RESIDENCIAL HOTELS 

RESIDENCIAL HOTELS *

 

 

Η ιδέα ξεκίνησε από τις Η.Π.Α ( με την ονομασία condo hotels). και γνώρισε άνθηση εκτός από την Β.Αμερική σε Ισπανία και Γαλλία. Τα τελευταία χρόνια ευδοκιμεί σε Πορτογαλία και Τουρκία, ενώ στην Ελλάδα παρότι έχουν περάσει δεκατρία χρόνια από την πρώτη απόπειρα να διαμορφωθεί ένα ελκυστικό πλαίσιο για την υλοποίηση επενδύσεων στις λεγόμενες Π.Ο.Τ.Α( Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης), εν τούτοις ακόμη δεν έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα που υπάρχουν σε διάφορα επίπεδα. Τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου «πήρε μπρος» μετά από δέκα χρόνια!(!!) προσπαθειών η μεγάλη επένδυση στην Μεσσηνία, συνολικού ύψους 600 εκατ .Ευρώ με την ονομασία Navarino Resorts από την Εταιρεία ΤΕΜΕΣ Α.Ε..Ο διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας κ.Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, μίλησε μάλιστα στο συνέδριο και Έκθεση PRODEXRO γι αυτή την διεθνή τάση ανάπτυξης των μεικτών τουριστικών επενδύσεων τονίζοντας ότι στην Ελλάδα πρέπει το προιόν να εννοηθεί ως μια νέα μορφή ανάπτυξης τουριστικών εγκαταστάσεων και όχι ως ένας τρόπος να κατατμηθεί και να πουληθεί η γη. Πριν γράψουμε περισσότερα για τα RESIDENCIAL οφείλουμε να πούμε ότι υπήρξαν αντιδράσεις για κάποια περιεχόμενα (π .χ. γκολφ) της επένδυσης στην Μεσσηνία, όπως και για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων( η οποία πάντως βελτιώθηκε σε αρκετά σημεία).Είναι –νομίζουμε-γεγονός ότι αυτές οι επενδύσεις θα πρέπει να εξασφαλίζουν για την επιχείρηση βιωσιμότητα -ανταγωνιστικότητα και για το τοπικό περιβάλλον αειφορία. Οι τοπικές κοινωνίες αλλά και η κεντρική Πολιτεία ενώ θα πρέπει να ευνοούν την εκδήλωση τέτοιων «επιχειρηματικών ανοιγμάτων», χρειάζεται ταυτόχρονα να φροντίζουν και για την προστασία του περιβάλλοντος. Πιστεύουμε, άλλωστε, ότι αυτό το τελευταίο διασφαλίζει, μακροπρόθεσμα ,την επένδυση. 

 

Tί είναι, όμως, το Residence hotel;Είναι ένα συγκρότημα το οποίο αποτελείται από ένα υπερπολυτελές ξενοδοχείο με σπα, θαλασσοθεραπεία, πισίνες, γήπεδα κ.λ.π. ΚΑΙ από μια σειρά από μονάδες που έχουν την βασική υποδομή να πουληθούν ως διαμερίσματα και σπίτια και οι οποίες μονάδες βρίσκονται είτε εντός κάποιου κεντρικού κτιρίου ή σε παρακείμενο χώρο. Τα διαμερίσματα ή σπίτια που αναφέρθηκαν μπορεί να είναι ως κλίνες και το 70% της συνολικής δυναμικότητας του συγκροτήματος και οι ιδιοκτήτες τους έχουν δικαίωμα να κάνουν χρήση των κοινόχρηστων χώρων και εγκαταστάσεων του ξενοδοχείου. (Οι κοινόχρηστοι χώροι και οι εγκαταστάσεις σχεδιάζονται με βάση την συνολική δυναμικότητα).Οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων, μεζονετών κ.λ.π. κάνουν, λοιπόν, τις διακοπές τους –οι οποίες συνήθως κρατάνε έναν μήνα-και για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα εκμισθώνουν τις κατοικίες στον ξενοδόχο ο οποίος τις νοικιάζει σε πελάτες του. Στο τέλος, μοιράζεται τα έσοδα με τον ιδιοκτήτη της κατοικίας( 50-50) αφού αφαιρεθούν τα συμφωνημένα έξοδα συντήρησης και διαχείρισης.

 

Τα κέρδη είναι προφανή για τα εμπλεκόμενα μέρη. Οι ιδιοκτήτες των κατοικιών αξιοποιούν την «δεύτερη κατοικία τους» και απολαμβάνουν παροχές στις διακοπές τους. Εφόσον, μάλιστα, προσχωρούν στην συμφωνία εκμίσθωσης η Πολιτεία τους απαλλάσσει από την καταβολή ΦΠΑ( σε Γαλλία και Ισπανία).  Οι ξενοδόχοι –επενδυτές αφού επωφεληθούν από τις επιδοτήσεις του Αναπτυξιακού, παίρνουν στα χέρια τους «ζεστό χρήμα» πουλώντας τις κατοικίες  οι οποίες,πάντως, συνεχίζουν να τους αποδίδουν και μετά την πώλησή τους . Εξασφαλίζουν, επιπλέον, σταθερή πελατεία για τα τμήματα του ξενοδοχείου, καλύπτουν έξοδα συντήρησης κ.λ.π. Αναζητούν, βεβαίως, μεγαλύτερα κέρδη, μικρότερες περιόδους απόσβεσης, μικρότερο ρίσκο και «πιέζουν» για λιγότερο αυστηρές Μ.Π.Ε., λιγότερη γραφειοκρατία, μεγαλύτερα ποσοστά συμμετοχής των κατοικιών στο συνολικό δυναμικό και καλύτερους συντελεστές δόμησης. Η επιθυμία, όμως, για βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα δεν πρέπει να οδηγεί στην απαξίωση-μακροπρόθεσμα-της επένδυσης. Αναφέρεται το παράδειγμα της Κύπρου όπου υπάρχουν συντελεστές δόμησης 80-100%(!!) και τα σπίτια είναι το «ένα πάνω στο άλλο»με αποτέλεσμα να ακυρώνεται  η φιλοσοφία της παραθεριστικής κατοικίας που απαιτεί προστασία περιβάλλοντος, πολύ πράσινο και αισθητική!

 

·          «Οικιστικά ξενοδοχεία, η νέα τάση που ταιριάζει στην Ελλάδα»( Ελευθεροτυπία 14/10/06)

 

·          Μετ εμποδίων η ανάπτυξη μεικτών τουριστικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα( Καθημερινή 14/10/06)

 

·          KYKLADES NEWS (16/10/06)