ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΕΙΝΑΙ 32,5% ΦΘΗΝΟΤΕΡΑ! 

ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΕΙΝΑΙ 32,5% ΦΘΗΝΟΤΕΡΑ!

 

 

 

Δεν πρωτοτυπούμε, ασφαλώς, ισχυριζόμενοι ότι στην χώρα μας., λίγες, μεγάλες επιχειρήσεις ελέγχουν βασικούς κλάδους της οικονομίας. Το αποτέλεσμα, φυσικά, είναι, τα αγαθά η οι υπηρεσίες να προσφέρονται σε υψηλές τιμές και οι ανατιμήσεις να μοιάζουν υπερβολικές και άδικες: Το 2007 ανατιμήθηκαν 3500 προϊόντα, επτά φορές, και σε ποσοστό που «αγγίζει» το 62%.

 

Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας του ΙΣΤΑΜΕ οι καταναλωτές πληρώνουν μέχρι και 158,29% ακριβότερα τα τρόφιμα σε σχέση με τις τιμές που οι πολυεθνικές τα πωλούν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι μεσάζοντες, ιδίως των αγροτικών προϊόντων, πουλάνε με καπέλο που φθάνει το 800%(!) ενώ οι αγρότες εισπράττουν μόλις το 7% – 29% της τιμής που πληρώνει ο καταναλωτής γι αυτά!

 

Το 76,1% του συνόλου των πωλήσεων πραγματοποιείται από μόλις 100 επιχειρήσεις προμηθευτών( σε σύνολο 1373 επιχειρήσεων)! Για κάθε ένα προϊόν, σε ένα σύνολο 61 προϊόντων ευρείας κατανάλωσης και πρώτης ανάγκης, 1-2(!)μεγάλες επιχειρήσεις προμηθεύουν από το 60% -99% του προϊόντος αυτού!

 

Όσον αφορά την λιανική, δέκα super market έχουν υπό τον έλεγχό τους περισσότερο από το 85% της αγοράς του λιανικού εμπορίου.

 

Εντυπωσιακό, τέλος , είναι το εύρημα του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών( ΚΕΠΚΑ).Πραγματοποιήθηκε έρευνα τιμών σε  super market γνωστής αλυσίδας σε Αθήνα και Βερολίνο. Για να γεμίσει το «καλάθι» του ο καταναλωτής με 86 προϊόντα καθημερινής χρήσης χρειάζεται να δώσει ,στην Αθήνα,215,7 Ευρώ και στο Βερολίνο (μόλις) 162,71! Στο Βερολίνο, επομένως, τα 86 προϊόντα ήταν κατά 32,5% φθηνότερα!

 

.