Το Επιμελητήριο απαντά στα ημίμετρα της κυβέρνησης ενόψει lockdown 

Με μεγάλη αγωνία ο πρόεδρος και τα μέλη του Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς-Ιθάκης περίμεναν να ακούσουν τα μέτρα στήριξης προς τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από το νέο κλείσιμο των καταστημάτων από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα.

Δυστυχώς επτωχεύσαμε κ. Υπουργέ, αφού πέρα από τα ημίμετρα που λάβατε για τις επιχειρήσεις, οι μικροί και οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες αναμένεται να περάσουν μόνοι τους τον γολγοθά του lockdown. Μπορεί να ανεστάλλησαν οι πληρωμές του μηνός Νοεμβρίου που αφορούν τον ΦΠΑ, τις ασφαλιστικές εισφορές και φορολογικές υποχρεώσεις τους, ωστόσο αυτό δεν φτάνει για να επανέλθουν οι επιχειρήσεις στην ίδια κατάσταση που ήταν πριν από το lockdown. Κάποιες δεν θα ανοίξουν καθόλου και κάποιες άλλες, ακόμη και αν ανοίξουν, δεν θα καταφέρουν να σταθούν στα πόδια τους. Πως θα πληρώσει η κλειστή επιχείρηση το μειωμένο κατά 40% ενοίκιό της, αφού επί έναν σχεδόν μήνα δεν θα εισπράξει ούτε ένα ευρώ. Ο εμπορικός κόσμος πλήττεται για δεύτερη φορά μέσα στο 2020 και αυτή η φορά είναι πιο σκληρή από την πρώτη. Πώς οι μικροί και μικρομεσαίοι επεγγελματίες  θα ανταποκριθούν στις συσσωρευμένες υποχρεώσεις τους με κλειστά τα μαγαζιά τους; Πώς θα επιβιώσουν οι επιχειρήσεις που δεν έχουν καθόλου απόθεμα ρευστότητας; Την ίδια στιγμή ο αθέμιτος ανταγωνισμός κάνει πάρτι, καθώς οι επιχειρήσεις πώλησης τροφίμων και οι υπεραγορές τροφίμων επιτρέπεται να πωλούν προϊόντα όπως ρούχα, παπούτσια, ηλεκτρικές συσκευές, βιβλία κλπ., ενώ τα εξειδικευμένα καταστήματα πώλησης των παραπάνω ειδών είναι υποχρεωτικά κλειστά. 

Το Επιμελητήριο Κεφαλονιάς-Ιθάκης στέκεται αρωγός στην προσπάθεια της μεγάλης πλειοψηφίας των μελών του να σταθούν όρθια κατά την διάκρεια του lockdown. Την στιγμή που η εγκύκλιος από το Υπουργείο δεν έχει φτάσει ακόμη στις κατά τόπους ΔΟΥ αναφορικά με την αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων λόγω του Ιανού, πότε θα φτάσει η νέα εγκύκλιος που αφορά το δεύτερο lockdown; Η κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός μάλλον δεν έχουν αφουγκραστεί την αγορά, δεν έχουν καταλάβει το μέγεθος της καταστροφής που έρχεται στην κοινωνία και ιδιαίτερα σε αυτή της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, που πραγματικά στενάζει. Ως Επιμελητήριο θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να διορθωθούν πράγματα και καταστάσεις, προκειμένου να σωθούν από την καταστροφή οι μικροί επαγγελματίες του τόπου μας. Μπορεί η προστασία της δημόσιας υγείας να είναι το υπέρτατο αγαθό, αλλά το λιανεμπόριο αργοσβήνει και συμπαρασύρει μαζί του χιλιάδες θέσεις εργασίας. 

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου

Σταύρος Σπαθής