ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Ο.Ε.! 

«ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ» Ο.Ε.!

 

 

Το αφιέρωμά μας στον εναλλακτικό τουρισμό στον Νομό μας συνεχίζεται και στο τεύχος Οκτωβρίου της «Φωνής» αφιερώνουμε ένα δισέλιδο στην πρώτη( νεογέννητη!) Εταιρεία Εναλλακτικού Τουρισμού των νησιών μας, η οποία δίνει διέξοδο στο ενδιαφέρον των επισκεπτών μας για extreme sport, αλλά και περιεχόμενο στις φυσιολατρικές και οικοτουριστικές τους τάσεις. Οι υπηρεσίες που προσφέρονται είναι ήδη «ευρέως φάσματος» και οι δυο συνέταιροι σκέπτονται να εμπλουτίσουν το «πακέτο» περιλαμβάνοντας και δραστηριότητες του …υγρού στοιχείου!

 

Η άποψή μας είναι ότι αυτό που η Εταιρεία προσφέρει μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο συστατικό του κεφαλονίτικου τουρισμού , αρκεί «οι άνθρωποί της» να πορευθούνε με φρόνηση και προσοχή, χωρίς βιασύνη, υιοθετώντας τα σύνθετα και τα δύσκολα μόνο όταν είναι απόλυτα σίγουροι και προωθώντας τα ευκολότερα και απλούστερα , τα οποία, μπορεί να μην είναι τόσο θεαματικά ,αλλά ,ασφαλώς, παρέχουν μεγαλύτερες εγγυήσεις ασφάλειας στους επισκέπτες που τα «γεύονται»!

 

( Δεν αμφιβάλλουμε ότι οι συντελεστές του «τολμήματος» παίρνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, αλλά , εμείς, είμαστε υποχρεωμένοι να τα… πούμε!)

 

 1 ODYSSEY XPENDITIONS                                          

 

Ο Γιώργος Ποταμιάνος και ο Στέφανος Κουνάδης είναι δυο νέοι άνθρωποι που αποφάσισαν να κάνουν την αγάπη τους επάγγελμα! Όπως μου εκμυστηρεύτηκαν, από μικρά παιδιά, με αυτοσχέδια μέσα, εξερευνούσαν την Κεφαλονιά, ανακάλυπταν σπηλιές και παραλίες, φαράγγια και αρχαιότητες… Τα αγαπημένα τους μέρη είναι οι σπηλιές της Σάμης, ο Αίνος, η Βόρειος Κεφαλονιά, η Σκάλα… και στο ερώτημά μας αν υπάρχει τώρα πια κάποια «γωνιά»της Κεφαλονιάς που είναι για αυτούς άγνωστη , χαμογελούν και απαντάνε αρνητικά!( Ο Γιώργος αγαπάει ιδιαίτερα το «Μεγάλο Βουνό» και  ο Στέφανος την Σάμη.) Μεγαλώνοντας,  εκπαιδεύτηκαν σε σχολές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, κυρίως στην ορειβασία και στην παγο-

 

αναρρίχηση…Υπηρετώντας τη στρατιωτική τους θητεία, μάλιστα, ήταν εκπαιδευτές στις ειδικές δυνάμεις.

 

Τον περασμένο χειμώνα, δημιούργησαν μια Ομόρρυθμη Εταιρεία για «Οδυσσειακές Αποστολές» ( ODYSSEY XPENDITIONS) με σκοπό να  παρέχεται η ευκαιρία, στους επισκέπτες, της γνωριμίας με την «άλλη Κεφαλονιά»!Χρειάστηκε να δαπανήσουν γι αυτό περίπου 7000 ευρώ για τα σχοινιά, κράνη κ. λ. π. και να επιστρατεύσουν τα οχήματά τους!

 

Το «μενού» περιλαμβάνει πεζοπορίες, εξερευνήσεις με 4Χ4, διάσχιση φαραγγιού(από πάνω προ τα κάτω και με τη χρήση σχοινιού),αναρρίχηση και rappel, επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους, Flying fox, επισκέψεις σε σπηλιές…Ειδικώς ως προς αυτό το τελευταίο, ο κ. Κουνάδης τόνισε πως υπάρχουν αρκετές σπηλιές στην Κεφαλονιά που δεν είναι προσιτές στον πολύ κόσμο, αλλά ότι μπορεί ακίνδυνα, με τη βοήθειά τους-μια και έχουν και τα μέσα και την «τεχνογνωσία»- ο καθένας που θα επιθυμούσε να ανακαλύψει κάποιες από αυτές, να ικανοποιήσει την επιθυμία του ,δίχως πρόβλημα, παρά το ότι θα χρειαστεί να κατεβεί μέχρι και τριάντα μέτρα από την επιφάνεια του εδάφους!

 

Πόσο, λοιπόν, επικίνδυνο είναι «το άθλημα» για τον επισκέπτη;

 

«Δεν είναι επικίνδυνο!» απαντούν και οι δυο με μια φωνή «Τα υλικά που χρησιμοποιούμε, από τα σχοινιά μέχρι την  βίδα που βιδώνουμε στον βράχο είναι αυτά που εγκρίνει η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης…» απαντά ο κ. Ποταμιάνος και συνεχίζει βεβαιώνοντας ότι έχουν και οι δυο τους την απαραίτητη εμπειρία, ότι πηγαίνουν τον κόσμο σε μέρη που ίδιοι έχουν πάει πολλές φορές και ότι έχουν «εξοπλίσει»-ασφαλίσει τα σημεία με βίδες κ.λ.π. στα φαράγγια, τις σπηλιές και τους βράχους. Ο κ. Κουνάδης μας διαβεβαιώνει ,επίσης, ότι για λόγους ασφάλειας στις σπηλιές πηγαίνουν και οι δυο τους, ( ακόμη και για έναν πελάτη!) ενώ, γενικώς, δεν σχηματίζουν μεγάλες ομάδες προσπαθώντας να ελέγχουν καλύτερα τα πράγματα.

 

 

2. ΠΟΛΛΑ, ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΣΕ …ΚΑΛΕΣ ΤΙΜΕΣ!

 

Η Εταιρεία «άνοιξε» φέτος πειραματικά. Ο αρχικός τους σχεδιασμός ήταν να λειτουργήσουν από την τουριστική περίοδο του 2009, με αποτέλεσμα να μην έχουν εργαστεί όπως πρέπει ούτε στον τομέα της προβολής , ούτε στην δημιουργία «πακέτων» για τους επισκέπτες., οι οποίοι, φυσικά μπορούν να επιλέξουν ό,τι επιθυμούν από τον κατάλογο των προσφερόμενων υπηρεσιών.

 

Οι πελάτες, έχουν, να επιλέξουν από μια μεγάλη γκάμα δραστηριοτήτων: Μπορεί να τους αρκεί μια σαρανταπεντάλεπτη πεζοπορία για να βρεθούν σε μια «απάτητη» παραλία, μπορεί να επιθυμούν μια τρίωρη πεζοπορία με μεγάλο βαθμό δυσκολίας, μπορεί να θέλουν μια απλή βόλτα με το 4Χ4 ή να γευτούν την εμπειρία να διασχίσουν ένα φαράγγι!

 

Οι επιλογές ,φυσικά, συνεπάγονται ανάλογες υποχρεώσεις και περιορισμούς. Ο κ. Κουνάδης μας ενημέρωσε. ότι συνήθως ο κόσμος δεν προτιμά ένα «πακέτο με πολλά, διαφορετικά πράγματα» διότι είναι κουραστικό γι  αυτόν, στο ίδιο Πρόγραμμα, να αναζητά πολλές διαφορετικές εμπειρίες (Άλλωστε δεν ενθαρρύνεται σε αυτό από τους δυο συνέταιρους που θεωρούν χρονοβόρα τα σύνθετα Προγράμματα)

 

Μια επίσκεψη π.χ. σε μια σπηλιά απαιτεί μισή μέρα και αυτό δεν μπορεί να συνδυαστεί με κάτι άλλο. Η κάθοδος απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και χρειάζεται χρόνο. Πραγματοποιείται με δυο σχοινιά: ένα για τον οδηγό κι ένα για τον πελάτη. Η άνοδος, συχνά, γίνεται με «διάσωση»-ειδικώς, αν η σπηλιά βρίσκεται σε βάθος μεγαλύτερο των τριάντα μέτρων. Μέσα στην σπηλιά γίνεται εξερεύνηση, άλλοι κάνουν μπάνιο κ.λ.π. και η παραμονή σε αυτήν απαιτεί χρόνο.

 

Παρά το περιορισμένο της προβολής η οποία περιορίστηκε σε κάποιες αναγνωριστικές επαφές με τουριστικά πρακτορεία, στην έκδοση μιας μπροσούρας, στην αναφορά σε κεφαλονίτικα περιοδικά και στο ένθετο των «ΝΕΩΝ»( δημιουργείται αυτή την περίοδο το σάϊτ της Εταιρείας και πυκνώνουν οι επαφές με τα τουριστικά πρακτορεία), οι κ.κ. Κουνάδης και Ποταμιάνος θεωρούν πολύ ελπιδοφόρα αυτή την πρώτη τους χρονιά! Eξυπηρέτησαν περίπου εκατό άτομα(από 15-50 ετών), τα οποία ήταν στην πλειοψηφία τους Ολλανδοί. Ενδιαφέρον, επίσης, έχουν γι αυτά που  η «Οdyssey xpenditions» προσφέρει και οι Ελβετοί, Αυστριακοί, και Γερμανοί. Οι χρήστες των υπηρεσιών που παρέχει η Εταιρεία χρεώνονται, φυσικά, ανάλογα  με τις δραστηριότητες που επιλέγουν. Ο κ. Ποταμιάνος μας υπενθυμίζει ότι οι πελάτες δεν απαιτείται να φέρουν οι ίδιοι εξοπλισμό ,καθώς όλος ο απαιτούμενος παρέχεται από την Εταιρεία και ο κ. Κουνάδης μας επισημαίνει ότι οι τιμές είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικές σε σχέση με αυτά που ισχύουν αλλού. Η πιο ακριβή παροχή, είναι η «κάθοδος στην σπηλιά» η οποία χρεώνεται περίπου 100 ευρώ το άτομο. Οι  περιηγήσεις, οι πεζοπορίες κ.λ.π.( οι οποίες είναι προσεγμένες, μέσα από όμορφα τοπία και χώρους με αρχαιολογικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον) ξεκινούν από 35 ευρώ ( Η εκδρομή στην Ιθάκη κοστίζει 55 ευρώ)και μέσα σε αυτή την τιμή περιλαμβάνονται οι μεταφορές και η επιστροφή του περιπατητή με σκάφος.

 

«Τα χρήματα που δίνουν οι πελάτες μας σε σχέση με αυτό που παίρνουν, είναι πολύ λίγα και γι αυτό, συχνότατα, μας αφήνουν και φιλοδώρημα!» μας λέει ο κ. Ποταμιάνος και μας φέρνει ως παράδειγμα ότι μια εκδρομή τεσσάρων ατόμων με 4Χ 4 στον Αίνο, με στάση και φωτογραφίες στα Κυκλώπεια τείχη, στο τ. σανατόριο Μεταξά, στα Αργίνια για τα αλογάκια ,στον πλάτανο  για φρούτα και αναψυκτικά και στον …Λουρδά  για μπάνιο, κοστίζει μόλις 25 ευρώ το άτομο, ενώ άλλη Εταιρεία, σε άλλο μέρος της Ελλάδας χρεώνει , για μια απλή δίωρη οδήγηση, με 45 ευρώ το άτομο!

 

(Στο ερώτημά μας, τί, κυρίως, επιλέγουν οι πελάτες από το «πακέτο» των προσφερόμενων υπηρεσιών, η απάντηση ήταν άμεση και ομόφωνη: Στην συντριπτική τους πλειοψηφία επιλέγουν την εκδρομή στον Αίνο, διότι θεωρούν την κάθοδο στις σπηλιές επικίνδυνη υπόθεση!)

 

 

«Φ»: Εσείς παρακολουθείτε την κεφαλονίτικη φύση πολλά χρόνια τώρα! Βλέπετε να υπάρχει υποβάθμιση ;

 

Γ.Π.: Στον Αίνο, κυρίως! Όπου , γενικώς, υπάρχουν ζώα που κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα, υπάρχει υποβάθμιση! Στον Αίνο τα περισσότερα έλατα είναι άρρωστα και τα καινούρια δεν μπορούν να μεγαλώσουν διότι είναι μέσα στο ελατόδασος τα ζώα και βόσκουν! Ο Αίνος πεθαίνει σιγά-σιγά και είναι και επικίνδυνος πια, διότι όταν φυσάει, τα  έλατα που ξεραίνονται σπάνε και πέφτουν μονοκόμματα στο έδαφος- Αλίμονο σε όποιον είναι από κάτω!

 

«Φ»: Μπορούμε να έχουμε χειμερινό πρόγραμμα, να μην περιοριστούμε στο καλοκαίρι:

 

Σ.Κ: Η Κεφαλονιά έχει πολλά να «δώσει» και τις άλλες εποχές του χρόνου…Σκεφτόμαστε να δημιουργήσουμε πακέτα εναλλακτικών δραστηριοτήτων για τα εορταστικά τριήμερα ή για Σαββατοκύριακα ώστε να έχουμε δουλειά όλο τον χρόνο!

 

Γ.Π.: Να πω κάτι;

 

«Φ»: Βεβαίως!

 

Γ.Π.: Προσπαθούμε να ενταχθούμε σε εξειδικευμένο πρόγραμμα του εδώ παραρτήματος του Ερυθρού Σταυρού για προσφορά πρώτων βοηθειών σε περίπτωση σεισμού, πτώσης αυτοκινήτου σε γκρεμό κ.λ.π. διότι πιστεύουμε ότι μπορεί να φανούμε χρήσιμοι στη διάσωση ανθρώπων που βρίσκονται σε ιδιαίτερες, δύσκολες συνθήκες!

 

Θέλουμε, επίσης, να γνωρίζουν οι Δήμαρχοι του νησιού και ο Νομάρχης, ότι αν θέλουν π.χ. κάτι από κάποια σπηλιά ή κάποια δείγματα από το Βουνό, εμείς είμαστε πρόθυμοι να εξυπηρετούμε!

 

( ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6945560954)