Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΑΤΕΛΕΙΟΥ 

Π.ΓΑΒΡΙΕΛΑΤΟΣ:Ο ΚΑΤΕΛΕΙΟΣ ΕΙΝΑΙ  ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΟΣ!

 

Σήμερα «ταξιδεύουμε» στο όμορφο χωριό του Κατελειού και συζητούμε με τον  κ. Π. Γαβριελάτο– ο οποίος διαδέχτηκε τον κ .I. Κωνσταντάτο στο αξίωμα του Προέδρου του Συλλόγου επαγγελματιών. Ο κ. Γαβριελάτος στην παρατήρησή μας για την μικρή συμμετοχή των μελών του Συλλόγου στην τελευταία εκλογοαπολογιστική συνέλευση(δεν συμμετείχαν παραπάνω από 20 άτομα!) σχολίασε ότι αυτό θα πρέπει ,μάλλον, να αποδοθεί στο ότι τα μέλη είχαν (υπερβολικές;) προσδοκίες από τον Σύλλογο, απογοητεύτηκαν και  έκφρασαν την απογοήτευσή τους απέχοντας! Στη συζήτηση που είχαμε ο κ. Γαβριελάτος, εκτίμησε ότι η φετινή τουριστική χρονιά ,για τον Κατελειό, πιθανότατα δεν θα είναι χειρότερη από την προηγούμενη!

 

 

Πού βασίζετε αυτή σας την εκτίμηση;           

Στο ότι από φέτος θα λειτουργήσουν πρώτη φορά στην περιοχή ένα ξενοδοχείο «τεσσάρων αστέρων» και ετοιμάζεται κι ένα δεύτερο… Κάποια μέλη μας, επίσης, που δεν είχαν πέρυσι συμβόλαια με Εταιρείες, εφέτος έχουν υπογράψει.

Ας μιλήσουμε για τις ανάγκες του Κατελειού, τα προβλήματα, δηλαδή, που κάνουν «δύσκολη την ζωή» των επαγγελματιών

Ο Κατελειός είναι εγκαταλελειμμένος!Πιθανόν, βεβαίως, να έχουμε κι εμείς ένα ποσοστό ευθύνης. Για να καταλάβετε: Εκτός από το λιμάνι δεν υπάρχει πουθενά ούτε προμελέτη για έργο στον Κατελειό! Και όπως γνωρίζετε για να μπορούν έγκαιρα να εντάσσονται έργα υποδομής σε προγράμματα πρέπει να υπάρχουν μελέτες. Ένα βασικό πρόβλημα για μας είναι ο Βιολογικός καθαρισμός: Δεν υπάρχει  καμία απολύτως μελέτη!

Θέλετε δικό σας μικρό Βιολογικό ή να συνδεθείτε με τον Βιολογικό Σκάλας-Πόρου;

 Η σωστή λύση είναι η δεύτερη. Μπορούμε να συνδεθούμε, χωρίς να είναι απαγορευτικό το κόστος επένδυσης. Έτσι κι αλλιώς ο Βιολογικός στη Σκάλα φθάνει μέχρι την παραλία στα Ποταμάκια  και η απόσταση από εκεί μέχρι τον Κατελειό είναι μικρή. Αν πάντως, επιλέγαμε την λύση ενός μικρού Βιολογικού έχουμε πρόβλημα χωροθέτησης, είναι έτσι η τοπογραφία της περιοχής μας που δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο. Δυστυχώς, είμαστε ακόμη στις συζητήσεις και τις σκέψεις.- για να είμαι ειλικρινής δεν ξέρουμε ούτε καν αν το συζητούν! Τέλος νομίζω ότι το κόστος επέκτασης δεν είναι απαγορευτικό, και μην ξεχνάμε ότι δεν νοείται καμία ανάπτυξη χωρίς υποδομές τέτοιου είδους.

Με το λιμάνι τι γίνεται;

Επικοινώνησα με τον εργολάβο και μου είπε ότι το έργο θα σταματήσει και δεν θα ολοκληρωθεί λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Είπε ότι θα ρίξει τα «μπλόκια» που είναι έτοιμα και ο γερανός θα απομακρυνθεί. Μου ανάφερε ότι δεν του αναγνώρισαν ότι εκτελέστηκε το 70% του έργου, με αποτέλεσμα οι προθεσμίες ολοκλήρωσης να παρέλθουν και να χαθούν χρήματα αφού το έργο απεντάχθηκε! Προσπάθησα να επικοινωνήσω με την Περιφέρεια-διότι είναι δικό της έργο-να μάθω τι συμβαίνει, αλλά δεν τα έχω καταφέρει ακόμη…Πάντως και όπως είναι το λιμάνι διαμορφωμένο, είναι δυνατόν να προσεγγίσουν μικρά κότερα μια και το μέγιστο βάθος του είναι τρία μέτρα δεν μπορεί όμως να λειτουργήσει και για αυτό πρέπει να ενεργήσουν άμεσα οι αρμόδιοι.

 

Με το νερό και την εσωτερική οδοποιία υπάρχουν προβλήματα;

Με το νερό δεν έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα τα τελευταία χρόνια. Με το οδικό δίκτυο όμως υπάρχουν αρκετά. Πέρυσι και μετά από χρόνιο αίτημα, του εκάστοτε τοπικού συμβουλίου ένας δρόμος που ήταν χωμάτινος ασφαλτοστρώθηκε… Αλλά χρειαζόμαστε χάραξη νέων δρόμων, και ειδικά τώρα με την δημιουργία του αλιευτικού καταφυγίου. Ο δρόμος για τον Άνω Κατελειό  είναι απαράδεκτος. Χρειαζόμαστε χώρους  πάρκινκ και πεζοδρόμια.

 

Μια χαρά σας βρίσκω! Κοντά στο Αργοστόλι είσαστε, κοντά στην Σκάλα είσαστε, τα βασικά τα έχετε, internet έχετε, ένα ωραίο ψαροχώρι είσαστε, τι ζητάτε ,τέλος πάντων;

Ο Κατελειός έχει μεγάλες δυνατότητες. Αν τον δεις ως ένα απλό, γραφικό, ψαροχώρι είναι μια χαρά! Εμείς ,όμως, θέλουμε να  αξιοποιήσουμε όλα τα στοιχεία που διαθέτει! Για παράδειγμα: Τα «Ελληνικά» είναι μια μεγάλη έκταση 150    στρεμμάτων, μετά το γεφυράκι του Κατελειού, καθώς αφήνουμε το χωριό και πηγαίνουμε προς Σκάλα, πάνω από την παραλία της Αγίας Βαρβάρας, η οποία έχει παραχωρηθεί από τους ιδιοκτήτες του, να αξιοποιηθεί προς όφελος του χωριού. Αυτή τη στιγμή τα «Ελληνικά» είναι σκουπιδότοπος, βόσκουν αγελάδες κ.λ.π  Εμείς θέλουμε να δημιουργηθεί εκεί, χώρος για αθλοπαιδιές, χώρος πρασίνου… αλλά  η αξιοποίηση του κληροδοτήματος δεν προχωράει, διότι πρέπει να συσταθεί μια Επιτροπή και Επιτροπή δεν συστήνεται!

Ο Κατελειός, επίσης, δεν έχει μια πλατεία! Έγινε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί μια πλατεία στο τέλος του δρόμου που οδηγεί στο αλιευτικό καταφύγιο,  σε χώρο που ανήκε στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου και αγοράστηκε  από την  πρώην κοινότητα Μαρκοπούλου αλλά είναι  στα …δικαστήρια ο Δήμος γιατί το διεκδικεί ιδιώτης. Ήρθαμε και σε αντιπαράθεση με τον Δήμο για  το λεγόμενο κοινοτικό κατάστημα. Εμείς θέλουμε να διαμορφωθεί ως χώρος αποδυτηρίων, ντους κα ι τουαλετών και να αποδοθεί στους δημότες και επισκέπτες για ελεύθερη χρήση. Ο Δήμος θέλει να το νοικιάσει σαν αναψυκτήριο! Νομίζουμε ότι το οίκημα είναι πολύ μικρό για τέτοια χρήση  (16τετρ μέτρα  σε οικόπεδο 80 τετραγωνικών!)

Θέλουμε, τέλος, να αναμορφώσουμε και την παραλία και χρειαζόμαστε γι αυτό μια μελέτη για την διαμόρφωση όλης της παραλίας όπου το κάθε τί θα βρει τη θέση του, θα «νοικοκυρευτούν» οι δραστηριότητες, θα αναβαθμιστεί η αισθητική του χώρου ,θα εξαλειφθούν οι παρανομίες…. αλλά ποιός θα μας την φτιάξει; Ο Δήμος έφερε κάποια στιγμή ένα σχέδιο ,αλλά διαφωνήσανε οι κάτοικοι με το περιεχόμενο. Ούτως ή άλλως, δεν ήταν μια ολοκληρωμένη μελέτη που να καλύπτει το σύνολο της παραλίας από το λιμάνι μέχρι την Αγία Βαρβάρα. Ο Δήμαρχος , βλέποντας τις αντιδράσεις απέσυρε την πρότασή του.

 

Δεν θα φέρει καινούρια πρόταση;

Μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει κάτι…αλλά για να είμαι ειλικρινής δεν έχω ακόμη συναντηθεί μαζί του από τότε που ανέλαβα την προεδρία… Προγραμματίζουμε όμως μια συνάντηση μαζί του σύντομα.

 Με την μονάδα επεξεργασίας φυκιών έχετε πρόβλημα;

Εμείς δεν έχουμε! Αν έχουν αυτοί με μας,δεν γνωρίζω! Οι δραστηριότητές της έχουν μειωθεί και έχουν μεταφερθεί κατ ουσίαν σε άλλο σημείο , με αποτέλεσμα να μην δημιουργείται πρόβλημα.

Είχατε φτιάξει ένα «σάϊτ»!

Βεβαίως και αυτή την περίοδο το αναμορφώνουμε! Μας έχει φανεί χρήσιμο, έχει επισκεψιμότητα κ.λ.π. Θέλουμε, φυσικά, να έχουμε dvd, φυλλάδιο και να διαφημιστούμε, αλλά δεν υπάρχουν χρήματα. Το ταμείο που παραλάβαμε δεν είχε ούτε ένα Ευρώ!

Τι μπορεί να κάνει για σας το Επιμελητήριο;

-Πίεση παράλληλη με μάς, για την αποπεράτωση του αλιευτικού καταφυγίου.

-Προβολή της περιοχής του Κατελειού  σαν τουριστικό προορισμό.

-Έγκαιρη ενημέρωση για προγράμματα, εκθέσεις και συμμετοχές  του   Επιμελητηρίου σε δραστηριότητες.

 

Ο Σύλλογος  επαγγελματιών Κατελειού αριθμεί  περίπου 75 μέλη, σχεδόν το σύνολο των επαγγελματιών κάθε είδους (καταλύματα, εστιατόρια, μπαρ κ.λ.π.)  που δραστηριοποιούνται στην περιοχή .Δημιουργήθηκε το 2006 με σκοπό να βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων του χωριού και των επαγγελματιών. Το Δ.Σ. εκλέγεται ανά διετία και τον Νοέμβριο του 2009,εκλέχτηκε νέο πενταμελές Δ.Σ., το  οποίο αποτελείται από τους: Περικλή Γαβριελάτο, Πρόεδρο-Διονύση Μανέτη- Αντιπρόεδρο -Γεράσιμο Κωνσταντάτο, Γραμματέα-Βαβάση Παναγή,Ταμία-Ανδρέα Κωνσταντάτο, Υπευθ. Δημοσίων Σχέσεων.

 

Ο Σύλλογος, αυτά τα τέσσερα χρόνια, πέρα από τις παραστάσεις του στις τοπικές αρχές για τα προβλήματα της περιοχής, εργάστηκε και στον τομέα της τουριστικής προβολής, δημιουργώντας εκτός των άλλων και ένα «σάϊτ».Τα γραφεία του βρίσκονται στο Μαρκόπουλο. Οι προθέσεις του καινούριου προεδρείου είναι να αναβαθμίσει την όλη δραστηριότητα του Συλλόγου σε όλα τα επίπεδα (και στο κοινωνικό ,διοργανώνοντας ξανά εθελοντική αιμοδοσία) «Αν συζητήσουμε ξανά σε έναν χρόνο από σήμερα ,θα έχουμε να πούμε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα» υποσχέθηκε ο κ. Γαβριελάτος.