την άποψη του αριθμού των συμμετοχών. Η «πίστα» διαθέτει, άλλωστε, παραπάνω από όσα απαιτούνται για μια αξιοπρεπή τέλεση αγώνων( ράμπα εκκίνησης, σταθερό σκάφος αφέτη, σημαδούρες).

 

Στο σημείο αυτό, χρειάζεται να θυμίσουμε ότι το 2006 διεξήχθηκαν με επιτυχία στον Κούταβο-με διοργανωτή τον Ν.Ο.Κ.Ι.- οι Πανελλήνιοι Σχολικοί κωπηλατικοί αγώνες.Το κόστος της τέλεσης ( περίπου 25.000 Ευρώ) κάλυψε εν μέρει το Υπουργείο Παιδείας( με 10.000 Ευρώ) ,το Λιμενικό Ταμείο-που χρηματοδοτεί όλους τους αγώνες με 4-5.000 Ευρώ-και η Νομαρχία, ενώ την διοργάνωση του 2007 ενίσχυσαν οικονομικά-εκτός των άλλων- το Υπουργείο Πολιτισμού και ο Ο.Π.Α.Π. (με 9.000 Ευρώ συνολικά) ,αλλά και ο Δήμος Αργοστολίου κι ο Αθλητικός του Οργανισμός( 4.500 Ευρώ).

 

Φέτος, το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου θα πραγματοποιηθούν Πανελλήνιοι Αγώνες Ανάπτυξης. Οι αγώνες ανάπτυξης αφορούν νεαρούς κωπηλάτες που επιθυμούν να «εγγραφούν στις λίστες των κωπηλατών»και αναμένεται να φιλοξενήσουμε περίπου 250 αθλητές-με άγνωστο αριθμό συνοδών. Η φιλοξενία αυτής της σημαντικής διοργάνωσης επιβεβαιώνει την αξία του Κούταβου, ως ιδανικού-ίσως- μικρού κωπηλατοδρόμιου (1000 μέτρων) για νεαρά άτομα και παλαίμαχους για τα οποία/ οποίους, αναζητούνται ασφαλείς χώροι ,αβαθείς και χωρίς έντονο κυματισμό! Το κόστος της εν λόγω εκδήλωσης υπολογίζεται στα 30.000 Ευρώ.

 

Παρά το ότι το κόστος σίτισης και διαμονής βαραίνει εξ ολοκλήρου τους διοργανωτές-και είναι υποχρεωτικό να συμβαίνει αυτό για να αναθέσει η Ομοσπονδία σε κάποιο κωπηλατικό Σύλλογο την τέλεση των αγώνων-είναι προφανές ότι η θετική εικόνα που καλλιεργείται για την Κεφαλονιά και ο εμπλουτισμός της με ένα ακόμη σοβαρό στοιχείο που καθιστά σταθερότερο τον προσανατολισμό της στον αθλοτουρισμό, αποτελούν επένδυση στο μέλλον. Είναι, επιπλέον, γεγονός ότι υπάρχουν και άμεσα οικονομικά οφέλη για πολλές κατηγορίες επαγγελματιών από την διήμερη παραμονή στο νησί μας των αθλητών και των συνοδών τους.