Τ.Ε.Δ.Κ.Κ.Ι. ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 

 Η Τ.Ε.Δ.Κ.Κ.Ι ΚΑΙ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

 

 

Η συζήτηση με τον Δήμαρχο Πυλαρέων Μάρκο Κοτσιλίνη, Πρόεδρο της Τοπικής Ένωσης Δήμων & Κοινοτήτων Κεφαλληνίας και Ιθάκης( Τ.Ε.Δ.Κ.Κ.Ι) είχε ως αποκλειστικό αντικείμενο τις «τουριστικές δραστηριότητες» της Τοπικής Ένωσης. Νομίζουμε ότι προέκυψαν ενδιαφέρουσες ειδήσεις, κυρίως, όσον αφορά τις άμεσες προτεραιότητες του Φορέα.

 

Ο κ.Κοτσιλίνης, επιπλέον όσων θα διαβάσετε στην συνέχεια, μας ενημέρωσε ότι με τους ναυαγοσώστες τα πράγματα σε σχέση με το παρελθόν είναι καλύτερα και οι θέσεις καλύπτονται κι ότι μπορεί, να ακούει κάποια παράπονα για τις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες-ότι π.χ. σε κάποιες παραλίες είναι πιο ακριβές από άλλες ή ότι καλύπτουν μεγαλύτερο από τον επιτρεπόμενο χώρο-αλλά τίποτα το ιδιαίτερο δεν του μεταφέρεται για την καθαριότητα των παραλιών μας. Δήλωσε, τέλος, ότι το. τέλος παρεπιδημούντων -το 2%-το οποίο πρέπει να χρησιμοποιείται για το συνολικό όφελος της τοπικής κοινωνίας εισπράττεται από τις Δημοτικές Αρχές με ελέγχους στην Εφορία, ταλαιπωρία και καθυστέρηση και αναζητείται, βεβαίως, ένας καλύτερος τρόπος απόδοσής του!

 

 

Έχουμε πτώση φέτος όσον αφορά τον περσινό αριθμό επισκεπτών ;

 

Τα στοιχεία που δίνονται αυτό δείχνουν! Δεν θα πρέπει οι φορείς που εμπλέκονται με τον τουρισμό να βρουν έναν τρόπο συνεργασίας: Αν κάνει ο καθένας «του κεφαλιού του», μπορεί να υπάρχει για κάποιους προσωρινό όφελος, αλλά …

 

Ποια είναι η φιλοσοφία της ΤΕΔΚΙ όσον αφορά τον τουρισμό;

 

Η ΤΕΔΚΙ, το συνδικαλιστικό όργανο των Δήμων και της Κοινότητας του Νομού μας συμμετέχει στην Ε.Τ.Ι.Ν και την Ν.Ε.Τ.Π., εκπροσωπείται, γενικώς, στα διάφορα όργανα που ασχολούνται με τον Τουρισμό, συμμερίζεται την αγωνία που υπάρχει για το τουριστικό μέλλον του τόπου μας, συνεργάζεται με τους άλλους φορείς…

 

Θέλουμε να συμβάλλουμε κι εμείς με τις μικρές μας δυνάμεις στην τουριστική ανάπτυξη παίζοντας έναν ρόλο συνεκτικό και προάγοντας την συνεργασία…

 

Πριν από κάποια χρόνια-επί Προεδρίας Γ.Φόρτε και πρωτοστατούντος του Γ.Μεταξά-η ΤΕΔΚΙ προσπάθησε να ανοίξει τις πύλες νέων τουριστικών προορισμών.

 

Τι αποτελέσματα είχατε; Συνεχίζετε;

 

Ο Μάκης ( ο Μεταξάς) μου έλεγε τις προάλλες ότι τα αποτελέσματα από την προσπάθειά μας να διεισδύσουμε στην Ολλανδική Αγορά ήταν θεαματικά! Είχαμε μισθώσει με 30.000 Ευρώ ετησίως ένα σοβαρό Ολλανδικό Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων το οποίο προκάλεσε δημοσιεύματα στον Ολλανδικό Τύπο κι εργάσθηκε με τους τουριστικούς πράκτορες  αυτής της χώρας. Ακολουθήσαμε μια πρωτοφανή, τότε,  τακτική, με αποτέλεσμα να έχουμε σήμερα στην Κεφαλονιά πάνω, ίσως, από δέκα χιλιάδες Ολλανδούς τουρίστες , ενώ όταν ξεκινήσαμε είχαμε λιγότερους από χίλιους! Η Αγγλική Αγορά φαίνεται να είναι για μας μια «γερασμένη» Αγορά! Οι Άγγλοι είτε πηγαίνουν αλλού, είτε αγοράζουν, εδώ, σπίτια στα οποία-φοβάμαι- δεν κάθονται μόνο οι ίδιοι, αλλά τα νοικιάζουν κιόλας σε ομοεθνείς τους! Χρειάζεται να στραφούμε σε νέες Αγορές. Επιθυμώ ,το Φθινόπωρο, να δούμε-μαζί με τον κ. Μεταξά και τον κ. Βαλέτα, αλλά και τους άλλους –τι συμβαίνει με τον τουρισμό π.χ. αν μπορούμε να απευθυνθούμε στην Ρωσία ή την Σκανδιναβική Αγορά, τι παράπονα έχουν οι επισκέπτες μας, πως λειτουργούν οι ανταγωνιστές μας…Επιθυμώ να κάνουμε μια έρευνα… Το πείραμα, πάντως, με την Ολλανδική Αγορά πέτυχε! Μια πρώτη μου σκέψη είναι, να συνεργαστούμε με την Νομαρχία-διότι δεν έχουμε μεγάλες χρηματοδοτικές ικανότητες, δεν έχουμε να διαθέσουμε παραπάνω από 50-60.000 Ευρώ τον χρόνο-και να δοκιμάσουμε το «Ολλανδικό πείραμα» και σε άλλες αγορές! Με το Ολλανδικό Γραφείο θέλουμε να κάνουμε-και θα το προσπαθήσουμε-συμφωνία συνεργασίας για ένα ακόμη έτος κι αναζητούμε, στα πλαίσια του γενικότερου σχεδιασμού που αναφέραμε, δυνατότητες συγχρηματοδοτήσεις!

 

Εφέτος τι έκανε η ΤΕΔΚΙ για τον τουρισμό;

 

Σας θυμίζω ότι οι Δήμοι της Κεφαλονιάς ,κατά το παρελθόν, δημιούργησαν την Διαδημοτική Επιχείρηση Καθαριότητας. Πιστεύω ότι ήταν μια πετυχημένη επιλογή και η Κεφαλονιά είναι, σήμερα, ένα καθαρό νησί-την οποία εξακολουθούμε να στηρίζουμε!

 

Οι Δήμοι, επίσης, διοργανώνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις το καλοκαίρι στοχεύοντας να βοηθήσουν τον τουρισμό. Η ΤΕΔΚΙ συγχρηματοδοτεί πολιτιστικές εκδηλώσεις που έχουν ευρύτερο ενδιαφέρον και φέτος  χρηματοδοτήσαμε και κυκλοφορεί ένα φυλλάδιο το οποίο περιλαμβάνει τις πιο σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις σε όλους τους Δήμους της Κεφαλονιάς! Το φυλλάδιο αυτό είναι παιδί της ανάγκης να βοηθηθεί ο επισκέπτης μας, κυρίως στις αυγουστιάτικες πολιτιστικές περιπλανήσεις του, καθώς υπάρχει πλήθος εκδηλώσεων και αλληλοεπικάλυψη. Κυκλοφορεί, λοιπόν, ένα έντυπο με δυο-τρεις εκδηλώσεις ανά Δήμο, τις σημαντικότερες! Φτιάξαμε το φυλλάδιο και το συγχρηματοδοτήσαμε με την Νομαρχία.

 

Και ποιος έκρινε ποιες ήταν οι σημαντικότερες εκδηλώσεις;

 

Οι ίδιες οι Δημοτικές Αρχές ανά Δήμο αξιολόγησαν τις εκδηλώσεις τους και ξεχώρισαν τις σημαντικότερες με βάση κάποια κριτήρια!

 

Τι άλλο κάνετε ή προγραμματίζετε να κάνετε κατά την τρέχουσα περίοδο;

 

Έχουμε αποφασίσει η Διαδημοτική επιχείρηση Καθαριότητας σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης να ξεκινήσει την ανακύκλωση κατ αρχάς πλαστικού και χαρτιού-κι αργότερα, αλλά πάντως μέσα στο 2007-και αλουμινίου. Η Διαδημοτική θα βάλει το Προσωπικό και η Εταιρεία Ανακύκλωσης τα οχήματα και τους κάδους. Πιθανόν να ξεκινήσουμε μέσα στον Αύγουστο. Θα χρηματοδοτήσουν οι Δήμοι.

 

Βοηθάτε φορείς στην έκδοση τουριστικών εντύπων;

 

Γνωρίζω ότι κατά το παρελθόν αυτό έγινε σε ορισμένες περιπτώσεις με μικρά ποσά.

 

Εφέτος, αυτό δεν συνέβη!

 

Τι σας φοβίζει όσον αφορά το τουριστικό μέλλον του Νομού;

 

Με φοβίζει ο ανταγωνισμός και χρειάζεται να αναδείξουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, να προστατεύσουμε το περιβάλλον μας, να προσφέρουμε τις υπηρεσίες που αναλογούν στην τιμή που ζητάμε, να προσέξουμε τις υποδομές…

 

Λέγεται ότι υστερούμε κατά πολύ σε γενικές υποδομές!

 

Μπήκαμε με μεγάλη αργοπορία στον χώρο του τουρισμού. Περάσαμε έναν «Μεσαίωνα» από το 1950 μέχρι το 1980!Πρέπει να ζητάμε δρόμους ασφαλείς, με σηματοδότηση, χωρίς λακκούβες. Χρειάζεται, επίσης, να βελτιωθούμε και στις άλλες σημαντικές υποδομές. Νομίζω, όμως, ότι βρισκόμαστε, όσον αφορά αυτά τα θέματα, πάνω από τον Πανελλήνιο μέσο όρο!