Η ”ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ 

Η «ΦΩΝΗ» ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

 

Η επιθυμία μας είναι να καταγράψουμε, τα κυριότερα προβλήματα που βιώνουν οι συλλογικοί φορείς των επιχειρηματιών και επαγγελματιών του τόπου μας και να διεκδικήσουμε, στη συνέχεια, μαζί με αυτούς, λύσεις σε όλα αυτά που τους απασχολούν. Γι αυτό και στείλαμε την επιστολή που ακολουθεί, σε όλους και αρχίζουμε από το παρόν τεύχος, χωρίς καμιά αξιολογική διάθεση, να δημοσιοποιούμε τις απαντήσεις, ελπίζοντας να ανταποκριθούν όλοι στο κάλεσμα!

Η επιστολή:

 « Αγαπητοί Κύριοι/Κυρίες Σας προσκαλούμε-με σκοπό να δημοσιεύσουμε  την απάντησή σας στις «ηλεκτρονικές σελίδες» του site μας-να διατυπώσετε την θέση του Συλλόγου σας στα εξής: 1.Ποιά είναι τα τρία κύρια αιτήματα, θέματα ή προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες που εκπροσωπείτε σε τοπικό επίπεδο. Παρά το ότι η απάντηση πρέπει να συνοπτική, σας παρακαλούμε να είναι όσο πιο συγκεκριμένη και ακριβής γίνεται και να περιέχει-αν είναι δυνατόν-και τις προτεινόμενες λύσεις. 2.Ποιο είναι κατά την άποψή σας το κύριο γενικότερο αίτημα του κλάδου σας προς την Πολιτεία κατά την τρέχουσα περίοδο. Οι απαντήσεις σας θα βοηθήσουν, κατ αρχάς, στο να διατυπωθούν μέσα από το site αυτά που κυριότατα απασχολούν τα μέλη του Επιμελητήριού μας Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την ανταπόκριση»

931913924919

 

1 .ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΩΜΑΤΙΩΝ-ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΣΑΜΗΣ (Σ.Ι.Ε.Δ.Δ.Ε.Κ.Ε ΣΑΜΗΣ)

Η περιοχή της Σάμης ,δυστυχώς, έχει χρόνια και άλυτα προβλήματα.                                                                    

Όσον αφορά στον κλάδο μας, κυριότερα προβλήματα  σε τοπικό επίπεδο είναι:

*      Η έλλειψη  προβολής της ενότητας Σάμης είτε με  έντυπο είτε με ιστοσελίδα.                                                               Ενώ διαθέτει μία εξαιρετική φύση, μονοπάτια, σπήλαια, μονές, ναούς, αρχαιολογικούς χώρους, οικισμούς  του 1500… παραμένουν ανεκμετάλ-λευτα, παρόλο που εισφέρει ιδιαίτερα σε επίπεδο εσόδων στον Δήμο Κεφαλονιάς.                                                                          Ως προς την ιστοσελίδα, έχει ολοκληρωθεί και ο πρόεδρος του ΕΒΕΚΙ κύριος Μιχαλάτος έχει δεσμευθεί για την χρηματοδότηση της. 

 

*      Η σήμανση, ανάδειξη και φροντίδα αρχαιολογικών χώρων, μνημείων, σπηλαίων καθώς και η αποπεράτωση του αρχαιολογικού μουσείου.

Ένας από τους βασικότερους λόγους που τον Ιούνιο του 2011 πραγματοποιήσαμε την ημερίδα «Σάμη, ένα ανοικτό μουσείο» ήταν για να παροτρύνουμε την πολιτεία να μεριμνήσει για τα εγκαταλελειμμένα μνημεία! Άλλωστε στην Ελλάδα δεν μας απόμεινε και τίποτα άλλο εκτός από τα στοιχεία του πολιτισμού μας.

Υπάρχουν τρεις μελέτες: 

         I.        Ομόφωνη απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Κεφαλονιάς με Αριθ. Απόφασης 145/2011&, αριθ. μελέτης 3/2011 μελέτη με θέμα «ΣΗΜΑΝΣΗ ΑΞΙΟΘΕΑΤΩΝ & ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΣΑΜΗΣ – ΔΗΜΟΥ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ»

       II.        Μελέτη αποκατάστασης Ιερού ναού Λιβαθινάτων από 2005   

      III.        Μελέτη σπηλαίων Ζερβάτι & Αγγαλάκι από 2002

 

*      H συγκοινωνία. Σύνδεση της Σάμης (κεντρικό λιμάνι της Κεφαλονιάς) από και προς την υπόλοιπη Κεφαλονιά (Αργοστόλι-Πόρο-Φισκάρδο)τουλάχιστον 3 φορές την ημέρα, εκτός των ΚΤΕΛ των πλοίων.  Δεν υπάρχει τόπος που θέλει να λέγεται πολιτισμένος, χωρίς συγκοινωνία.

 

Το κύριο γενικότερο αίτημα του κλάδου είναι:

Η άνιση μεταχείριση των επαγγελματιών του κλάδου μέσω της παραοικονομίας και της  ανεξέλεγκτης  πια, έμμεσης  και άμεσης  φορολογίας.

Υπάρχει σχετικό υλικό από το 2010 στο γραφείο ΟΕΔΔΚΙ

Σάμη 14/02/2012

Με εκτίμηση

Σ. Γιακουμάτου

Πρόεδρος ΣΙΕΔΔΕΚ Ε. Σάμης

Έφορος Δημοσίων σχέσεων ΟΕΔΔΚΙ

923917921914913920937931

Ονομάζομαι Μαρίνα Γαλιατσάτου και είμαι η πρόεδρος του Συλλόγου ιδιοκτητών και επιχειρηματιών τουριστικών καταλυμάτων Λειβαθούς. Πραγματικά είναι αρκετά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Τα 3 κυριότερα θέματα είναι τα ακόλουθα: Α.Έλλειψη εναλλακτικών δραστηριοτήτων που θα προσελκύσουν νέα target groups και παράλληλα θα συντελούσαν στην διεύρυνση της τουριστικής περιόδου Β.Υψηλό κόστος των μέσων μεταφοράς, καθώς και δρομολόγιά τους (ίσως εφέτος με τις εταιρίες χαμηλού κόστους να λυθεί το θέμα αυτό).Το υψηλό κόμιστρο τωνταξί από το αεροδρόμιο, είναι εξίσου σοβαρό ζήτημα. Γ. Η μη- οργανωμένη προώθηση του νησιού μας (διαφήμιση) Δεν έχουμε ακόμη κατορθώσει να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό “όνομα” 2.Από τα γενικότερα ζητήματα,ίσως, το πιο σοβαρό αυτή τη στιγμή να είναι το “χαράτσι”. Επιπροσθέτως, τα υψηλά Δημοτικά τέλη για τους 6 μήνες που δικαιωματικά σύμφωνα με το νόμου απαλλασσόμαστε. Μας καλούν να πληρώσουμε για τα τετραγωνικά των επιχειρήσεων μας, οι οποίες δραστηριοποιούνται μόλις 40 μέρες το καλοκαίρι, ενώ όλο τοάλλο διάστημα είναι κλειστές! Αυτά είναι με λίγα λόγια τα δικά μας θέματα. (Βέβαια, οφείλω να σημειώσω ότι αποτελεί σοβαρότατο πρόβλημα η απουσία της πλειοψηφίας των μελών του συλλόγου μας από τις κοινές δράσεις μας.) Ευχαριστώ για την ευκαιρία που μας δίνετε για να εκφραστούμε ελεύθερα.

Λειβαθώς 4/3/2012

917924928927929927917928913915915917923924913932921922927931_931933923923927915927931

3.ΕΜΠΟΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ &ΙΘΑΚΗΣ

 

Τα δυο σπουδαιότερα, κατά την άποψή μας τοπικά  ζητήματα είναι:

1)Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τους λογαριασμούς της Δ.Ε.Η. , η οποία επιμένει να κόβει το ρεύμα σε μικροεπαγγελματίες που δεν έχουν να πληρώσουν το ρεύμα που καταναλώνουν. Μεγάλοι επιχειρηματίες ,εδώ και καιρό, χρωστάνε στη ΔΕΗ  εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από απλήρωτους λογαριασμούς ,αλλά το ρεύμα, σε αυτούς ,δεν κόβεται! Είναι αυτονόητο ότι αν κοπεί το ρεύμα θα βάλει λουκέτο και η επιχείρηση! Γι αυτό, οι συλλογικοί φορείς πρέπει να δραστηριοποιηθούν, οι επαγγελματικοί σύλλογοι πρέπει να ενεργοποιηθούν, το Επιμελητήριο πρέπει να υψώσει τη φωνή του και έμπρακτα να βοηθήσει τα μέλη του. Δεν σκύβουμε το κεφάλι και δεν θα δεχτούμε μέτρα που μας ταπεινώνουν και μας εξαθλιώνουν. Χρειάζεται να αντισταθούμε συλλογικά. Πρέπει να συνεννοηθούμε με τη Δ.Ε.Η και να γίνει διακανονισμός οφειλών σε πολλές δόσεις!

2)Οι ομάδες πρωτοβουλίας πολιτών, οι συλλογικοί φορείς, καταναλωτικές οργανώσεις και δικηγόροι, πρέπει να προχωρήσουν σε ομαδικές αγωγές στις Τράπεζες για τα χρέη των επαγγελματιών και των ιδιωτών. Απαιτείται, επίσης, να γίνουν παραστάσεις στον προϊστάμενο της Εφορίας για τους συνάδελφους που κινδυνεύουν να βγούν σε πλειστηριασμό οι επιχειρήσεις και τα σπίτια τους, ώστε να αποτραπεί αυτό το ενδεχόμενο!

Επίσης:

Το κορυφαίο, για μας, θέμα σε κεντρικό επίπεδο είναι ότι θα πρέπει η κοινωνία μας να μην αποδεχθεί το μέρος του δημόσιου δανεισμού που προέκυψε από αδιαφανείς διαδικασίες και συνιστά τοκογλυφία.Τα δάνεια τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στα πλαίσια της στήριξης του λεγόμενου «κοινωνικού Κράτους» είναι από εμάς αποδεκτά, αλλά πρέπει να συμφωνηθεί  με τους δανειστές μας ο τρόπος που θα αποδοθούν τα οφειλόμενα. Θυμίζω ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το Ενεργητικό των Τραπεζών ήταν264 δις. το 2000, και το 2009 έφθασε τα 614 δις!Αυτό σημαίνει ότι υπήρξε μια αύξηση κατά 232%!Με άλλα λόγια ,όση ήταν η ποσοστιαία αύξηση του Δημόσιου χρέους αυτά τα εννιά χρόνια, τόση ήταν και η αύξηση των κερδών των Τραπεζών!

                                                                               Aργοστόλι 4/3/2012

                                Για τον Εμποροεπαγγελματικό Σύλλογο Κεφαλονιάς και  Ιθάκης

                                                                            Ο Πρόεδρος

                                                                          Μιχάλης Μαρκάτος      

927924927931928927925916921913_917925.922913932913923933924913932937925_768_x_576

                                                      

4.ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ &ΙΘΑΚΗΣ

Αγαπητοί φίλοι

Αν και τα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο μας είναι πολλά θα ακολουθήσω την υπόδειξή σας να είμαι συνοπτική και θα υποδείξω τα πλέον  σοβαρά κατά την γνώμη μου.

1.Για να ανακάμψει και να εξυγιανθεί ο κλάδος μας είναι ανάγκη να αλλάξουν οι όροι ένταξης και χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ των ενοικιαζομένων  δωματίων, ώστε να μπορέσουμε να αναπτύξουμε τις επιχειρήσεις μας και να κάνουμε ανταγωνιστικό το προϊόν μας σε μια περίοδο που αυτό είναι αναγκαίο.

2.Ο Δήμος και η Περιφέρεια να δώσουν έμφαση στον τουρισμό,γιατί είναι το μέλλον της τοπικής οικονομίας.Να συμβάλλουν στην ανάπτυξη των υποδομών και να ασχοληθούν με τα βασικά προβλήματα της καθημερινότητας(σήμανση,καθαρισμός παραλιών,αναβάθμιση αρχαιολογικών χώρων,μουσείων και μνημείων και διασφάλιση ωραρίου λειτουργίας αυτών των χώρων προσαρμοσμένο στις ανάγκες της τουριστικής περιόδου),ώστε να εξωραϊσουν την εικόνα του νησιού μας  και να είναι έτοιμο να υποδεχθεί τους πρώτους τουρίστες. Να συμβάλλουν οικονομικά στην στήριξη των αεροπορικών εταιριών χαμηλού κόστους.

Συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους με τον τουρισμό φορείς και με την Επιτροπή Τουρισμού για να εκπονηθεί σχέδιο τοπικής στρατηγικής ανάπτυξης με όραμα εικοσαετίας.

3.Το κυριότερο πρόβλημα στον κλάδο μας, όπως και στους συναφείς κλάδους, είναι η έλλειψη κατάρτισης. Ελπίζουμε στην καλή συνεργασία με το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και το (τέως) Νομαρχιακό ΚΕΚ προς την κατεύθυνση οργάνωσης επιμορφωτικών σεμιναρίων με σκοπό τη βελτίωση παροχής υπηρεσιών.

Αργοστόλι 4/03/2012

Ατσάρου Κατερίνα

Πρόεδρος Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων Δημοτικής Ενότητας Παλικής-Πρόεδρος Ομοσπονδίας Καταλυμάτων Κεφαλονιάς& Ιθάκης