ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΟΜΜΩΤΩΝ 

ΠΕΡΑΣΕ ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΟΜΜΩΤΩΝ!

 

 

Ο Σύλλογος Κομμωτών-Κουρέων του Νομού μας δεν υπάρχει εδώ και μια δεκαετία! Δημιουργήθηκε την δεκαετία του 1970 και το 1998 διαλύθηκε ,όταν αποχώρησε λόγω συνταξιοδότησης ο κ.Π. Κονταρίνης, ο οποίος διατέλεσε για ,περίπου, δεκαπέντε συναπτά έτη, Πρόεδρος .Παρά τις προσπάθειες που έγιναν τα επόμενα δυο χρόνια δεν έγινε κατορθωτό να λειτουργήσει ξανά!

 

 Το πράγμα δημιουργεί απορία, διότι οι κομμωτές «αυξάνουν και πληθαίνουν» με αξιοσημείωτο ρυθμό-μόνο στο Αργοστόλι είναι, σήμερα, περίπου 25 «μαγαζιά»,με τα 7 ή 8 να έχουν προστεθεί την τελευταία πενταετία! Είναι, επίσης, κάτι παραπάνω από φανερό ότι τα προβλήματα δεν έχουν εκλείψει!

 

«Δυστυχώς, όμως, για το μεγάλο μας πρόβλημα  δεν μπορεί να γίνει τίποτα!» μας είπε ο κ. Κονταρίνης τον οποίο επισκεφθήκαμε στο σπίτι του.

 

«Είναι γεγονός» πρόσθεσε «ότι ,σήμερα, και στο πιο μικρό χωριό υπάρχει τουλάχιστον μια κοπέλα που ασχολείται με την κόμμωση, δίχως τους ‘μπελάδες’ των ταμειακών μηχανών, των ασφαλιστικών ταμείων και της Εφορίας, με αποτέλεσμα να υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός και οι νόμιμοι συνάδελφοι να βλέπουν τους πελάτες τους να χάνονται ο ένας πίσω από τον άλλο! Το φαινόμενο έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις και ,πιστέψτε με , δεν θα το κάναμε θέμα αν το πράγμα περιοριζόταν σε ορισμένα απομακρυσμένα μέρη .Το πρόβλημα, όμως, αυτό, δεν είναι δυνατόν να λυθεί! Δεν βρίσκω ότι υπάρχει κάποιος τρόπος να ελεγχθεί η κατάσταση και να περιορισθεί το φαινόμενο!».

 

Ο τέως Πρόεδρος του Συλλόγου ανάφερε, επίσης, μια σειρά από προβλήματα και αιτήματα  τα οποία οι κομμωτές προβάλανε κατά καιρούς:

 

1) Να υπαχθεί το Φ.Π.Α. της παρεχόμενης υπηρεσίας στο χαμηλότερο συντελεστή.( Σήμερα, υπάγεται στο 19%)

 

2)Να μειωθεί το χρονικό διάστημα που απαιτείται για να λάβει ένας ή μια εμπειροτέχνης(χωρίς πτυχίο) , την άδεια κομμωτή και να γίνει αυστηρότερη η όλη διαδικασία των εξετάσεων όπου αυτή προβλέπεται για την απόκτηση αδειών.

 

[Με τις ρυθμίσεις που έγιναν το 2005, πράγματι, ικανοποιήθηκε αυτό το αίτημα και τα 7 χρόνια προϋπηρεσίας που απαιτούνταν με το Π.Δ. του 1994, έγιναν 3! Με το Π.Δ. του 2005 καθορίστηκε η εξεταστέα ύλη, γενικώς τα των εξετάσεων, καθώς και πειθαρχικά θέματα]

 

3) Να μην καταβάλλεται από τους επαγγελματίες, το Ι.Κ.Α των υποψηφίων κομμωτών και κουρέων, καθώς, αυτοί μαθητεύουν συμπληρώνοντας τον χρόνο της προϋπηρεσίας τους., διότι αποτελεί μια δυσβάστακτη επιβάρυνση γι αυτούς. Η πρόταση, είναι, τα σχετικά ποσά να καταβάλλονται από την Πολιτεία.

 

Μια ευχή:Να το σκεφθούν ακόμη μια φορά οι κομμωτές-κομμώτριες του Νομού και να συστήσουν ξανά τον Σύλλογό τους, διότι έχει θεσμική εμπλοκή, διότι πάντα υπάρχουν θέματα για διεκδίκηση, διότι η τωρινή(δραστήρια) Ομοσπονδία θα κλυδωνιστεί στο μέλλον, αν εκλείπουν τα πρωτοβάθμια Σωματεία!