Η ΟΙΝΟΘΗΚΗ ΣΤΙΣ ΒΙΝΑΡΙΕΣ 

H ΟΙΝΟΘΗΚΗ ΣΤΙΣ ΒΙΝΑΡΙΕΣ: ΛΙΓΟ ΚΡΑΣΙ, ΛΙΓΟ ΘΑΛΑΣΣΑ…

 

 

Η ΟΙΝΟΘΗΚΗ στις Βινάριες, είναι παράρτημα του Συνεταιρισμού που δημιούργησε η ΔΕΚΑΑ για την ένταξη ατόμων με ειδικές ανάγκες. Ο Συνεταιρισμός ξεκίνησε να λειτουργεί ως αστικός συνεταιρισμός από το 2000, αξιοποιώντας την κοινοτική πρωτοβουλία HORIZON .Το 2007 εντάχθηκε σε ειδικό θεσμικό πλαίσιο (Ν.2716/99) και πλέον είναι ένας κοινωνικός συνεταιρισμός περιορισμένης ευθύνης των μελών( Κοι. Σ .Π. Ε.) με την επωνυμία ΡΟΤΑ. Ασχολείται με τον τομέα της ψυχικής υγείας και των τριών νησιών(Κεφαλονιάς, Ζακύνθου και Ιθάκης) και χρηματοδοτήθηκε πέρυσι από το Υπουργείο Υγείας για να εξακολουθεί να προσφέρει τις ευκαιρίες απασχόλησης που προσέφερε, αλλά και να δημιουργήσει νέες δραστηριότητες στήριξης των ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα.(Από την χρηματοδότηση του Υπουργείου διαμορφώθηκε, εκτός των άλλων,ο εσωτερικός χώρος στην Οινοθήκη και εγκαταστάθηκε μονάδα ψύξης-θέρμανσης). Αυτή την εποχή ο Συνεταιρισμός προσφέρει δυνατότητα απασχόλησης σε είκοσι περίπου άτομα με το Παραδοσιακό Καφενείο στην Πλατεία Καμπάνας, με το μποστάνι στην Γεωργική Σχολή, με δραστηριότητες catering, αλλά και με την Οινοθήκη στον Θαλασσόμυλο. Δημιουργήθηκε, λοιπόν, μια «ποικιλία» δραστηριοτήτων, καθώς οι υπεύθυνοι του Προγράμματος επιδιώκουν να υπάρχει η δυνατότητα ένταξης ατόμων με διαφορετικά προβλήματα και εκτιμάται κατ αρχάς και συνεχώς, σε ποια δραστηριότητα το κάθε άτομο μπορεί να αποδώσει καλύτερα. Στην πραγματικότητα, η Οινοθήκη, είναι μια «ευαίσθητη»,μάλλον «δύσκολη», απασχόληση ,καθώς απαιτεί αποκλειστικά βραδινή εργασία.

 

Η Οινοθήκη είναι κάβα-πουλάει κρασί σε όμορφες συσκευασίες δώρου- και ταυτόχρονα κάτι ανάμεσα μπαρ και εστιατόριου, αφού δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες του να απολαύσουν το κρασί ( το ούζο ή την μπύρα τους) στον χώρο, με συνοδεία κρύων πιάτων. Οι ετικέτες κρασιού που υπάρχουν στην κάβα είναι οι καλύτερες της Κεφαλονιάς και διατίθενται, επίσης, επιλεγμένα κρασιά από όλη την Ελλάδα Οι επιλογές είναι προϊόν επαγγελματικής απασχόλησης κα ι οι τιμές διάθεσης είναι -σύμφωνα με την Διευθύντρια της ΔΕΚΑ-πολύ καλές. Εκ παραλλήλου, διοργανώνονται στον χώρο της Οινοθήκης μουσικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Για το επόμενες ημέρες έχει προγραμματισθεί να εμφανισθεί στον αύλειο χώρο το συγκρότημα «Μύθος»(16/08/09),να πραγματοποιηθούν βραδιές τζαζ και βραδιά χορωδιών( στις 19/08/09).Οι εκδηλώσεις στον χώρο εμπλουτίζουν την προσφερόμενη υπηρεσία και ανοίγουν τον δρόμο για μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία στο μέλλον.

 

Το «σπίτι του κρασιού» δημιουργήθηκε τον Μάη του 2008, απασχολεί, με τον τρόπο της μερικής απασχόλησης, τέσσερα άτομα με ψυχικά προβλήματα, εκ περιτροπής. Υπάρχουν επιπλέον  δυο άτομα πλήρους απασχόλησης που βοηθάνε και, φυσικά, τα όποια έσοδα δεν επαρκούν για να αντιμετωπισθούν τα έξοδα μισθοδοσίας και οι λοιπές δαπάνες, διότι…η πελατεία είναι εκλεκτή, αλλά όχι μεγάλη! Το Υπουργείο δεν καλύπτει( μέχρι στιγμής)το «άνοιγμα» ή κάποιο μέρος των λειτουργικών δαπανών και η δράση επιδοτείται από την ΔΕΚΑΑ. Η Οινοθήκη, το καλοκαίρι, είναι ανοιχτή κάθε μέρα, από τις 6:00 μμ , μέχρι αργά το βράδυ, εκτός από Δευτέρα και Κυριακή. (Το χειμώνα ήταν ανοικτή Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο).