Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΖΗΜΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ! 

Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΖΗΜΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ;

 

 

Στο Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης που πραγματοποιήθηκε στην Βαρκελώνη, οικονομολόγοι που συνέταξαν Έκθεση για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ,εκτίμησαν ότι η τωρινή κρίση στις χρηματαγορές προκαλεί μικρότερη ζημιά στην παγκόσμια οικονομία από την καταστροφή των δασών!

 

Οι συντάκτες της Έκθεσης υπολόγισαν την αξία των υπηρεσιών που προσφέρουν τα δάση στην ανθρωπότητα( παρακράτηση πόσιμου νερού, απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα κ.λ.π.) και αποτίμησαν την ζημιά που η αποψίλωση προκαλεί. Από τις οικονομικές ζημιές η μεγαλύτερη αντιστοιχεί στην μείωση της απορρόφησης αερίων του θερμοκήπιου από τα δάση. Τα πορίσματα, κατ ουσίαν ,επιβεβαιώνουν την Έκθεση Στέρνς, σύμφωνα με την οποία το κόστος των διεθνών μέτρων είναι μικρότερο από την ζημιά που θα προκύψει αν το φαινόμενο αφεθεί ανεξέλεγκτο.

 

Ο επικεφαλής της μελέτης κ.Π.Σούκντεβ, στην έκθεσή του υπό τον τίτλο «Οικονομία των Οικοσυστημάτων και της Βιοποικιλότητας» επισημαίνει ότι με τους σημερινούς ρυθμούς χάνουμε φυσικά κεφάλαια αξίας τουλάχιστον 2-5 τρις. $ τον χρόνο!(ενώ η Γουώλ Στρήτ έχει χάσει μέχρι στιγμής 1-1,5 τρις $!).Στην Έκθεση, μάλιστα, τονίζεται ότι οι επιπτώσεις της αποψίλωσης των δασών είναι πιο έντονες στις φτωχές περιοχές που έχουν μεγάλη εξάρτηση από τα δάση για την τροφή τους.