ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ 

Η ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ ΚΑ ΙΘΑΚΗΣ( ΑΝ.ΕΤ.Κ.Ι.)τα τελευταία χρόνια, ταξιδεύει σε πιο «ήσυχα νερά», με την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να κατέχει το 70% του μετοχικού Κεφαλαίου. Στις αρχές Ιουνίου και στα Γραφεία της Εταιρείας συζήτησα με τον Πρόεδρο κ. Σ. Βαλλιανάτο και τον Διευθυντή κ. Γ. Κουμουνδούρο για το παρόν και το μέλλον της ΑΝ.ΕΤ.Κ.Ι. Επειδή στις ερωτήσεις απαντούσαν και οι δυο, συμπληρώνοντας ο ένας τον άλλον, στο κείμενο που ακολουθεί, οι απαντήσεις καταλογίζονται και στους δυο, και δεν επιχειρείται η διάκριση των προσώπων.(Άλλωστε, με κάθε ευκαιρία, υπογράμμιζαν την άριστη συνεργασία τους και το ομαδικό πνεύμα που κυριαρχεί στην Εταιρεία).Από το κείμενο της συνέντευξης επισημαίνουμε:

 

·          Το Leader + και το Ο.Π.Α.Α.Χ έχουν ουσιαστικά κλείσει τον κύκλο τους. Έρχεται, όμως, το νέο Leader!

 

·          H Αναπτυξιακή, διεκδικεί ευρωπαϊκά Προγράμματα και συζητά με τους Δήμους των νησιών προσπαθώντας  να συμβάλλει και με άλλους τρόπους στο «αναπτυξιακό γίγνεσθαι» και να βελτιώσει τα οικονομικά της…

 

                                                                                                                Τ.Β.

 

 

ΕΡ:Αυτή την περίοδο τι μπορεί να περιμένει ένας επενδυτής από την Αναπτυξιακή;

 

ΑΠ:Το LEADER +  ολοκληρώθηκε και όλα τα έργα που εντάχθηκαν σε αυτό έχουν πραγματοποιηθεί και απομένουν κάποιες οικονομικές πράξεις για την ολοκλήρωσή του .Δυο-τρεις επενδυτές είναι να πάρουν ακόμη το 15-20% των χρημάτων που τους οφείλονται, ώστε να εκταμιευθεί το σύνολο των 7εκατ. Ευρώ του Προγράμματος-και αυτό θα συμβεί μέσα στο καλοκαίρι! Το Ο.Π.Α.Α.Χ έχει, επίσης, τελειώσει .Έχει δοθεί μια μικρή παράταση στους επενδυτές μέχρι τα τέλη Ιουνίου ώστε να ολοκληρωθεί το αντικείμενο και, πιθανόν, να δοθεί μια παράταση στην Αναπτυξιακή, μέχρι τον Σεπτέμβριο, ώστε να τακτοποιήσει τα της σχετικής γραφειοκρατίας. Το 80% των επενδυτών έχει ολοκληρώσει το έργο για το οποίο επιδοτείται, αλλά οι υπόλοιποι έχουν ακόμη κάποιες μικρές εκκρεμότητες, οι οποίες είναι φυσιολογικό να υπάρχουν διότι όλα αυτά τα χρόνια που πέρασαν, αρκετά στοιχεία των μελετών έπρεπε να επικαιροποιηθούν και τροποποιηθούν. Ουσιαστικά, έχουν όλοι ολοκληρώσει το αντικείμενο, χρειάζονται ,ακόμη, ορισμένες τυπικές εγκρίσεις και δεν υπάρχει κίνδυνος να χάσουν κάποιοι τα χρήματα που τους αναλογούν. Δεν έχουμε, εμείς, ενδείξεις για κάποιο έργο ότι κινδυνεύει με απένταξη.

 

 

ΕΡ:Δεν υπάρχει, λοιπόν, αυτή τη στιγμή, ούτε leader , ούτε Ο.Π.Α.Α.Χ. Και με τι…ασχολείστε αυτή την περίοδο;

 

ΑΠ: Κατ αρχάς, πήραμε ξανά το leader.Μας απασχολεί, έπειτα, η απρόσκοπτη μισθοδοσία του προσωπικού μας και των συνεργατών μας, η εξάλειψη της εξάρτησης από τις προγραμματικές συμβάσεις με την Νομαρχία, το να δώσουμε στην Εταιρεία προοπτική και δυναμισμό! Δεν θέλουμε, επίσης, να καταφύγουμε ξανά στους Εταίρους αναζητώντας διευκολύνσεις κα ι αυξήσεις μετοχικού Κεφαλαίου. Αναζητούμε επιπλέον πόρους  και μια ολοένα και πιο ουσιαστική συμβολή στο «αναπτυξιακό γίγνεσθαι» του τόπου μας. Κατευθυνόμαστε, λοιπόν, σε ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά έχουμε και μια νέα πρόταση στους Ο.Τ.Α. του Νομού μας!

 

 

ΕΡ:Εδώ, χρειαζόμαστε κάποιες λεπτομέρειες!

 

ΑΠ :Από τις πρώτες μας ενέργειες ήταν η κατάθεση τριών προτάσεων στο Πρόγραμμα MEND,η επαναφορά σε λειτουργία του Ενεργειακού Γραφείου και η προετοιμασία πρότασης στα πλαίσια του Intelligence  energy, σε συνεργασία με τον Δήμο της Ιθάκης και την Νομαρχία. Πριν από τρεις μήνες συναντηθήκαμε με τον κ. Νομάρχη και του προτείναμε να προσπαθήσουμε να ενταχθεί η Ιθάκη στα «Πράσινα νησιά» του Υπουργείου Ανάπτυξης, εκπροσωπώντας το Ιόνιο. Ο κ. Νομάρχης συμφώνησε, υπήρξε και σχετική απόφαση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, αλλά, τελικώς, το ΥΠ.ΑΝ όρισε ως «Πράσινο νησί» τον Αη- Στράτη. Αν πετυχαίναμε την ένταξη της Ιθάκης θα διασφαλίζαμε πόρους για το νησί ώστε να γινόταν ο «παράδεισος» των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και το υπόδειγμα αειφόρου ανάπτυξης! Παρόλα αυτά, εμείς, συνεχίζουμε και προσπαθούμε να υλοποιήσουμε τμήματα του έργου, αξιοποιώντας ευρωπαϊκά Προγράμματα. Η συμμετοχή μας στο  Intelligence  energy,αποτελεί τον πρώτο «καρπό» αυτής της προσπάθειας. Την πρόταση ένταξης στο Intelligence  energy,θα την καταθέσουμε  στις 25 Ιουνίου. Θα έχουμε εταίρους από Ιταλία, ελληνικό  πανεπιστημιακό Ίδρυμα, το Ντουμπρόβνικ, το νησί του Γκόντζο στην Μάλτα, και Leader τον Δήμο Ιθάκης. Το Πρόγραμμα θα έχει προϋπολογισμό 1-1,2 εκατ. Ευρώ για όλους τους Εταίρους .Η Ιθάκη κι εμείς θα λάβουμε μέσα σε τρία χρόνια 400-500 χιλ. Ευρώ. Το αποτέλεσμα θα είναι η δημιουργία μελέτης για τον ενεργειακό σχεδιασμό της Ιθάκης την οποία θα χρησιμοποιήσουμε για χρηματοδότηση έργου από τα Προγράμματα του ΥΠ.ΑΝ ή (και) της Περιφέρειας. Σκοπεύουμε. φυσικά, να βρούμε πόρους και τρόπους για να προωθηθούν και τα λοιπά θέματα που θα αναδείξουν την Ιθάκη ως «πράσινο νησί» από κάθε άποψη. Αυτά τα προγράμματα, πάντως, θα λειτουργήσουν από τον επόμενο χρόνο

 

 

ΕΡ:Μιλήσατε και για πρόταση προς τους Ο.Τ.Α. του Νομού!

 

ΑΠ :Σωστά! Έχουμε ξεκινήσει επαφή με τους Δήμους. Η πρότασή μας στους Ο.Τ Α. είναι να χρηματοδοτήσουν την Αναπτυξιακή για να καταρτίσει το τοπικό αναπτυξιακό τους Πρόγραμμα στο οποίο θα καταγράφονται τα σημεία ενδιαφέροντος που πρέπει να αναδειχθούν και να συναρμοσθούν, αλλά και οι πηγές χρηματοδότησης για το καθένα Αν αυτό συμβεί, και στο βαθμό που θα συμβεί, θα προωθηθεί η τοπική ανάπτυξη και θα εξευρεθούν πόροι για την Αναπτυξιακή.

 

 

 

ΕΡ:Πριν μιλήσουμε για το καινούριο Leader, νομίζω, ότι πρέπει να μιλήσουμε για λίγο και για την οικονομική κατάσταση που βρίσκεται αυτή την στιγμή η Αναπτυξιακή. Δυο χρόνια μετά την αύξηση του μετοχικού της Κεφαλαίου έχω την εντύπωση ότι τα οικονομικά της προβληματίζουν ξανά!

 

 

ΑΠ :Πάντοτε τα οικονομικά προβλήματα της Αναπτυξιακής έχουν να κάνουν με το ότι δεν της αποδίδονται τα δεδουλευμένα! Το 2002 π.χ. η Ν.Α. είχε αναθέσει στην Αναπτυξιακή, την παρακολούθηση κατάρτισης μελετών για ύδρευση Ιθάκης, Ελειού, Ερύσου, και τα χρήματα για αμοιβές όσων απασχολήθηκαν με αυτό, δεν αποδόθηκαν ποτέ σε μας από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση με αποτέλεσμα να εμφανισθούμε ελλειμματικοί! Κατά την παρούσα περίοδο και η Νομαρχία και το Υπουργείο Γεωργίας μας χρωστάνε χρήματα. Υπάρχει ένα «νεκρό» διάστημα ,ανάμεσα στο Leader+ και την νέα προκήρυξη. Μέχρι το Σεπτέμβρη, η Ομάδα του ΟΠΑΑΧ και οι τρεις υπάλληλοι που έχουμε με σύμβαση αορίστου χρόνου- μέσω του νόμου Παυλόπουλου- πρέπει να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για να ολοκληρωθεί το Πρόγραμμα, αλλά ,δυστυχώς, πληρώνονται γι αυτό από… το μετοχικό μας Κεφάλαιο και όχι από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης!

 

Τι έχει συμβεί: Το Υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης κάνει  τις Προκηρύξεις στο Ο.Π.Α.Α.Χ και η Αναπτυξιακή συμβάλλεται και προβάλλει το Πρόγραμμα παραλαμβάνει τις αιτήσεις, κάνει προαξιολόγηση, διεκπεραιώνει έναν αξιοσημείωτο όγκο γραφειοκρατικής δουλειάς κ.λ.π. Η σύμβαση Αναπτυξιακής- Υπουργείου, με την οποία ανατέθηκαν οι προαναφερόμενες εργασίες στην ΑΝ.ΕΤ.Κ.Ι ,έληξε στο τέλος του 2008 και η Αναπτυξιακή συνέχισε -και συνεχίζει- να προσφέρει τις υπηρεσίες της-έχοντας προειδοποιήσει εδώ και δυόμισι χρόνια το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ότι ο προβλεπόμενος στην σύμβαση χρόνος για την ολοκλήρωση των διαδικασιών δεν επαρκεί! Το Υπουργείο, αναγνωρίζοντας στην πράξη το «δίκιο» μας, έδωσε παράταση μέχρι τον Σεπτέμβρη για την ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, αλλά δεν έχει υπογράψει συμπληρωματική σύμβαση…

 

 

ΕΡ:…που σημαίνει ότι μέχρι να πάρετε αυτά τα χρήματα, αναλώνετε το μετοχικό Κεφάλαιο, κάνοντας τις πληρωμές! Και με την Νομαρχία τι συμβαίνει;

 

ΑΠ: Έχουμε διεκπεραιώσει πέντε Προγράμματα του Intereg -πρόκειται για ανάθεση της Νομαρχίας- και είναι να μας καταβληθούν 287 000 Ευρώ ,αλλά τα χρήματα είναι μπλοκαρισμένα στα Εντελλόμενα !Πρόκειται για οφειλή από το προηγούμενο έτος! Μας οφείλουν, αλλά από τη στιγμή που εμείς δεν έχουμε πληρώσει προμηθευτές και συνεργάτες ,εμφανιζόμαστε ελλειμματικοί!

 

Επιπλέον: Στο Leader + και στην δεύτερη προκήρυξη του Ο.Π.Α.Α.Χ. οι κανονισμοί άλλαξαν εκ των υστέρων, με αποτέλεσμα ορισμένες δαπάνες- όπως π.χ. του Διευθυντή και του λογιστή-να μην πλέον επιλέξιμες! Έτσι, μας προέκυψε, απρόοπτα, ένα κόστος λειτουργίας που δεν μπορούσαμε να το καλύψουμε. Προκύπτει, λοιπόν, ένα έλλειμμα περίπου 100.000 Ευρώ από προηγούμενες χρήσεις το οποίο πρέπει, φυσικά, να  καλυφθεί!

 

Υπάρχουν, τέλος, κάποια χρήματα ακόμη ,από την συντελεσθείσα προ διετίας αύξηση του μετοχικού Κεφαλαίου, αλλά τα περισσότερα έχουν διατεθεί για οφειλές και τρέχουσες υποχρεώσεις.

 

 

ΕΡ:Έρχεται, όμως, το νέο Leader!

 

ΑΠ :Πράγματι! Είχαμε αποφασίσει να συνεργαστούμε με την Αναπτυξιακή Ζακύνθου και να καταθέσουμε μαζί πρόταση στο Leader.Αυτό και έγινε! Η πρόταση κατατέθηκε τον Σεπτέμβρη του 2008 και ο προϋπολογισμός των προβλεπόμενων δράσεων για χρηματοδότηση ήταν και για τις δυο Αναπτυξιακές 12 εκατ. Ευρώ. Να θυμίσω ότι το Leader + είχε εγκριθεί για πέντε εκατομμύρια κι ολοκληρώθηκε με επτά! Εμείς υπολογίσαμε, ότι τα έξη εκατομμύρια που μας αναλογούν θα γίνουν, τελικώς, αρκετά περισσότερα διότι είχαμε καταρτίσει καλύτερο Πρόγραμμα, αλλά το Υπουργείο μας ενημέρωσε ότι δεν θα πάρουμε ό,τι ζητήσαμε ,αλλά λιγότερα! Αναμένουμε, λοιπόν, την απόφαση του Υπουργείου και ,ακολούθως, θα προχωρήσουμε σε διαπραγματεύσεις. Στην συνέχεια θα καταρτισθεί η σύμβαση, μετά θα πάει για έγκριση στα διάφορα συμβούλια και υπολογίζουμε ότι τελικά, θα υπογράψουμε σύμβαση, καλώς εχόντων των πραγμάτων, Σεπτέμβρη ή Οκτώβρη. Θα είμαστε κατά συνέπεια ευτυχείς αν προκηρύξουμε δράσεις του Προγράμματος στις αρχές του 2010!

 

Στο νέο Leader δεν θα αλλάξει κάτι όσον αφορά τις κατηγορίες επιδότησης, αλλά, μπορεί να έχουμε αλλαγές στις προδιαγραφές ή τα απαιτούμενα. Πολλοί περιμένουν ότι τα πράγματα θα είναι τα ίδια με το  Leader +, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια και θα πρέπει να ενημερωθούν κατάλληλα πριν κάνουν ο,τιδήποτε!

 

Για την νέα προκήρυξη του Ο.Π.Α.Α.Χ. δεν γνωρίζουμε κάτι, περιμένουμε τις γενικότερες αποφάσεις του Υπουργείου για το πώς θα λειτουργεί απ εδώ και πέρα το Πρόγραμμα Αυτό σημαίνει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των υποψήφιων επενδυτών του Νομού θα πρέπει να κάνει υπομονή και, ταυτοχρόνως ,προετοιμαζόμενοι για την νέα προκήρυξη του Ο.Π.Α.Α.Χ. , θα πρέπει, κατά τη γνώμη μας, αν έχουν εδάφη σε εκτός σχεδίου περιοχές στα οποία θέλουν να επενδύσουν, να φροντίσουν από τώρα να έχουν την οριστική έγκριση της Διεύθυνσης Δασών!

 

 

ΕΡ:Έχετε την εντύπωση ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις έχουν την ποιότητα που πρέπει να έχουν; Είναι όντως αγροτουριστικές;

 

ΑΠ :Κοιτάζοντας πίσω και βλέποντας το έργο που έχει συντελεσθεί, διαπιστώνουμε την μεγάλη δουλειά που έχει γίνει στην κατεύθυνση να διαδοθεί το «πνεύμα του Leader».Έχουν γίνει, λοιπόν, ποιοτικότατες επενδύσεις, αλλά, δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να διασυνδέσουμε τους επενδυτές τόσο μεταξύ τους όσο και με την υπόλοιπη τοπική οικονομία, ώστε να πολλαπλασιασθούν τα  οφέλη. Έχουμε ξεκινήσει ,λοιπόν, την προσπάθειά μας στην κατεύθυνση που περιγράψαμε, προκαλώντας μικρές εκδηλώσεις που μεταμορφώνουν, έστω για ένα Σαββατοκύριακο τις περιοχές. Πραγματοποιήσαμε π. χ. τον Απολογισμό του συνολικού μας έργου στα Φαρακλάτα, ήρθαμε σε επικοινωνία με τις γυναίκες του τοπικού Συλλόγου, προσπαθήσαμε να έχουμε μια εκδήλωση με τα άτομα του χωριού που απαρτίζουν την ομάδα εκμάθησης μαντολίνου, φιλοξενήσαμε τους καλεσμένους μας στα θαυμάσια καταλύματα της κ. Δήμα…Δείξαμε σε αυτούς τους ανθρώπους ότι υπάρχει η δυνατότητα, μέσα στο καταχείμωνο, να γίνουν εκδηλώσεις και να ζωντανέψει το χωριό και τους φέραμε σε επαφή μεταξύ τους. Ομοίως πράξαμε και στα Μαντζαβινάτα, στην εκδήλωση για τα Οινοποιεία…Αυτά θα συνεχιστούν!

 

 

ΕΡ:Εγώ, ακούγοντας, για Αναπτυξιακή Εταιρεία και ξεχνώντας προς στιγμήν τι έχει κάνει η συγκεκριμένη Εταιρεία και τι κάνουν οι άλλες Εταιρείες στην Ελλάδα, θα περίμενα, να ακούσω από το στόμα των υπευθύνων ότι σχεδιάζουν ένα πόνημα στο οποίο θα περιγράφεται ποιες θα πρέπει να είναι οι  κατευθύνσεις και οι ενέργειες ανά αναπτυξιακό τομέα.

 

ΑΠ :Μιλάτε για την Αναπτυξιακή πρόταση του Νομού! Έχουμε, ήδη, αναφέρει ότι ξεκινήσαμε μια επαφή με τους Δήμους των νησιών μας για την δημιουργία τοπικών αναπτυξιακών προτάσεων. Για να κάνουμε την μελέτη που αναφέρατε, και για να αξίζει τον κόπο, θα πρέπει να κινητοποιήσουμε τα περισσότερα στελέχη μας αξιοποιώντας στο έπακρο τις δυνατότητές τους. Δεν είναι εφικτό,και γι αυτό είναι περίπου μονόδρομος το να ασχοληθούμε με τις μικροπεριοχές: Εντοπίζουμε σε έναν οικισμό τα σημεία σημαντικού ενδιαφέροντος, το κεντρικό σημείο, διασυνδέουμε και αναδεικνύουμε .Εμείς, υποσχόμαστε ότι όπου βρούμε ενδιαφέρον από Δήμους, αυτά θα αρχίσουμε να τα πραγματοποιούμε…Δεν μπορούμε, όμως, να εργαστούμε «απαγωγικά»!

 

 

LEADER + & Ο.Π.Α.Α.Χ( 2 ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ)

 

 

ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ-ΙΔΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

 

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΕΡΓΩΝ

 

 

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΔΟΤΗΣΗΣ

 

LEADER +

 

7.032.953 Ευρώ

 

Ίδια συμμετοχή:

 

1.872.953

 

Δημόσια:14

 

Ιδιωτικά 22

 

 

 

ΣΥΝΟΛΟ:36

 

Υποδομές διανυκτέρευσης                                       4

 

Μικρά μουσεία                                                          3

 

Σήμανση αξιοθεάτων                                                1

 

Επιχειρήσεις επεξεργασίας προϊόντων του πρωτογενούς τομέα παραγωγής                                                      3

 

Υποδομές εναλλακτικού τουρισμού                        1

 

 Αναπλάσεις οικισμών                                              1

 

 Υποδομές εστίασης                                                  2

 

 Παραδοσιακά καφενεία                                           1

 

Βιοτεχνίες                                                                   2

 

 Επισκέψιμα αγροκτήματα                                       1

 

 Πολιτιστικές εκδηλώσεις                                         2

 

 Ανάδειξη μνημείων και κτιρίων                              2

 

Επιχειρήσεις επεξεργασίας αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών                                              1

 

Επιχειρήσεις ειδών διατροφής μετά την πρώτη επεξεργασία                                                                1

 

Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών για κοινωνική εξυπηρέτηση                                                               1

 

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση                                    1                 

 

Πεζοπορικές διαδρομές                                             2                                                                                                                                            

 

Ο.Π.Α.Α.Χ

 

 

14.963.410 Ευρώ

 

Ίδια συμμετοχή:

 

5.787.348

 

Δημόσια:08

 

Ιδιωτικά 43

 

 

 

ΣΥΝΟΛΟ:51

 

Επιδοτήθηκαν:τοπικές τοπικές πολιτιστικές εκδηλώσεις και εκθέσεις προϊόντων, μελισσοκομία, προβολή και ανάδειξη περιοχών, ανάδειξη πολιτστικής κληρονομιάς, Ιόνιο Κέντρο τεχνών και πολιτισμού, Εκσυγχρονισμός καταδυτικού Κέντρου, εργαστηρίου παραγωγής γλυκών, μονάδες εστίασης, καταλύματα ( 33)

 

 

                                                                                                 Πίνακας 1

 

 

ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ  ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΗΣ.

 

 

Η Αναπτυξιακή δημιουργήθηκε το 1998 διότι ο νόμος επέβαλλε την δημιουργία Αναπτυξιακών Α.Ε. προκειμένου να  ενεργούν ως διαχειριστές του Leader.Το Leader στοχεύει στην βιώσιμη και ολοκληρωμένη ανάπτυξη της υπαίθρου, απευθύνεται και σε Ο.Τ.Α. και σε ιδιώτες, και μέσα από αυτό χρηματοδοτούνται υποδομές εναλλακτικού τουρισμού, αναπλάσεις οικισμών, υποδομές εστίασης, παραδοσιακά καφενεία, υποδομές διανυκτέρευσης, βιοτεχνίες,   ανάδειξη μνημείων και κτιρίων κ.λ.π.Το ποσοστό επιδότησης στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι 60%.Το Leader, σε τοπικό επίπεδο, αφορά, μόνο τους Δήμους Αργοστολίου, Παλλικής και τρία δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Σάμης

 

  Το «πρώτο» Leader κράτησε μια πενταετία και το δεύτερο Leader(το Leader +) ξεκίνησε το 2005 και ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες. Παράλληλα, αυτά τα χρόνια, η Αναπτυξιακή εργάζεται και ως ενδιάμεσος φορέας ανάμεσα στους επενδυτές και το Ο.Π.Α.Α.Χ ,το οποίο ,επίσης, έκλεισε τον κύκλο του. (Ορισμένα στοιχεία για LEADER + και Ο.Π.Α.Α.Χ στον πίνακα 1).Το Ο.Π.Α.Α.Χ, αφορά όλες τις περιοχές του Νομού που δεν έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν πρόταση στο Leader.

 

Περιπτωσιακά, η Αναπτυξιακή, όλα αυτά τα χρόνια που περάσανε, ασχολήθηκε και με ορισμένα άλλα ευρωπαϊκά Προγράμματα και δράσεις. Αναφέρουμε ενδεικτικά:Equal,Δικτυωθείτε, Intereg,αλλά και Εκθέσεις Αγροτικών Προϊόντων, εκδηλώσεις για τα Οινοποιεία, γευσιγνωσίες κ.λ.π.

 

Συμμετέχει στο Δίκτυο Αναπτυξιακών Εταιρειών Νησιωτικής Ελλάδος «Νήσων Περίπλους».Στα πλαίσια του Δίκτυου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τους Οινοποιούς στα Μαντζαβινάτα (25 & 26 Ιουλίου 2008), με συμμετοχή πολλών ειδικών και δημοσιογράφων του χώρου, με σημαντικότερη παρουσία , αυτή του κ. Μπουτάρη. Στις 7 Δεκεμβρίου 2008, η Αναπτυξιακή δημοσιοποίησε στα Φαρακλάτα τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του τοπικού  Leader +.

 

Πριν από έναν χρόνο(περίπου), η Εταιρεία απέκτησε νέο Δ.Σ. με Πρόεδρο τον Νομαρχιακό Σύμβουλο κ. Σπύρο Βαλλιανάτο, ενώ πριν από ένα εξάμηνο νέος Διευθυντής της ΑΝ.ΕΤ.Κ.Ι.  ανέλαβε ο κ. Γιώργος Κουμουνδούρος.

 

(Ποιοι είναι οι Εταίροι στην Α.Ε. και ποια είναι τα ποσοστά συμμετοχής στο εταιρικό Κεφάλαιο στον Πίνακα 2)

 

 

ΑΝ.ΕΤ. Κ. Ι.

 

ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

 

Ποσοστά συμμετοχής Φορέων %

 

1.Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση                70,24%

 

2.Τ.Ε.Δ.Κ.-Κ.Ι.                                        23,26%

 

3.Συνεταιρισμός Ρομπόλας                      4,39%

 

4.Ε.Β.Ε.Κ.Ι.                                               2,01%

 

5.Εταιρεία Προστασίας Περιβαλλοντος 0,1%  

 

                                                                      

 

                                                                    Πίνακας 2