ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ! 

 

imagesca88ks4i_06

 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ!

 Από το Υπουργείο Ανάπτυξης  ανακοινώθηκαν θεσμικές παρεμβάσεις στην λειτουργία της Αγοράς.

1.Στις πρωτοβουλίες αυτές περιλαμβάνονται -μεταξύ άλλων- οι αλλαγές στους κανόνες Διακίνησης / Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙΕΠΠΥ). Προβλέπεται:  α) Δυνατότητα μη καταβολής του αντιτίμου εάν δεν έχει προσκομιστεί το νόμιμο παραστατικό. β) Απελευθέρωση της διακίνησης βρεφικού γάλατος το οποίο μπορεί να διατίθεται και από το σούπερ μάρκετ (Κατά την περίοδο που ίσχυσε η απελευθέρωση-πριν την απαγορευτική απόφαση του ΣτΕ, οι τιμές είχαν μειωθεί  κατά 20 %.) 2.Στον Αγορανομικό κώδικα (Καταργούνται απαρχαιωμένες διατάξεις, ενοποιείται το νομικό πλαίσιο για τις εκπτώσεις και τις προσφορές , ενιαίο και αποτελεσματικό κυρωτικό πλαίσιο

Το Υπουργείο  επιθυμεί να θέσει σε δημόσια διαβούλευση τις εκπτωτικές περιόδους Τίθεται η εξής πρόταση: οι χειμερινές εκπτώσεις να ξεκινούν το πρώτο Σάββατο του Ιανουαρίου και οι θερινές το πρώτο Σάββατο του Ιουλίου. Η διάρκεια και των δυο προτείνεται να είναι από 4 έως 6 εβδομάδες. Επίσης προτείνεται η θεσμοθέτηση ενδιάμεσων εκπτώσεων το πρώτο 10ήμερο του Μαΐου και το πρώτο 10ήμερο του Νοεμβρίου.

 Προτεινόμενες θεσμικές αλλαγές:

Α. Στο πλαίσιο της Δεύτερης Ευκαιρίας, η οποία αποτελεί ευρωπαϊκή προτεραιότητα στη μάχη για τόνωση της ανταγωνιστικότητας,  ενσωματώνεται η λογική του άρθρου 30 του νόμου 3004/2010 στις προϋποθέσεις ίδρυσης μιας εταιρείας. Έτσι, εάν κάποιος οφείλει σε Ασφαλιστικό φορέα, ποσά μέχρι το όριο της ποινικής ευθύνης, θα μπορεί εφεξής να ιδρύσει καινούργια επιχείρηση και να ξαναμπεί στην αγορά..

Β. Στη νομοθεσία του ΓΕΜΗ γίνονται βελτιώσεις, όσον αφορά στην ηλεκτρονική καταχώρηση των στοιχείων ενός νομικού προσώπου και στην ηλεκτρονική χορήγηση αντιγράφων και πιστοποιητικών από τις υπηρεσίες του ΓΕΜΗ και την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων. Σκοπός  είναι η νομοθετική κατοχύρωση της ηλεκτρονικής υπογραφής.

Γ. Από δω και στο εξής θα χρησιμοποιούνται πρότυπα καταστατικά που ισχύουν με υπουργική απόφαση. Ζητήθηκε από Δικηγορικούς και Συμβολαιογραφικούς Συλλόγους να καταθέσουν πρότυπα κατασταστικά… Η πρωτοβουλία καταπολεμά τη γραφειοκρατία και ευνοεί τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.