ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΙΕΚ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2008 

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ Ι.Ε.Κ. ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ…

 

 

…με έδρα το Αργοστόλι αποτελεί την μοναδική Δομή αρχικής κατάρτισης του Νομού μας,

 

Δημιουργήθηκε το 1997 και τα πρώτα χρόνια είχε παραρτήματα σε Ιθάκη και Ληξούρι. Από το 2005,όμως,λειτουργεί αποκλειστικά στο Αργοστόλι.

 

Όπως όλα τα Δημόσια Ι.Ε.Κ. έχει ως προϊστάμενη Αρχή τον Οργανισμό Επαγγελματικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης(Ο.Ε.Ε.Κ) ο οποίος εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας.

 

Τον Σεπτέμβρη του 2006, ανέλαβε Διευθύντρια η κ. Κ. Σπυράτου με αναπληρωτή Διευθυντή τον κ. Δ. Κουλουμπή. Στο Ι.Ε.Κ. υπηρετούν, επίσης, τρεις αποσπασμένοι καθηγητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τις ανάγκες της Διοίκησης.

 

Αυτή την στιγμή το Ινστιτούτο έχει τρία τμήματα κατάρτισης και ελπίζει ότι τον ερχόμενο Σεπτέμβρη θα λειτουργήσει άλλα τρία.

 

Το Ι.Ε.Κ. Κεφαλληνίας, τα τελευταία χρόνια, βρίσκεται σε ανοδική πορεία.*

 

Απευθύνεται, κυρίως, σε άτομα που έχουν τελειώσει το Λύκειο(ή το ΕΠΑ.Λ ή ΤΕΕ) τα οποία επιθυμούν να καταρτισθούν σε κάποια ειδικότητα, να λάβουν Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης και στη συνέχεια Δίπλωμα(Πιστοποίηση).Οι σπουδές διαρκούν από δυο έως τέσσερα εξάμηνα και, μετά το πέρας των σπουδών ,παρέχεται η δυνατότητα στον καταρτισμένο για εξάμηνη πρακτική εμπειρία σε ιδιωτική ή Δημόσια επιχείρηση με επιδότησή του από τον Ο.Ε.Ε.Κ.  Παρέχεται, επίσης, αναβολή στράτευσης, τα μαθήματα γίνονται τα απογεύματα, τα δίδακτρα είναι 367 Ευρώ το εξάμηνο και οι νέες ειδικότητες προκηρύσσονται δυο φορές τον χρόνο: Τον Σεπτέμβρη( Χειμερινό εξάμηνο) και τον Φεβρουάριο( Εαρινό).

 

Ήδη, π.χ. έχει ανακοινωθεί ότι το Ι.Ε.Κ. προτίθεται να λειτουργήσει το ερχόμενο Φθινόπωρο τρεις νέες ειδικότητες: Ειδικός Φοροτεχνικού Γραφείου-Τεχνικός τεχνολογίας Internet-Τεχνικός Αυτοκινήτων Οχημάτων. Από 1-9 Σεπτεμβρίου όλοι όσοι επιθυμούν να ενταχθούν σε κάποια από τις παραπάνω ειδικότητες θα υποβάλλουν αίτηση και αν συγκεντρωθεί ικανός αριθμός καταρτιζομένων σε κάθε ειδικότητα ξεχωριστά, αυτή θα ξεκινήσει την λειτουργία της τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου.

 

Το ζητούμενο, φυσικά, κατ αρχάς, είναι, το Ι.Ε.Κ να προκηρύσσει ειδικότητες που ενδιαφέρουν τους καταρτιζόμενους και ανταποκρίνονται στις ανάγκες της Αγοράς εργασίας. Θα πρέπει, επίσης ,η κατάρτιση να βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο, ώστε η σπουδή να αποτελεί μια καλή εισαγωγή όσον αφορά τις απαραίτητες εργασιακές δεξιότητες που απαιτούνται !

 

Όσον αφορά αυτό το τελευταίο, το Ι.Ε.Κ. διαθέτει δική του υποδομή (εργαστήριο Η/Υ) ,αξιοποιεί τις δυνατότητες που παρέχονται από άλλες δομές εκπαίδευσης και φροντίζει-στο μέτρο του εφικτού- οι διδάσκοντες ωρομίσθιοι να έχουν τα απαραίτητα ουσιαστικά και τυπικά προσόντα , αναλόγως, βεβαίως, των απαιτήσεων των αντικειμένων κατάρτισης που αναλαμβάνουν.

 

Η μέχρι τώρα εμπειρία έχει δείξει ότι:

 

1) Οι καταρτιζόμενοι δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στις Ειδικότητες της Πληροφορικής και της Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων( Μηχανογραφημένο Λογιστήριο, Ειδικός Φοροτεχνικού Γραφείου, Τραπεζικών εργασιών κ.λ.π.).Είναι, επίσης, γεγονός, ότι οι καταρτιζόμενοι στις «οικονομικές»  ειδικότητες έχουν ικανοποιητική απορρόφηση από τις τοπικές επιχειρήσεις!

 

2)Διαφαίνεται-αν και είναι πρόωρο ακόμη να ειπωθεί-ότι, εσχάτως, υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για ειδικότητες που σχετίζονται με κάποια «τέχνη»( π.χ. ψυκτικοί).Αντιθέτως, δεν υπάρχει ενδιαφέρον για τις τουριστικές ειδικότητες διότι, προφανώς, εδώ, η προσφορά εργασίας στον Νομό μας είναι μικρότερη από τη ζήτηση!

 

3)Όσο περισσότερο το Ι.Ε.Κ. συνδέεται με τις  οργανώσεις των διαφόρων κλάδων της τοπικής οικονομίας και ανταποκρίνεται στις εκφρασμένες ανάγκες τους, τόσο περισσότερο οδηγείται στην δημιουργία τμημάτων με άμεση θετική επίπτωση στο τοπικό αναπτυξιακό «γίγνεσθαι».Οι περιπτώσεις που, ακολούθως, θα περιγράψουμε αποτελούν «παράδειγμα προς μίμηση» όσον αφορά τη συνεργασία Φορέα Κατάρτισης και εκπροσώπων Φορέων Κλάδων της τοπικής μας οικονομίας και δεν θα πρέπει, ασφαλώς, να μείνουν χωρίς συνέχεια:   

 

Τον Φεβρουάριο του 2007, προκηρύχθηκε και λειτούργησε-κατόπιν αιτήματος και με την σύμπραξη του Συλλόγου των Υδραυλικών- η ειδικότητα δύο εξαμήνων: «Τεχνίτης εγκαταστάσεων ύδρευσης-αποχέτευσης» για καταρτιζόμενους που τελείωσαν το Γυμνάσιο. Βεβαίωση ότι ολοκλήρωσαν την σπουδή έλαβαν 14 άτομα(από τα 17 που γράφτηκαν) και γι αυτά άνοιξε ο δρόμος της κατοχύρωσης στο επάγγελμα του υδραυλικού..

 

Τον Φεβρουάριο του 2008 προκηρύχθηκε και λειτούργησε η ειδικότητα:«Τεχνικός φαρμάκων, καλλυντικών και παρεμφερών προϊόντων».Αυτό συνέβη διότι ο Σύλλογος Φαρμακοποιών του τόπου μας το ζήτησε και στήριξε την προσπάθεια της Διοίκησης του Ι.Ε.Κ να δημιουργηθεί το τμήμα. Όσα από τα 17 άτομα που εντάχθηκαν στο τμήμα ολοκληρώσουν την κατάρτιση στο αντικείμενο, μπορούν, μετά από 12μηνη εργασιακή εμπειρία να αποκτήσουν την ιδιότητα του «βοηθού φαρμακοποιού».

 

 

Η Διεύθυνση του Ι.Ε.Κ. πιστεύει ότι το Ινστιτούτο έχει μέλλον στα νησιά μας, αρκεί να υπάρχει διάθεση για συνεργασία των, σχετικών με την κατάρτιση, Φορέων και των Κλάδων της τοπικής οικονομίας που ενδιαφέρονται γι αυτήν.

 

 

Το Ι.Ε.Κ. Κεφαλληνίας εδρεύει στο Αργοστόλι, στην οδό Μαζαράκη 2 ( πίσω από τον Ο.Τ.Ε.) και τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι 26710 26852-3. Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού πληροφορίες δίνονται όλες τις εργάσιμες ημέρες από 9:00-13:30 μ.μ.

 

*Η ύπαρξη ενός Δημόσιου Ι.Ε.Κ που λειτουργεί ικανοποιητικά, δημιουργεί, επίσης, σημαντικά παράπλευρα οφέλη σε μα κοινωνία, διότι συγκρατεί νέους και νέες στην περιφέρεια κι αποτρέπει την «χρηματική αιμορραγία» σε πολλές-και όχι κατά κανόνα ,εύρωστες οικονομικά-οικογένειες.

 

Tον Σεπτέμβριο του 2006 δημιουργήθηκαν δυο καινούρια τμήματα τα οποία προστέθηκαν στο ένα που προϋπήρχε ( Σύνολο καταρτιζομένων 46).Ένα χρόνο αργότερα(Οκτώβριος του 2007) στο Ινστιτούτο υπήρχαν πέντε τμήματα και 82 καταρτιζόμενοι! Η εκτίμηση για τον Οκτώβριο του 2008 είναι ότι δεν θα υστερήσει έναντι του Οκτωβρίου 2007.