ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΩΜΑΤΙΩΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΩΜΑΤΙΩΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΞΟΧΙΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΣΑΜΗΣ

 

Η Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Στ. Γιακουμάτου θεωρεί ότι το μέγα πρόβλημα τόσο στη Σάμη όσο και γενικότερα είναι αυτό των παράνομων του χώρου. Εκτιμά ότι πέντε στους δέκα που νοικιάζουν καταλύματα είναι παράνομοι(!),αλλά δεν υποτιμά τις μεγάλες δυσκολίες που παρουσιάζονται όταν οι κατάλογοι των παρανόμων και οι καταγγελίες τείνουν να αποκτήσουν συγκεκριμένο περιεχόμενο!. Η κ. Γιακουμάτου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης μας είπε ότι ο Σύλλογος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να προκαλέσει ενέργειες προβολής των ενοικιαζομένων δωματίων της Σάμης ( φυλλάδιο,dvd,διαφήμιση) και δεν μπορεί, για τον ίδιο λόγο, να δημιουργήσει κάποιο «σάϊτ».

 

( Ως προς την ηλεκτρονική προβολή μας προέτρεψε, όμως, να εξακριβώσουμε το ότι από το σύνολο των πενήντα ιδιοκτητών της Σάμης, στο «σάϊτ» του Επιμελητήριου προβάλλονται μόνο πέντε! Η αιτία αυτού του πολύ περιορισμένου ενδιαφέροντος για ηλεκτρονική προβολή μέσα από το συγκεκριμένο μέσον, οφείλεται στο ότι  οι σαράντα πέντε δεν πληρώνουν την συνδρομή τους στο ΕΒΕΚΙ! )

 

Νομίζω ότι στην Σάμη οι περισσότεροι εργάζονται με τους λεγόμενους «ελεύθερους»!

 

Ναι! Τα πρακτορεία έχουν αποχωρήσει. Υπάρχει ,όμως ένα πολύ πιο σοβαρό ζήτημα απ το αν είναι ή δεν είναι καλύτερα τα πράγματα χωρίς τις Εταιρείες! Ποιο είναι αυτό το ζήτημα; Η ποιότητα των καταλυμάτων! Ο πελάτης θέλει πια μια άλλη ποιότητα, μια άλλη συμπεριφορά….όταν π.χ. «πεντάστερα» ξενοδοχεία στην Κρήτη «πουλάνε» με σαράντα Ευρώ, δεν μπορούμε εμείς να πουλάμε διαμέρισμα με εκατό! Αποκτήσαμε, λοιπόν, τα τελευταία χρόνια μια πολύ κακή φήμη με αποτέλεσμα την μείωση του τουρισμού! Διάβαζα προ καιρού ότι το 80% των καταλυμάτων μας είναι καταλύματα των δυο «κλειδιών» και το 17% των «τριών κλειδιών».Δεν μπορείς, κατά συνέπεια, να ζητάς για το διαμέρισμα των «δυο κλειδιών» τον «ουρανό με τ’ άστρα»!

 

Οι Εταιρείες φύγανε διότι είμαστε ακριβοί και δεν μπορούσαν να έχουν τα κέρδη που επιθυμούσαν;

 

Όταν το δίκλινο έχει φτάσει στα 12-15 Ευρώ πόσο μπορεί να κατέβει περαιτέρω; Δεν μπορούμε να γίνουμε φθηνότεροι για τα πρακτορεία! Οι Εταιρείες φεύγανε διότι εμείς δεν τηρούσαμε τις συμφωνίες μας!

 

Πώς την βλέπετε την φετινή τουριστική περίοδο;

 

Τα μηνύματα είναι αισιόδοξα. Έχουν ,ήδη- στις 10 Απριλίου-ξεκινήσει οι κρατήσεις. Πέρυσι τέτοια εποχή δεν υπήρχε τίποτε από Ευρώπη. Όσον αφορά την ελληνική αγορά έχω, βέβαια, τις επιφυλάξεις μου…Βλέπω ότι γενικά τα πράγματα είναι καλύτερα από πέρυσι! Παρατηρούμε ,επίσης, ότι στην δική μας περιοχή το weak end «δουλεύει» πολύ περισσότερο από ότι πριν από μια δεκαετία, με πρώτο πελάτη τον Νομό Αχαΐας…

 

Γιατί  δεν προκαλείτε μια στοχευμένη τουριστική προβολή στην Πάτρα;

 

Θα το θέλαμε, αλλά ούτε εμείς έχουμε χρήματα, ούτε ο Δήμος διαθέτει!

 

 Πώς είναι,  λοιπόν, η συνεργασία σας με την Δημοτική Αρχή;

 

Υπάρχει καλή πρόθεση και όποτε ζητήθηκε κάτι έχουν ενδιαφερθεί .Ο κ. Δρακουλόγκωνας, που είναι υπεύθυνος για τον τουρισμό, προσπαθεί! Υλοποιήθηκε π.χ. το αίτημα για συμμετοχή στις τουριστικές Εκθέσεις. Στα πιο ουσιαστικά ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την ιδιαίτερη φροντίδα της Σάμης ως «Πύλης» της Κεφαλονιάς, προσπαθούμε να συνεννοηθούμε, αλλά δεν είναι εύκολο! Υπάρχει καλή διάθεση αλλά και δυσλειτουργία στον Δήμο!

 

Προσπαθεί και για εκείνα τα γενικότερα ζητήματα που θα δώσουν άλλο περιεχόμενο στην περιοχή:Προσπαθεί π.χ. για το σπηλαιολογικό πάρκο;

 

Χρειαζόμαστε το σπηλαιολογικό και το αρχαιολογικό μας πάρκο! Αν δεν βρούμε τον τρόπο και τα χρήματα να αναδείξουμε αυτά τα πράγματα, όπως και τις φυσικές μας ομορφιές, τότε δεν μπορούμε να «σταθούμε» από τουριστικής απόψεως. Ο Δήμος Σάμης έκανε πρόταση στην Ομοσπονδία μας-η οποία έγινε δέκτη- να μισθώσουμε χώρο για περίπτερο Κεφαλονιάς στην Έκθεση Περιηγητικού Τουρισμού στο Λουγκάνο, τον Οκτώβρη του 2010.

 

Και η άποψή σας για τις τουριστικές Εκθέσεις;

 

 Η συμμετοχή μας στις Εκθέσεις πρέπει να σταματήσει να έχει «εκδρομικό χαρακτήρα» και να αφορά τις Εκθέσεις με «χονδρική πώληση». Σε αυτές πρέπει να πηγαίνουμε με δυο άτομα, λίγες θεματικές αφίσες, ένα videowall και έτοιμα συμβόλαια

 

Ο Σύλλογος δημιουργήθηκε το 2004. Έχει 33 μέλη( σε σύνολο περίπου πενήντα νόμιμων ιδιοκτητών καταλυμάτων) και διοικείται από πενταμελές Δ.Σ. Τον Σεπτέμβρη του 2009 εξελέγη το νέο Δ.Σ. το οποίο συγκροτήθηκε σε «σώμα» ως εξής:  Πρόεδρος:Σ. Γιακουμάτου Αντιπρόεδρος:Αιμ.Γκουντινάκη, Γραμματέας: Εμ. Δομένικος Ταμίας: Αρ. Τζωρτζάτος Μέλος:Φ.Τζωρτζάτος .Η έδρα του είναι στην Σάμη (τηλ.&Φαξ τηλ.&Φαξ 26740-22706, e-mail: giakumat@otenet.gr).

 

 

 

.