ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΣΕ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ 

Την Πέμπτη 14/10/10 και ώρα 12:30 ,το Επιμελητήριο επισκέφθηκε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης κ. Σπύρου. Στον κ. Σπύρου και τον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη κ. Σ. Κουρή που τον συνόδευε κατατέθηκε υπόμνημα από τον Αντιπρόεδρο κ. Σ. Ματιάτο και τον Γ. Γ.  κ. Π. Έρτσο  με τα βασικά προβλήματα /θέματα που απασχολούν τον επιχειρηματικό κόσμο των νησιών μας.

 

Προλογίζοντας το σχετικό κείμενο-το οποίο θα αποσταλεί σε όλους τους υποψήφιους Περιφερειάρχες και Δήμαρχους- , ο Πρόεδρος του Επιμελητήριου αναφέρει:

 

 Αγαπητοί κύριοι

 

Σας παραδίδουμε το παρόν υπόμνημα και ελπίζουμε να έχουμε τις θέσεις σας σε όσα εκτίθενται ,ώστε να μας δοθεί η ευκαιρία να διαπιστώσουμε την σύμπτωση η την απόκλιση ,αλλά και να εκτιμήσουμε την μετεκλογική σας συνέπεια σε σχέση με τις σχετικές προεκλογικές σας διακηρύξεις. Προφανώς, δεν θα συντάξουμε «Μνημόνιο»,προφανώς έχετε το δικαίωμα να μεταβάλετε κάποιες απόψεις σας με την πάροδο του χρόνου, αλλά, από την άλλη κρίνουμε ότι η όλη διαδικασία έχει μια (εύλογη) χρησιμότητα και ελπίζουμε να συμφωνείτε κι εσείς σε αυτό!

 

                                                                 Αργοστόλι 14/10/10

 

                                                               Ο ΠΡΌΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΒΕΚΙ

 

                                                                   ΜΙΧΑΛΑΤΟΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ

 

(Υ.Γ..Σας επισυνάπτουμε το κείμενο του υπομνήματος)

 

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΣΕ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ

 

Στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη, η πρωτοφανής κρίση έχει, ήδη, ανοίξει βαθιές πληγές! Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής η μεγαλύτερη μείωση του μεγέθους της οικοδομικής δραστηριότητας τον Ιούνιο του 2010 σε σχέση με τον Ιούλιο του 2009 πραγματοποιήθηκε στα Ιόνια νησιά(-52,3%!!).Σε άλλη έρευνα επισημαίνεται το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα εμπορικά μαγαζιά του Αργοστολίου. Ο τουριστικός τζίρος, τέλος, για μια ακόμη χρονιά σημείωσε κάμψη της τάξεως του 15%-20% κατά μέσον όρο. Η οδυνηρή, επομένως, πτώση της οικοδομής, σε συνδυασμό με την τουριστική συρρίκνωση προκαλεί απαισιόδοξες σκέψεις για τον επερχόμενο χειμώνα και προσκαλεί την κοινωνία μας ,συνολικά, σε αυξημένη επαγρύπνηση.

 

Με αφορμή και αιτία, κατ’ αρχάς, το προσχέδιο του προϋπολογισμού επισημαίνουμε ότι με τις προβλέψεις του βαθαίνει την υπάρχουσα ύφεση…Δεν έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα!

 

Οφείλουμε, λοιπόν, να υπογραμμίσουμε ορισμένα μέτρα τα οποία αφορούν ,γενικά, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες -και ,κατά συνέπεια ,και τους Κεφαλονίτες και Θιακούς-και τα οποία, αν ληφθούν, κατά τη γνώμη μας ,θα «συγκρατήσουν» τους μικρομεσαίους  από τη ξέφρενη πτώση και θα συγκροτήσουν μια βάση πάνω στην οποία μπορεί να δομηθεί  η ανάκαμψη(της οποίας κύρια χαρακτηριστικά στοιχεία δεν μπορεί να είναι άλλα από την εξωστρέφεια και την καινοτομικότητα).

 

Παραθέτουμε στη συνέχεια αυτές τις «γενικότητες», μάλλον ως επικεφαλίδες και χωρίς αξιολογική σειρά:

 

 

·          Ο πανάκριβος και δυσχερής δανεισμός και η έλλειψη ρευστότητας, απαιτούν «γενναίες» πρωτοβουλίες από τις λεγόμενες κρατικές Τράπεζες.

 

·          Στα πλαίσια αυτών των πρωτοβουλιών θα πρέπει να χορηγούνται ελκυστκά   στεγαστικά δάνεια, δάνεια στους εργολήπτες με «λογικά» επιτόκια προκειμένου να ανακάμψει η οικοδομή. Οι κυβερνώντες χρειάζεται, επίσης, να αποφασίσουν την κατάργηση του Φ.Π.Α. και επαναφορά του Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων, την απαλλαγή από οποιοδήποτε εφ’ άπαξ φόρο ( Φ.Μ.Α.Π. κ.λ.π. ) των αδιάθετων ακινήτων του εργολήπτη για επτά χρόνια, την επέκταση της  ρύθμισης για την αλλαγή χρήσης των νομίμως υφισταμένων χώρων εντός των κτιρίων ( ημιυπαιθρίων, υπογείων κ.λ.π.) και στα υπό κατασκευή ,την επίσπευση των διαδικασιών ένταξης νέων περιοχών στα σχέδια πόλεων ώστε να υπάρξει διαθέσιμη γη σε προσιτή τιμή, φορολογικές ελαφρύνσεις για τα ενεργειακώς αναβαθμισμένα…

 

·          Θα πρέπει να διατεθούν σημαντικά ποσά σε μια καλά σχεδιασμένη τουριστική προβολή, να παραμείνουν οι συντελεστές ΦΠΑ  στο 11% στις τουριστικές επιχειρήσεις, να επιχορηγηθούν με «γενναιότητα» εκείνες  οι επενδύσεις που προσθέτουν υψηλή αξία, ταυτότητα και μοναδικότητα στο τουριστικό μας προϊόν!

 

·          Θεωρούμε ότι είναι επιβεβλημένη η παράταση της προθεσμίας ευνοϊκών ρυθμίσεων χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

 

·          Αν και είμαστε,,επί της αρχής,αντίθετοι με την περαίωση εκτιμούμε ότι έστω και τώρα, θα πρέπει να μειωθούν κατά το ήμισυ οι συντελεστές υπολογισμού.. Πιστεύουμε ότι αν το πράξει αυτό η κυβέρνηση θα είναι και για τον μικρομεσαίο ωφέλιμο και για την ίδια!

 

·          Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην βεβιασμένη διακοπή παροχών κλάδου υγείας του ΟΑΕΕ κατά την παρούσα χρονική περίοδο

 

·          Χρειάζεται η δραστική μείωση του συντελεστή φορολόγησης διανεμόμενων κερδών

 

·          Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι ,γενικώς, στην περαιτέρω αύξηση των συντελεστών Φ.Π.Α .

 

·          Ζητούμε τον συμψηφισμό των χρημάτων που οφείλει το Δημόσιο σε επιχειρήσεις (π.χ. επιστροφές ΦΠΑ) με τις υποχρεώσεις που έχουν οι φορολογούμενοι προς το Δημόσιο

 

·          Ο δραστικός περιορισμός της γραφειοκρατίας, η εφαρμογή του Γ.Ε.ΜΗ, η δημιουργία υπηρεσίας «μιας στάσης» αποκλειστικά στα Επιμελητήρια, αποτελούν ζητήματα πρώτης προτεραιότητας για μας

 

·          Ζητάμε μεγαλύτερα ποσοστά χρηματοδοτήσεων, «άνοιγμα» των προγραμμάτων και του Αναπτυξιακού στις διάφορες κατηγορίες μικρομεσαίων, προκήρυξη ελκυστικότερων project.

 

·          Χρειάζεται η παροχή διευκολύνσεων από τις νέες Δημοτικές Αρχές στις δοκιμαζόμενες επιχειρήσεις(π.χ. στην καταβολή τελών)

 

 

 

Ασφαλώς, ΠΈΡΑΝ ΑΥΤΏΝ, τα νησιά μας, έχουν και τα δικά τους ιδιαίτερα αιτήματα τα οποία υπαγορεύονται από τον ιδιαίτερο τρόπο που βιώνουν την κρίση και τα προβλήματα. Αναφέρουμε, ορισμένα εξ αυτών, επιγραμματικά:

 

1.Το υψηλό μεταφορικό κόστος-μεγάλο εμπόδιο για την ανάπτυξη όλων των τομέων παραγωγής-θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με την καθιέρωση του λεγόμενου «μεταφορικού ισοδύναμου».Το ζήτημα αυτό έχει αναφερθεί πολλές φορές ,κατά το παρελθόν, σε συνεδριάσεις του Δ.Σ. του Επιμελητήριού μας και αρθρογράφησα επ’ αυτού στο Περιοδικό μας(τεύχος Αυγούστου)

 

2.Εφόσον(και για όσο χρόνο) τα πράγματα παραμένουν στα νησιά ως έχουν, αυτά, δικαιούνται υψηλότερα ποσοστά επιδότησης από τα ευρωπαϊκά προγράμματα.

 

3.Γιατί να υπάρχει μειωμένος συντελεστής Φ.Π.Α  π.χ. στη Μύκονο και να μην υπάρχει στην Κεφαλονιά ή την Ιθάκη;

 

4. Η χωροθέτηση δραστηριοτήτων θα συμβάλλει σημαντικά στο να αποκτήσουν οι επιχειρήσεις(π.χ. οι οχλούσες ή οι ιχθυοκαλλιέργειες) ένα ασφαλέστερο πλαίσιο λειτουργίας που θα επιτρέψει την περαιτέρω ανάπτυξή τους και την ομαλότερη συμβίωσή τους με τον τουρισμό.

 

 Τα νησιά μας έχουν ως κύρια πηγή εισοδημάτων τον τουρισμό! Θα θέλαμε να μας εκπονήσουν ένα αξιόπιστο Marketing plan και να συνταχθούμε ως κοινωνία πίσω από αυτό!