ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ -ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ & ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΛΙΚΗΣ 

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ –ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΛΙΚΗΣ

 

 

Ο Σύλλογος δημιουργήθηκε το 2000 από την κ. Βουτσινά, την κ. Λιναρδάτου, την κ. Καμινάρη…Περιλαμβάνει στους «κόλπους του» εκτός από εμπόρους της περιοχής, επισιτιστές, βιοτέχνες κ.λ.π. Αριθμεί, σήμερα, περίπου 90 μέλη. Ο σχετικά μικρός αριθμός των εγγεγραμμένων μαρτυρά το μειωμένο ενδιαφέρον που υπάρχει στους επαγγελματίες της περιοχής για συμμετοχή( Οι επαγγελματίες στην Παλική είναι υπερτριπλάσιοι από τους μετέχοντες στον Σύλλογο).Το 2003 έγιναν ξανά εκλογές και από το Α΄Διοικητικό Συμβούλιο είχαμε την επανεκλογή της κ. Βουτσινά, της κ. Λιναρδάτου και του κ. Ραλάτου. Το Δ.Σ το οποίο ανέλαβε το 2003.- και το οποίο σύμφωνα με το Καταστατικό είναι πενταμελές και εκλέγεται για μια τριετία- είχε συγκροτηθεί σε «Σώμα» ως εξής:  Πρόεδρος :Βουτσινά Αγλαΐα, Αντιπρόεδρος: Λιναρδάτου Μαργαρίτα, Γραμματέας:Σαβράμη Ρούλα, Ταμίας: Ραλάτος Διονύσης, Αν.Γενικός Γραμματέας: Μαρούλης Βαγγέλης.

 

Ο Σύλλογος δεν είναι μέλος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Δ. Ελλάδος παρότι υπάρχει επικοινωνία με την Ομοσπονδία. «Χρειάζεται να έχουμε ένα καλύτερο επίπεδο οργάνωσης για να επιδιώξουμε την ένταξή μας…Σας πληροφορώ ότι δεν έχουμε ακόμη Γραφείο!» μας είπε η κ. Βουτσινά  Αυτό, όμως, που οι επικεφαλείς του Συλλόγου της Παλικής πίστευαν από χρόνια, είναι ότι χρειάζεται μια Ομοσπονδία των Κεφαλλονίτικων Συλλόγων, αλλά η υπόθεση δεν ευδοκίμησε παρά την αρχική θετική αποδοχή.

 

Σύμφωνα με την Πρόεδρο και την Αντιπρόεδρο, η ανάγκη που γέννησε την δημιουργία του Συλλόγου ήταν αφενός μεν η διαμαρτυρία διότι το πλοίο της γραμμής Κυλήνη-Αργοστόλι δεν «έπιανε» στο Ληξούρι κι αφετέρου η ανάγκη να υπάρχει ένας Σύλλογος να ανακοινώνει τα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων( ωράρια, που, πάντως, δεν έγιναν σεβαστά από τους επαγγελματίες).Τα μέλη του Συλλόγου συνέρχονται σε Γενική Συνέλευση μια φορά το χρόνο και, επίσης, υπάρχουν συχνά –πυκνά συγκεντρώσεις κάποιας ιδιαίτερης ομάδας επαγγελματιών όταν εμφανίζεται κάποιο πρόβλημα στον χώρο τους.

 

Ο Σύλλογος έκανε ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του, όταν:

 

·          Συμπαραστάθηκε με κάθε τρόπο στις επιχειρήσεις που προσπαθούσαν να τεθεί σε λειτουργία το ΒΙΟ.ΠΑ. στο Ληξούρι(2002)

 

            Αν και η συγκεκριμένη περιοχή στο Ληξούρι έχει χαρακτηρισθεί ως βιοτεχνικό Πάρκο με Προεδρικό διάταγμα πριν από τριάντα χρόνια , δεν προχώρησε η  δημιουργία του διότι η τοπική κοινωνία συνειδητοποίησε-ο Σύλλογος είχε προκαλέσει Γ. Σ. των ενδιαφερομένων- ότι η χωροθετημένη περιοχή, περικυκλωμένη από Ζ.Ο.Ε., δεν επαρκεί για να στεγάσει το σύνολο των δραστηριοτήτων της Παλικής και ο αποχαρακτηρισμός της έκτασης δεν είναι εύκολος, αλλά ούτε είναι εύκολο να χαρακτηρισθεί ως ΒΙΟ.ΠΑ μια άλλη περιοχή είτε στην επέκταση της οριοθετημένης, είτε κάπου αλλού. Η όλη υπόθεση έχει «παγώσει», λοιπόν, εδώ και χρόνια.

 

·          Ασχολήθηκε εντόνως με την προσπάθεια να αποχαρακτηρισθούν Ζ.Ο.Ε. ώστε να «ανασάνουν» οι επαγγελματίες

 

·          Προκάλεσε ισχυρή αντίδραση-πρώτος αυτός από τους Συλλόγους του νησιού-για τα προβλήματα της συνάφειας και της περαίωσης.(2003).Είχε γίνει μάλιστα, τότε, μια παγκεφαλληνιακή συγκέντρωση στο Επιμελητήριο με καλεσμένο τον βουλευτή της Ν.Δ. και μετέπειτα Υπουργό κ .Α. Ρεγκούζα.

 

·          Ασχολήθηκε με τις πεζοδρομήσεις στο Ληξούρι και τα προβλήματα που προέκυψαν( 2005)

 

·           Διεκδίκησε τα «δίκια» της τοπικής κοινωνίας μετά το Black out στον Νομό τον Ιανουάριο του 2006.

 

     Ο Σύλλογος-μας είπε ,τέλος, η κ Βουτσινά-παρίσταται με συνέπεια στις συνεδριάσεις του Δημ. Συμβουλίου Παλικής και παρεμβαίνει όταν χρειάζεται ακόμη και όταν υπάρχουν θέματα που δεν ενδιαφέρουν άμεσα τους επαγγελματίες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΣΤΗΝ  ΠΑΛΙΚΗ:ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

 

 

Είναι πιθανό ,τώρα, που εσείς διαβάζετε αυτές τις γραμμές ο Σύλλογος Εμπόρων κ.λ.π. Παλικής να έχει αποκτήσει το νέο Δ.Σ. του διότι αναμενόταν Γ.Σ. των μελών και εκλογές τον Μάϊο. Είτε, όμως, αυτό έχει συμβεί, είτε όχι, είτε έχουμε ένα νέο, διαφορετικό, Δ.Σ, είτε όχι ,δεν έχω την εντύπωση ότι οι δρομολογημένες ενέργειες και οι προτεραιότητες θα υποστούν ουσιαστική μεταβολή.

 

Στο κάτω-κάτω της γραφής δεν στερείται αξίας, ακόμη κι αν σήμερα-περίπου τριάντα μέρες μετά την συνάντηση-έχουν αλλάξει τα πάντα( πράγμα περίπου απίθανο), η καταγραφή των απόψεων της «ιστορικής ηγεσίας»του Σωματείου που αποτελεί από την αρχή αυτής της χιλιετίας ένα ζωντανό κύτταρο στο «γίγνεσθαι» της Παλικής!

 

Συναντήθηκα, λοιπόν, με τις τρεις κυρίες που αποτελούν το Προεδρείο του Συλλόγου Εμπόρων κ.λ.π. της Παλικής, τις κυρίες Βουτσινά, Λιναρδάτου και Σαβράμη και στην ωριαία-και πλέον-συζήτηση που είχαμε συγκεκριμενοποιήσαμε τις παρούσες αγωνίες, θυμηθήκαμε για λίγο τα «παλιά»,ιεραρχήσαμε τα πράγματα.

 

Προς το τέλος της συζήτησης η κ. Βουτσινά-η Πρόεδρος-επισήμανε:

 

 «Έχουμε μια πανέμορφη πόλη που θέλει, βεβαίως, πολλή δουλειά για να αναπτυχθεί τουριστικά …Για να γίνουν μεγάλες επενδύσεις σε αυτό τον τόπο είναι απαραίτητο, όμως, να μεγαλώσει η τουριστική περίοδος!»

 

Τ.Β

 

 

Α. ΤΑ «ΚΛΑΣΣΙΚΑ»

 

 

1)Το παρεμπόριο ήταν και είναι ένα από τα σοβαρά προβλήματα των επαγγελματιών ης Παλικής. Κατά την προηγούμενη τετραετία μπήκε κάποιο «φρένο» στη δράση των παρεμπόρων, καθώς ο Σύλλογος συνεργάστηκε καλά με την Δημοτική Αρχή, η οποία δια του αρμόδιου Αντιδήμαρχου και με την συνδρομή της Αστυνομίας παρενέβαινε πολύ τακτικά και απομακρύνονταν από την περιοχή. Ο Σύλλογος είχε καταθέσει την πρόταση να διατεθεί σε μόνιμη βάση χώρος στους νόμιμους πλανόδιους, έξω από το Κέντρο του Ληξουριού και σε απόσταση χιλίων μέτρων από το στεγασμένο εμπόριο. Κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παλικής στις αρχές Μαΐου ο Σύλλογος κατέθεσε τις προτάσεις του-και για το θέμα του παρεμπορίου, επιζητώντας συνεργασία με την νέα Δημοτική Αρχή-και αναμένει, ως ειπώθηκε, γραπτώς τις θέσεις της.

 

2) Τα πολυκαταστήματα δεν «ρίζωσαν» στην Παλική. Το γεγονός ,βέβαια, ότι πλέον το να καταφεύγεις για τις αγορές σου στην Πάτρα είναι μια μάλλον εύκολη υπόθεση επέδρασε αρνητικά στον «τζίρο» των επιχειρήσεων της Παλικής. Η ύπαρξη, επίσης, των πολυκαταστημάτων στα Κοκύλια ζημίωσε( κυρίως κατά το αρχικό χρονικό διάστημα της λειτουργίας τους) την τοπική αγορά.

 

3) Oι έλεγχοι από το τέως  Σ.Δ.Ο.Ε( ΥΠ.Ε.Ε.) έχουν ελαττωθεί τα τελευταία χρόνια. (Η κ.Βουτσινά, όμως, μου κατήγγειλε ότι εμφανίσθηκαν τον Μάϊο στο Ληξούρι απατεώνες οι οποίοι παριστάνοντας τους ελεγκτές κατάφεραν και απέσπασαν χρήματα από επαγγελματία!)

 

 

Β. ΤΑ «ΤΡΕΧΟΝΤΑ»

 

1)       Το σοβαρότερο πρόβλημα που υπάρχει-σύμφωνα με την Πρόεδρο-είναι το ότι η τουριστική περίοδος στην Παλική δεν ξεπερνάει τον ένα μήνα !( από τα μέσα Ιουλίου μέχρι τα μέσα Αυγούστου).Ο Σύλλογος, βεβαίως, δεν μπορεί να «μπει στην πρώτη γραμμή» όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα, αλλά, φυσικά, μπορεί να προσφέρει βοήθειες.

 

¨     « Όταν  ο Δήμος και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια αποφάσισαν πέρυσι την     συμμετοχή στο Τουριστικό Πανόραμα προβάλλοντας την Παλική, ο Σύλλογος αλλά και επαγγελματίες μεμονωμένοι, βοήθησαν οικονομικά» μας πληροφόρησε η κ.Βουτσινά. και συμπλήρωσε η κ. Λιναρδάτου ότι η Παλική δεν συμμετείχε φέτος αυτόνομα στο Πανόραμα διότι η νέα Δημοτική Αρχή είχε τους προβληματισμούς της.( Έχουν ζητηθεί εξηγήσεις από την Δημοτική Αρχή και αναμένονται απαντήσεις, εγγράφως.)

 

 «Αν τα ενοικιαζόμενα το επιθυμούν-ακόμη κι αν ο Δήμος δεν είναι θετικός-εμείς είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε την αυτόνομη προβολή της Παλικής μέσα από τις Εκθέσεις, διότι έχουμε διαπιστώσει πόσο πολύ ωφελούν!» κατέληξε η Πρόεδρος του Συλλόγου.

 

2)       Για τις πεζοδρομήσεις η κ. Βουτσινά ανάφερε ότι ο Σύλλογος δεν έχει να προτείνει κάτι και θεωρεί ότι τα πράγματα πρέπει να μείνουν ως έχουν. Μας ειπώθηκε ότι ο Σύλλογος συμμετείχε πέρυσι σε συγκέντρωση που είχε προκαλέσει ο Δήμος εισηγούμενος ,μάλιστα, βελτιωτικές ενέργειες στους τομείς της σήμανσης, της καθαριότητας κ.λ.π. Είναι, πάντως, γεγονός ότι κάποιοι επαγγελματίες-με αφορμή την διαμαρτυρία κάποιων κατοίκων για ορισμένες μονοδρομήσεις- ζητούν κάποια μικρά πεζοδρομημένα τμήματα να γίνουν μονόδρομοι με σκοπό να επιτευχθεί είσοδος στην Κεντρική Πλατεία Ληξουρίου.( Το Δ.Σ. ψήφισε να χρηματοδοτηθεί μελέτη τροποποίησης του κυκλοφοριακού).

 

 

3)       Ο Σύλλογος γνωρίζοντας ότι ο Δήμος έχει κάποια προβλήματα προσωπικού ανησυχεί για το επίπεδο καθαριότητας της πόλης κατά την παρούσα περίοδο και κατά τους θερινούς μήνες. Προτείνει, επίσης, να καθαρισθούν οι παραλίες που είναι κοντά στην πόλη( Άγιος Σπυρίδωνας κ.λ.π.), να  τοποθετηθούν καμπίνες και να δρομολογήσει λεωφορείο το ΚΤΕΛ για την εξυπηρέτηση των λουομένων αλλά και στην «γραμμή» Κυλήνη-Αργοστόλι-Ληξούρι ενισχύοντας την βιωσιμότητα της προαναφερθείσας ακτοπλοϊκής σύνδεσης.

 

4)       Οι επαγγελματίες της παραλίας του Ληξουριού ζητούν να μειωθεί το ποσόν που καταβάλλουν για την ενοικίαση του χώρου που καταλαμβάνουν στην παραλία, με την αιτιολογία ότι, τελικώς, η περίοδος που τα συγκεκριμένα τραπεζοκαθίσματα αποδίδουν είναι πολύ μικρή. Επίσης, οι εν λόγω επαγγελματίες ζητούν να αποκτήσει η παραλιακή ζώνη που «απλώνεται» πίσω από το άγαλμα του Λασκαράτου-επιτέλους-ηλεκτρικό και νερό. Και στα δυο αιτήματα των επαγγελματιών ο Σύλλογος έχει παρασταθεί .

 

5)       Ο Σύλλογος όσον αφορά τα γενικότερα προβλήματα εκφράζει την αγωνία του για την επάρκεια του νερού,θεωρεί ότι είναι έργο ύψιστης προτεραιότητας η αντικατάσταση του δικτύου των αμιαντοσωλήνων και επισημαίνει την κακή κατάσταση του οδικού δικτύου.