ΜΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΙΜΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ 

Μια υπόθεση που δεν τιμά καθόλου τις ελληνικές Τράπεζες, αλλά ούτε και το ελληνικό Κράτος έφερε στο «φως» η εφημερίδα Ελευθεροτυπία με άρθρο στις 22/09/08.

 

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι Τράπεζες, επειδή δεν τις συμφέρει , δεν συμμετέχουν στο δίκτυο συνεργαζόμενων Τραπεζών με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων(ΕΤΕπ), με αποτέλεσμα οι έλληνες μικρομεσαίοι να χάνουν τη δυνατότητα φθηνού δανεισμού από την Ευρώπη!

 

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή:

 

Είναι πολλά χρόνια τώρα, που η Ε Τ Επ δανείζει τους ευρωπαίους μικρομεσαίους (για ανάπτυξη δικτύου ή για επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες κ.λπ.) με σημαντικά ποσά και χαμηλά επιτόκια. Φέτος θα διατεθούν γι αυτό τον σκοπό 7,5 δις. ευρώ και το 2009 άλλα τόσα. Οι επιχειρήσεις για να τα αξιοποιήσουν θα πρέπει να τα δανεισθούν από τις εμπορικές Τράπεζες της χώρας τους που έχουν αποδεχθεί να δανεισθούν από την ΕΤΕπ και οι οποίες δανείζουν, στη συνέχεια, τους επιχειρηματίες.

 

Οι ελληνικές Τράπεζες, επειδή προωθούν τα δικά τους «ακριβά» προϊόντα, δεν «προχωρούν» στη σύναψη συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με αποτέλεσμα η χώρα μας να είναι η τελευταία χώρα στην Ευρώπη των «25» όσον αφορά αυτό το θέμα! Αυτή η προκλητική υστέρηση που δεν μπορεί να εξηγηθεί με τη μόνιμη δικαιολογία του «επισφαλούς δανεισμού που απαιτεί υψηλά επιτόκια χορηγήσεων», δίνει. όπως είπαμε, στη χώρα μας την τελευταία θέση στην Ευρώπη και  σε χρήμα, μόλις το 0.06% του ΑΕΠ της (2005) , την ίδια στιγμή που η Εσθονία λαμβάνει από την Ε Τ Επ το 2,38%, η Πορτογαλία το 2,29% και η Ιταλία το 2,265 του Α.Ε.Π.τους!

 

Στην χώρα μας , σύμβαση με την ΕΤΕπ έχουν υπογράψει  μόνο η Εμπορική, Eurobank, Geniki και Παγκρήτια ( Γιατί, αλήθεια, η Κρατική Αγροτική Τράπεζα δεν ενδιαφέρεται;)

 

Η ουσία είναι, ότι σε μια εποχή που η Αγορά έχει «στεγνώσει» και υπάρχει μεγάλη ανάγκη για φθηνό χρήμα, κάποιοι υποβιβάζουν με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους, τους έλληνες μικρομεσαίους στην Γ΄Εθνική της Ευρώπης, μειώνοντας ακόμη περισσότερο τις ανταγωνιστικές τους δυνατότητες.

 

 

.