ΤΑ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ ΜΑΣ 

ΤΑ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ ΜΑΣ ( ΜΕΡΟΣ  Α΄) …

 

 

…μετριώνται στα δάκτυλα των δυο χεριών! Στο παρόν τεύχος -αλλά και στο επόμενο-θα αφιερώσουμε λίγο χώρο για να κάνουμε μια στοιχειώδη παρουσίαση. Αποφασίσαμε να εργαστούμε ως εξής: Δώσαμε σε κάθε οινοποιείο έναν κατάλογο από πέντε(5) απλά θέματα και ζητήσαμε να μας απαντήσουν όπως αυτά νόμιζαν. Τ α θέματα ήταν: Περιοχή εγκατάστασης-Σύντομο ιστορικό-Παραγωγή & Διάθεση-Διακρίσεις-Προοπτικές, προβλήματα και προβληματισμοί.

 

<!–[if !supportLists]–>·          <!–[endif]–>Στην λιτή παρουσίασή της η κ. Κοσμετάτου ( GENTILINI) απέφυγε να γράψει για προβλήματα και προβληματισμούς!

 

<!–[if !supportLists]–>·          <!–[endif]–>Ο κ. Μεταξάς υποστηρίζει ότι το μεγάλο πρόβλημα του ελληνικού κρασιού είναι ότι οι επισκέπτες μας δεν του αποδίδουν ξεχωριστή ποιότητα, όπως κάνουν π.χ με το Γαλλικό κρασί!

 

<!–[if !supportLists]–>·          <!–[endif]–>Ο κ. Βιτωράτος εμφανίζεται μάλλον απογοητευμένος από τις προοπτικές!

 

<!–[if !supportLists]–>·          <!–[endif]–>Ο κ.Σκλάβος βρίσκει ότι τα οινοποιεία μας μπορούν να σταθούν καταφεύγοντας στην ποιότητα και τις τοπικές ποικιλίες!

 

 

 

1.Sclavos  wines

 

 

 

 

ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ: Το κτήμα βρίσκεται εντός των ορίων της ζώνης καλλιέργειας της Μαυροδάφνης Κεφαλληνίας στην περιοχή της Πάλλης. Η οινοποίηση και η παλαίωση γίνεται στο οικογενειακό οινοποιείο- κάβα που βρίσκεται στο ιδιόκτητο κτήμα  στον Κεχριώνα της Πάλλης.

 

 

ΕΝΑ ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Η οικογένεια Σκλάβου με καταγωγή τα Ντομάτα της Λειβαθούς είναι οικογένεια ναυτικών καραβοκύρηδων που στα 1700 ένας κλάδος της μεταναστεύει στην Οδυσσό. Γύρω στα 1860 βρίσκουμε τον Ευρυβιάδη Σκλάβο να διευθύνει στην Οδησσό μεγάλη Vinaria,.

 

Στα χρόνια που ακολουθούν και συγκεκριμένα στα 1919, μετά την επανάσταση του 1917 στη Ρωσία, ο παππούς Ευρυβιάδης επιστρέφει στην Κεφαλονιά  όπου στο ιδιόκτητο κτήμα (40στρ.) στην περιοχή Κεχριώνα της Πάλλης στις παρυφές του Λόφου του Λασκαράτου φυτεύει τα πρώτα αμπέλια.

 

Σήμερα, δύο γενιές μετά, αναμορφώσαμε με τις φροντίδες και την ιδιαίτερη επιμέλεια του πατέρα μας Σπύρου τον παλαιό αμπελώνα και καλλιεργούμε με βιολογικό τρόπο τις ποικιλίες Μαυροδάφνη Κεφαλληνίας και Βοστιλίδι.

 

 

ΠΑΡΑΓΩΓΗ-ΔΙΑΘΕΣΗ: Ο αμπελώνας της Πάλλης και ειδικά η αμπελουργική ζώνη των Χαβδάτων από όπου η επιχείρηση προμηθεύεται σταφύλια της ποικιλίας Μαυροδάφνη, χαρακτηρίζεται από μικρή στρεμματική απόδοση (500-600 κιλά το στρέμμα)και εξαιρετική ποιότητα σταφυλιών Η επιχείρηση προμηθεύεται κάθε χρόνο την απαραίτητη ποσότητα πρώτης ύλης, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην ποιότητα των σταφυλιών, επιλέγοντας κάθε φορά τον σωστό χρόνο τεχνολογικής ωρίμανσης.

 

Επίσης, από τριετία, καλλιεργείται με βιολογικό τρόπο νοικιασμένος αμπελώνας στην περιοχή Μονάμπελες στον οποίο καλλιεργούνται,επίσης, οι ποικιλίες Μαυροδάφνη και Βοστιλίδι.

 

Η οινοποίηση γίνεται με σύγχρονα μέσα και με ελεγχόμενες συνθήκες ζύμωσης-εκχύλησης. Το κρασί που προκύπτει ωριμάζει παλαιώνοντας σε καινούργια δρύινα Γαλλικά βαρέλια. τύπου Allier.

 

Οι οινοποιητικές τεχνικές γίνονται με τις φροντίδες ειδικού οινολόγου.

 

Αντίστοιχη είναι η διαδικασία παραγωγής – οινοποίησης για την ποικιλία Βοστιλίδι.

 

Η επιχείρηση δίνει ιδιαίτερο βάρος στην διαρκή ποιοτική αναβάθμιση των παραγόμενων προϊόντων και ο στόχος, είναι, η δημιουργία κρασιών στα οποία θα αναδεικνύονται όλα εκείνα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε ντόπιας ποικιλίας

 

Η προσπάθεια στηρίζεται στην εφαρμογή αρχών της ομοιοδυναμικής μεθόδου καλλιέργειας και βρίσκει πεδίο εφαρμογής στον ιδιόκτητο αμπελώνα του κτήματος που από δεκαετία ευρίσκεται σε πλήρες βιολογικό στάδιο και ελέγχεται από τον ελεγκτικό οργανισμό της ΔΗΩ.

 

 

ΠΑΡΑΓΩΓΗ-ΔΙΑΘΕΣΗ: 1) Οργίων ( 17.500 φιάλες από σταφύλια συμβατικής καλλιέργειας και 3.500 φιάλες από σταφύλια βιολογικής  καλλιέργειας) Τύπος κρασιού:Ερυθρός ξηρός επιτραπέζιος παλαιωμένος περιορισμένης παραγωγής. Η ποικιλία είναι η Μαυροδάφνη Κεφαλληνίας. Περιγραφή του κρασιού: Η Μαυροδάφνη του κτήματος χαρακτηρίζεται από βαθυκόκκινο χρώμα με μεγάλη αντοχή στο χρόνο σε σωστές συνθήκες φύλαξης, το πολυσύνθετο άρωμα από ώριμα βύσσινα δεμένο αρμονικά με τα ευγενή αρώματα του καλού ξύλου. Η γεύση πλούσια, οινώδης, ρωμαλέα καταλήγει σε μακριά επίγευση. Το κρασί συνδυάζεται με καλομαγειρεμένα ντόπια παραδοσιακά φαγητά όπως Κεφαλληνιακή κρεατόπιτα, κυνήγι με σάλτσα λαγού, καθώς και ψητά κρεατικά αλλά και τυριά καπνιστά ή τύπου παρμεζάνα..Παλαιότερες φιάλες συστήνεται να μεταγγίζονται προσεκτικά σε καράφα και να αφήνονται τουλάχιστον μια ώρα πριν τη χρησιμοποίησή τους.

 

2) Μεταγειτνιών:Τύπος κρασιού :Λευκός ξηρός επιτραπέζιος με παραμονή σε δρύινο βαρέλι, περιορισμένης πρώτης ύλης, από βιολογικό σταφύλι.( Ποικιλία Βοστυλίδι)Περιγραφή του κρασιού :Το κρασί αυτό είναι διαυγές με χρυσαφιές ανταύγειες. Το άρωμά του χαρακτηρίζεται πολύπλοκο και κυριαρχεί το καλό ξύλο σε συνδυασμό με ώριμα ξηρά φρούτα και σταφίδες. Στην γεύση επικρατούν οι τανίνες που δένονται αρμονικά με τον υψηλό αλκοολικό βαθμό ώστε να αποδοθεί ο ρωμαλέος οινώδης χαρακτήρας που αρμόζει στην παραδοσιακή αυτή ποικιλία.Το κρασί συνδυάζεται με Κεφαλληνιακή πίτα, τσιγαρίδια αλλά και με διάφορα τοπικά εδέσματα.Συστήνεται να αποφεύγεται η παραμονή των φιαλών σε ψυγείο διότι υποβαθμίζεται η ποιότητα του προϊόντος.

 

3) Vino Di Sasso:Τύπος κρασιού Λευκός ξηρός επιτραπέζιος. Ποικιλιακή σύνθεση. Ποικιλία Ρομπόλα Κεφαλληνίας από βιολογική ή συμβατική καλλιέργεια. Το κρασί έχει το χαρακτηριστικό άρωμα άγουρων φρούτων ενώ η ήπια οξύτητα δένει αρμονικά με το οινόπνευμα προσφέροντας μια ολοκληρωμένη γευστική αίσθηση.

 

Σερβίρεται σε θερμοκρασία 12 βαθμών Κελσίου ,και συνοδεύει άριστα ψητά ψάρια, βραστά λάχανα, την Κεφαλληνιακή πίτα πιάτα φρούτων και άλλα εδέσματα

 

4) Ευφράνωρ(Παραγωγή 2004: 7.500 φιάλες)Τύπος κρασιού Λευκός ξηρός επιτραπέζιος. Σταφύλια της ποικιλίας Μοσχατέλα  συνοινοποιούνται με σταφύλια της ποικιλίας Βοστιλίδι.

 

 Το κρασί έχει το διακριτικό άρωμα των Μοσχάτων με παρούσα όμως την φρεσκάδα των αρωμάτων εσπεριδοειδών. Σαν κατάλληλη θερμοκρασία σερβιρίσματος  προτείνεται εκείνη των 12 βαθμών Κελσίου. Το κρασί αυτό συνδυάζεται με ψητά ψάρια ,σαλάτες λαχανικών και φρούτα.

 

 

ΔΙΑ ΚΡΙΣΕΙΣ: α) Χρυσό μετάλλιο στο «ΟΡΓΙΩΝ» σε διαγωνισμό γευσιγνωσίας στη Θεσσαλονίκη

 

 Β) Διακρίσεις σε διαγωνισμό ΔΗΩ  ( 2003 ΚΑΙ 20040 ΓΙΑ ΤΟ Βιολογικό «ΟΡΓΙΩΝ» και το «Μεταγειτνιών»

 

 

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ-ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ-ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ: Όταν η παραγωγή είναι μικρή, όταν είναι κάτω από 60.000 φιάλες, η βιωσιμότητα μιας  επιχείρησης του χώρου μας, πάντοτε προβληματίζει! Η μόνη διέξοδος είναι η καταφυγή στην ποιότητα και στις τοπικές ποικιλίες.

 

 

 

 

2.ΟΙΝΟΥΡΓΕΙΟ ΒΙΤΩΡΑΤΟΥ

 

 

ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ-ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ:

 

Το Οινουργείο Βιτωράτου βρίσκεται στα Μαντζαβινάτα  Κατωγής και

 

ιδιοκτήτης είναι ο Ανδρέας Ν. Βιτωράτος.

 

 

ΕΝΑ ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ:Όταν η Βενετία κυριαρχούσε στα Ιόνια Νησιά, η σημαντικότερη ίσως επιτυχία της ήταν να δημιουργήσει μονοπώλιο στη διακίνηση του Μοσχάτου, που στην ευρύτερη περιοχή του Ληξουρίου της Κεφαλονιάς βρήκε τις ιδανικότερες συνθήκες για να αποδώσει τα μέγιστα. Αργότερα στην ίδια περιοχή ήρθε η ποικιλία της Μαυροδάφνης, η καλλιέργεια της οποίας σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία. Η καλλιέργεια του Μοσχάτου και της Μαυροδάφνης, αποτελεί και σήμερα μια δύσκολη γεωργική εργασία. Οι ποικιλίες αυτές ζητούν επίπονες τεχνικές και δίνουν φτωχές αποδώσεις αλλά και υπέροχες ποιότητες. Η οικογένεια του Ανδρέα Βιτωράτου αντιπροσωπεύει για πάνω από 100χρόνια τη γνώση της παρασκευής υψηλής ποιότητας Μοσχάτου και Μαυροδάφνης, η δε τυποποίηση από το 1993 των οίνων του Οινουργείου Βιτωράτου αποτελεί την εμπορική εξέλιξη αυτής της προσπάθειας.

 

 

ΠΑΡΑΓΩΓΗ-ΔΙΑΘΕΣΗ:Είχαμε 50 στρέμματα αμπελώνες  στην ευρύτερη περιοχή της Κατωγής  με τις τοπικές ποικιλίες  Μαυροδάφνη, Μοσχάτο, Τσαούσι, Μοσχατέλα.

 

Σήμερα ,καλλιεργούμε περίπου 15 στρέμματα.

 

 

Τα προϊόντα μας τα διαθέτουμε στην αγορά της Κεφαλλονιάς άλλα και σε κάβες στην Αθήνα.

 

Παραδοσιακά προϊόντα του Οινουργείου Βιτωράτου είναι ο Ερυθρός , η Ρομπόλα και το Πολύσμιγο που είναι γνωστά στον κόσμο από το 1993.

 

Στην προσπάθεια όμως που κάνει ο Ανδρέας Βιτωράτος  να προσφέρει νέες γεύσεις και να καλύψει  όλα τα γούστα τον οδήγησε να δημιουργήσει  τρεις νέες ετικέτες :

 

το Terra Ionia, τον Ιερώτι και το Ροδόχρους.

 

 

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ , ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ !:(συνοπτικά)

 

 

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ : Η παγκοσμιοποίηση πιέζει εξαιρετικά τις τιμές προς τα κάτω των τοπικών ποικιλιών με αποτέλεσμα αναποτελεσματικότητα στις επενδύσεις. Η ραγδαία αλλαγή του περιβάλλοντος, υποχρεώνει την άρδευση των αμπελιών σε μια εποχή που το νερό είναι πολύτιμο.

 

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ :

 

Η μείωση της κατανάλωσης  των εμφιαλωμένων (κυρίως ντόπιων ποικιλιών) και η ανάλογη αύξηση του ανεξέλεγκτου χύμα κρασιού  που διακινείται παράνομα, δημιουργούν έναν φαύλο κύκλο με δυσοίωνο μέλλον.

 

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ :

 

Μόνο με την βοήθεια της κοινωνίας και των προγραμμάτων επιδότησης θα μπορέσει η Κεφαλονιά να ξαναζήσει και να απολαύσει τις παραδοσιακές  της ποικιλίες.

 

 

 

3.GENTILINI  – TO ONOMA ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΣΙ

 

 

 

 

 

<!–[if !supportLists]–>1.       <!–[endif]–>ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ – ΜΗΝΙΕΣ

 

 

ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ – ΜΑΡΙΑ ΚΟΣΜΕΤΑΤΟΥ / ΠΕΤΡΟΣ ΜΑΡΚΑΝΤΩΝΑΤΟΣ

 

 

 

<!–[if !supportLists]–>2.       <!–[endif]–>ΕΝΑ ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Με ιδιόκτητους αμπελώνες και υπερσύγχρονο οινοποιείο στης Μηνιές, η οινοποιία GENTILINI βρέθηκε, από την πρώτη της κιόλας εμπορική οινοποίηση, το 1984, στην πρωτοπορία της οινοποίησης λευκών κρασιών στην Ελλάδα. Το 2002, η Μαριάννα Κοσμετάτου, κόρη του ιδρυτή Σπύρου Κοσμετάτου, και ο σύζυγός της, Πέτρος Μαρκαντωνάτος, ανέλαβαν την GENTILINI με νέες ιδέες και νέα ορμή. Η βασική φιλοσοφία της οινοποιίας παραμένει, ωστόσο, πάντα η ίδια : Με συνεχείς πειραματισμούς για ολοένα και πιο υψηλή επίδοση, αφοσίωση στις τοπικές πoικιλίες, ειδικά την Ρομπόλα, και έμφαση στην προώθηση του τοπικού, ιδιαίτερου χαρακτήρα τους, η GENTILINI έχει ως πρώτιστο μέλημά της την ύψιστη ποιότητα, τον πολιτισμό της γεύσης και την απόλαυση του καταναλωτή.

 

 

 

ΠΑΡΑΓΩΓΗ-ΔΙΑΘΕΣΗ: Οι αμπελώνες της GENTILINI καλλιεργούνται βιολογικά (Πιστοποιηση ΔΗΩ από το 2002). Τα πρώτα αμπέλια  φυτεύτηκαν  το 1978 σε υψόμετρο 60μ από την επιφάνεια της θάλασσας, ώστε να δροσίζονται από τις καλοκαιρινές αύρες.

 

Οι πρακτικές καλλιέργειας είναι καθοριστικές για την ποιότητα των σταφυλιών. Υστερα από πολλούς πειραματισμούς, χρησιμοποιείται η μέθοδος ανάρτησης VSP, που αφ’ ενός επιτρέπει τον αερισμό των σταφιλιών και αφ’ ετέρου  προστατεύει τον καρπό από τον άμεσο ήλιο, επιβραδύνοντας την ωρίμανση και επιτυγχάνοντας έτσι εντονότερα αρωματικά στοιχεία. Οι αμπελώνες δεν αρδεύονται, πράγμα που μειώνει την παραγωγή αλλά ενισχύει την ποιότητα του σταφυλιού.

 

          Τα Προιόντα της Gentilini :

 

ΟΙΝΟΙ ΛΕΥΚΟΙ:

 

Gentilini Robola of Cephalonia (100% Ρομπόλα Κεφαλλήνιας)

 

Gentilini Aspro (Τσαούσι, Ρομπόλα Κεφαλλήνιας και Sauvignon Blanc)

 

Gentilini Fumé (Παλαιωμένο σε βαρέλι, Chardonnay & Sauvignon Blanc)

 

 

ΟΙΝΟΙ ΕΡΥΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΕΡΥΘΡΟΙ:

 

Gentilini Rosé (100% Μοσχοφίλερο)

 

Gentilini Red (Αγιωργήτικο, Μαυροδάφνη και Syrah)

 

Gentilini Syrah (Syrah και Μαυροδάφνη)

 

 

Εξαγωγές

 

Το 35% της συνολικής παραγωγής, με έμφαση στην Ρομπόλα Κεφαλληνίας, εξάγεται σε επιλεγμένους συνεργάτες στις αγορές της Γερμανίας, Καναδά (Κεμπέκ και Οντάριο), ΗΠΑ, Κύπρου, Γαλλίας και Βελγίου.

 

 

 

 

<!–[if !supportLists]–>3.       <!–[endif]–>ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ:

 

 

ROBOLA

 

ΑΡΓΥΡΟ                      Decanter Awards, Λονδίνο 2007

 

ΧΑΛΚΙΝΟ                     Decanter Awards, Λονδίνο 2004

 

ΧΡΥΣΟ                         ExpoVina, Ζυρίχη 2001

 

 

“Gentilini Robola 2005  μνημειώδης κρασί … ”

 

                                                Olivier Poussier ( Καλύτερος Sοmmelier στον Πλανητη 2000)

 

 

“Gentilini Robola 2005..Μεσα στα 5 καλύτερα λευκά κρασιά του παλαιού κόσμου.. ”

 

                                ASPEN Food & Wine Classic 2006 – Master Sommeliers of America

 

 

ASPRO

 

ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ                             Decanter Awards, Λονδίνο 2007

 

 

 

 

 

 

4.ΤΟ ΚΤΗΜΑ ΓΙΑΝΝΗΚΩΣΤΑ ΜΕΤΑΞΑ

 

 

ΕΝΑ ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ:Το Κτήμα Γιαννηκώστα Μεταξά  βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο της Κεφαλονιάς, στο οροπέδιο του Ελειού  και σε υψόμετρο 160μ. Είναι ανάμεσα στα χωριά Μαυράτα και Θηράμωνα, σε αποσταση 24 χλμ. από την πρωτεύουσα Αργοστόλι και 12 χλμ. από την Σκάλα, τουριστικό θέρετρο στο νοτιότερο άκρο του νησιού. Ιδιοκτήτες του, είναι ο Γ. Μεταξάς και η Μ. Μεταξά.

 

Ο Γιαννηκώστας, σπούδασε Νομικά στην Ελλάδα και Ναυτιλιακά στο Λονδίνο και η Μαρτίν ξενοδοχειακά στο Bournemouth. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90,  εγκαταστάθηκαν στο προγονικό Κτήμα του Γιαννηκώστα στα Μαυράτα για να ξαναζωντανέψουν μια οικογενειακή οινοποιητική παράδοση που είχε ξεκινήσει 7 γενιές νωρίτερα ο Γιάκουμος Μεταξάς. Επιμένοντας Ελληνικά (και Κεφαλονίτικα), αποφάσισαν να αναβιώσουν την λευκή τοπική ποικιλία Ζακυνθινό που καλλιεργείται στην περιοχή από τις αρχές του 15ου  αιώνα αλλά και να ξαναζωντανέψουν την εικόνα της Ρομπόλας Κεφαλληνίας ΟΠΑΠ.

 

Τα πρώτα κρασιά βγήκαν στην αγορά το 1993 και ένα χρόνο αργότερα, σύμφωνα με τους τότε ειδικούς, η Ρομπόλα Κεφαλληνίας Ο.Π.Α.Π. ΜΕΤΑΞΑΣ 1994, ήταν η πρώτη μετά από πολλά χρόνια που σηματοδότησε μια νέα εποχή στην εξέλιξη και αναβίωση του ευγενικού αυτού κρασιού.

 

Ο Γιαννηκώστας και η Μαρτίν προμηθεύονται, χρόνια τώρα, τα σταφύλια παραγωγής της Ρομπόλας τους, από συμβεβλημένους καλλιεργητές με εκλεκτά αμπέλια από την ζώνη της Ρομπόλας.

 

Αν η Ρομπόλα Κεφαλληνίας ΟΠΑΠ είναι η ατμομηχανή του ονόματος ΜΕΤΑΞΑΣ, το κρυφό χαρτί, πιστεύουν ότι  είναι το Ζακυνθινό. Περιμένουν την πλήρη ανάπτυξη των νέων κλημάτων που φυτεύτηκαν το 2004 και 2007 κι εφέτος θα κυκλοφορήσει ένα νέο κρασί, το «Νότιο Οροπέδιο»,100% από Ζακυνθινό, σε πολύ μικρή παραγωγή.

 

(¨Εχει υποβληθεί και σχετικό αίτημα στο Υπ. Γεωργίας  για την έγκριση Τοπικού Οίνου για την περιοχή και σχεδιάζουν την παραγωγή ενός κρασιού «Κτήμα»).

 

Η φιλοσοφία του ζεύγους Μεταξά είναι η προβολή των ελληνικών κρασιών στους ξένους, η ανάδειξη των Κεφαλονίτικων ποικιλιών και οινοποίηση μοντέρνων κρασιών στην καλύτερη δυνατή σχέση ποιότητας/τιμής.  Η συνιστώμενη λιανική τιμή των κρασιών κυμαίνεται από  6,90 – 10,90 ευρώ.

 

Η μέση παραγωγή του Οινοποιείου είναι 40.000 φιάλες. Παράγονται 5 ετικέτες και η επιφάνεια των ιδόκτητων αμπελώνων είναι 25 στρέμματα.

 

Το οινοποιείο Μεταξά είναι επισκέψιμο από τον Μάιο ως τον Οκτώβρη καθημερινά 10.30 – 14.30 (εκτός Σαββατοκύριακου).

 

ΠΑΡΑΓΩΓΗ-ΔΙΑΘΕΣΗ:Τα κρασιά:

 

 

Ρομπόλα Κεφαλληνίας ΟΠΑΠ 2006

 

Οινος Λευκός ξηρός 12,5% Vol.

 

Ρομπόλα 100%

 

Λεμόνι, κίτρο, λάιμ, μέντα, πευκοβελόνες (βασιλικό),

 

 πλούσια γεύση με ευχάριστη οξύτητα.

 

Πίνεται στους 10 βαθμούς

 

Παλαίωση 2-3 χρόνια

 

Θαλασσινά, αλλά και σπιτικό παστίτσιο

 

 

Νότιο Οροπέδιο

 

Οίνος Λευκός ξηρός επιτραπέζιος 13,5 Vol

 

Ζακυνθινό 100%

 

Γιασεμί, ώριμη μπανάνα, κίτρινα φρούτα.

 

Πάχος στην γεύση με γλυκιά είσοδο στο στόμα

 

και εξαιρετική λεμονάτη επίγευση

 

Πίνεται στους 10 βαθμούς

 

Παλαίωση 2 χρόνια

 

Αστακός

 

 

Πρόκρις

 

Οίνος Λευκός ημίξηρός επιτραπέζιος 11,5% Vol.

 

Ροδίτης 50%, Ρομπόλα 25% Τσαούσι 25%

 

Κιτρινοπράσινο, αρώματα εσπεριδοειδών,

 

 πράσινο μήλο και μέλι.

 

Πίνεται στους 8 βαθμούς

 

Παλαίωση: 3 χρόνια

 

Θαλασσινά, πίττες

 

 

Ζεφύρου Πνοή

 

Οινος ροζέ ημίξηρος επιτραπέζιος 11,5%

 

Τσαούσι 70%, Βοστυλίδι 10%, 20% Αγιοργήτικο

 

Φραγκοστάφυλλο, φράουλα, μούρο. Πλούσιο

 

 με ευχάριστη οξύτητα. Επίγευση άγουρου βύσσινου

 

Πίνεται στους 10 βαθμούς

 

Προσούτο με πεπόνι, κινέζικο

 

 

Τα κρασιά ΜΕΤΑΞΑΣ διατίθενται για την Κεφαλονια από το ίδια την επιχείρηση αλλά, κυρίως, από το δίκτυο διανομής Βινιέρης –Κοσμάτος Ο.Ε.

 

Η προέλευση των σταφυλιών είναι από την ζώνη της Ρομπόλας , τους αμπελώνες του Κτήματος Μεταξά, από αμπέλια Κεφαλονιτών παραγωγών και από αμπελώνες/οινοποιεία από την Πελοπόννησο (για το κόκκινο σταφύλι).

 

 

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ:1997 Diplôme d’honneur – Concours International de Vin de Budapest ‘97

 

1998 Bronze Award – The International Wine and Spirit Competition 1999

 

1999 Commended     The International Wine and Spirit Competition 2000

 

2000 Commended     The International Wine and Spirit Competition 2000

 

 

 

 ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ , ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ !:(συνοπτικά)

 

 

Α. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ελληνικό κρασί σήμερα είναι η χαμηλή έως ανύπαρκτη εικόνα του στα μάτια των ξένων.

 

Οι ξένοι δεν θεωρούν την Ελλάδα σαν οινοπαραγωγό χώρα ,κυρίως, επειδή δεν βρίσκουν ελληνικά κρασιά στα ράφια των σούπερ μάρκετ της πατρίδας τους.

 

Στα μάτια τους το ελληνικό κρασί δεν έχει την αξία του  γαλλικού η του ιταλικού και γι αυτό, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, αρκούνται σε ένα καραφάκι χύμα ερχόμενοι στα ελληνικά τουριστικά θέρετρα.

 

Η έλλειψη συγκεκριμένης πολιτικής προώθησης της εικόνας του ελληνικού κρασιού,

 

το χαμηλό επίπεδο μόρφωσης κι ενημέρωσης της συντριπτικής πλειοψηφίας των εστιατόρων ,αλλά και η άγνοια τους και αδιαφορία τους για το ελληνικό κρασί,  έχει σαν αποτέλεσμα να ενισχύεται και να ανακυκλώνεται η συγκεκριμένη χαμηλή εικόνα για το ελληνικό κρασί στα μάτια των ξένων.

 

Αλήθεια, τι ιδέα ν’ αποκομίσει ένας ξένος για το ελληνικό κρασί όταν η μοναδική του εμπειρία από αυτό είναι στις (περισσότερες περιπτώσεις) ένα ανώνυμο, μέτριο ,χύμα κρασί που του πρότειναν σαν τοπικό ή σπιτικό; Πολλές φορές, η άγνοια των εστιατόρων «βαφτίζει» σπιτικό ή ντόπιο -και ακόμη χειρότερα σαν «ρομπόλα»!-κάθε εισαγόμενο φτηνόκρασο από κάποια πρώην σοβιετική δημοκρατία Μέχρι και κόκκινα χύμα κρασιά σερβίρονται   για κόκκινη «ρομπόλα»!!

 

Β. Στην Κεφαλονιά δεν υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των οινοποιών: Από την μια, υπάρχει ο Συνεταιρισμός που θεωρεί ότι η ζώνη ονομασίας προέλευσης του ανήκει, και δεν έχει καμιά πρόθεση να εργαστεί ώστε να αλλάξουν τα πράγματα κι από την άλλη ,οι ιδιώτες οινοποιοί στερούνται ενός αποτελεσματικού συλλογικού οργάνου και προωθούν τα προιόντα τους κατά πως, ο καθένας, νομίζει καλύτερα.

 

 Το αμπελοοινικό Κεφαλονίτικο  τοπίο χαρακτηρίζει παντελής έλλειψη συντονισμού και σχεδιασμού .