ΕΙΔΗ ΔΩΡΩΝ ΛΑΪΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ:ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ! 

ΕΙΔΗ ΔΩΡΩΝ ΛΑΪΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ!

 

 

Το πρώτο-κατά δήλωση των δημιουργών- εργαστήριο στην Κεφαλονιά που παράγει αναμνηστικά (σουβενίρ) με την επεξεργασία του ξύλου και του κέρατου είναι πια (πολύ πρόσφατο) γεγονός!

 

Η Χρύσα ( Γασπαρινάτου) και ο Διονύσης( Γασπαρινάτος) ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν μια Ο.Ε., τον περασμένο Γενάρη, με σκοπό την παραγωγή χειροποίητων ειδών δώρων λαϊκής τέχνης και την εμπορία τους.

 

Η προσέγγιση γίνεται «βήμα-βήμα», «δειλά», με αργά και σταθερά βήματα Η πρόσληψη εργαζόμενων ή η αγορά ακριβών μηχανημάτων δεν αποτελούν στόχους του παρόντος, καθώς, η παραγωγή -έστω κι αν χρειασθεί να αυξηθεί κάπως-μπορεί να πραγματοποιηθεί με το υπάρχον δυναμικό και τις προβλέψεις που έχουν γίνει.

 

Το αποτέλεσμα αναδεικνύει την πρώτη ύλη, με το παράξενο κι αγαπημένο σχήμα της Κεφαλονιάς να δεσπόζει!

 

Ο πατέρας τους, ο κ. Μαρίνος, ήταν ο «δάσκαλος».Αυτοδίδακτος, είχε ξεκινήσει πριν από μια δεκαετία να φτιάχνει μικροαντικείμενα για να τα προσφέρει ως δωράκια στους τουρίστες που ερχόντουσαν στα ενοικιαζόμενα δωμάτια και σιγά-σιγά, εξέλιξε την τέχνη και την δίδαξε στα παιδιά του.

 

Αυτή την στιγμή, η επιχείρηση, βρίσκεται σε διαδικασία επιδότησης από Πρόγραμμα του Ο.Α.Ε.Δ., για την αγορά δυο ή τριών μικρών μηχανημάτων

 

(Έχει παραγγελθεί, ήδη, μια «κορδέλα» για να κομματιάζονται τα ξύλα).

 

Τα δημιουργήματα μπορούν να διακριθούν σε τρεις(3) κατηγορίες:

 

Όσον αφορά τα ξύλινα αναμνηστικά, η πρώτη ύλη είναι το (σκληρό) ξύλο της (ρίζας) της ελιάς-με τα έντονα χρώματα. Με μικρά μηχανήματα και εργαλεία  πραγματοποιείται το κόψιμο του ξύλου-που αποτελεί και το σημαντικότερο «κομμάτι» της δουλειάς. «Ερευνούμε και για άλλα ξύλα»-μας είπε ο κ. Μαρίνος-«και μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα όσα έχουν όμορφα “νερά” και χρώματα».Ακολουθεί το λουστράρισμα και η συνάρμοση.

 

Τα φωτιστικά από κέρατο, είναι η δεύτερη κατηγορία αντικειμένων και απαιτούν την  περισσότερη εργασία. Χρειάζεται τρίψιμο, να αφαιρεθεί το κόκαλο κ. λ. π και απαιτείται μεγάλος κόπος ώστε να αποκτήσουν την επιθυμητή μορφή Το κέρατο μπορεί να είναι από τράγο, αρνί ή μοσχάρι και το φωτιστικό που δημιουργείται με αυτό το υλικό είναι το ακριβότερο από όλα τα είδη που προσφέρονται. Η πρώτη ύλη είναι δυσεύρετη

 

Υπάρχουν, τέλος και τα πέτρινα ,που φτιάχνονται χρησιμοποιώντας για πρώτη ύλη την, γνωστή , πέτρα Παλικής.

 

 Η εμπορία, προς το παρόν, ασκείται στο Εκθετήριο που πρόσφατα εγκαινιάστηκε στα Δαυγάτα .Διοχετεύονται, επίσης, προϊόντα στα καταστήματα Ειδών Δώρων της Κεφαλονιάς. Εξετάζεται, όμως, το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί από την επόμενη χρονιά κατάστημα λιανικής πώλησης και στο Αργοστόλι, διότι, υπάρχει η εκτίμηση ότι και η τιμή αγοράς των προϊόντων από τα καταστήματα δεν είναι ικανοποιητική(αναγκάστηκαν-μας ειπώθηκε- να μειώσουν τις απαιτήσεις τους κατά 25-30%, προκειμένου να αγοράσουν οι λιανοπωλητές) και η τιμή πώλησης είναι υψηλή, με αποτέλεσμα να αποθαρρύνεται η ζήτηση (και η παραγωγή).

 

Στο ερώτημα αν θα επιδιώξουν να πουλήσουν και σε άλλα μέρη, απάντησαν ότι το έχουν σκεφθεί και ότι στο τέλος αυτής της τουριστικής περιόδου θα κάνουν μια αρχή  δειγματίζοντας  στην Ζάκυνθο