Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΤΑΤΑΤΑΞΗ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 

 

 

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας “Doing Business” η χώρα μας, όσον αφορά την ευκολία-γενικώς-δημιουργίας νέων επιχειρήσεων κατατάσσεται στην 100η θέση παγκοσμίως!( Εν τούτοις, διαπιστώνεται πρόοδος, από την στιγμή που το 2006 ήταν στην 109η θέση και το 2005 στην 111η!).Στο συγκεκριμένο ζήτημα οι γείτονές μας πάνε καλύτερα:Η Κροατία βρίσκεται στην 97η θέση,τα Σκόπια στην 75η, η Τουρκία στην 57η και η Βουλγαρία στην 46η.Στις πέντε πρώτες θέσεις της Διεθνούς κατάταξης βρίσκονται η Σιγκαπούρη, η Ν. Ζηλανδία, οι ΗΠΑ, το Χόνγκ Κόνγκ και η Δανία.Η Ελλάδα έχει την έκτη χειρότερη θέση στις Ευρωπαϊκές χώρες και είναι τελευταία ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης.

 

Επιπλέον: Η Ελλάδα είναι από σε πολύ άσχημη σειρά όσον αφορά την προστασία των επενδυτών( 166η), την αδιαφάνεια( 156η), και τις χρειαζούμενες διαδικασίες και το κόστος ίδρυσης νέων επιχειρήσεων ( 152η).Ως προς αυτό το τελευταίο η Kathimerini.gr αναφέρει ότι για να φτιάξεις μια επιχείρηση στην Ελλάδα απαιτούνται 15 διαδικασίες , 38 ημέρες  και κοστίζει το 23% του κατά κεφαλήν Α.Ε.Π.! Αξίζει να αναφερθεί ότι στην Γαλλία απαιτούνται 5 διαδικασίες και 7 ημέρες, στο Βέλγιο 3 διαδικασίες και 4 ημέρες , στην Αυστραλία 2 διαδικασίες και 2 ημέρες και το ότι η χώρα μας «κατρακύλησε» στην 152η θέση από την 140η που κατείχε!

 

Εκεί που η χώρα μας παρουσίασε –σύμφωνα με την έκθεση-βελτίωση είναι στο καθεστώς της αγοράς εργασίας όπου ως προς την διαδικασία απόλυσης εργαζομένων και το κόστος εργασίας κατέχουμε την 142η θέση-ενώ είχαμε την 166η.