ΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΟΝ (ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ)! 

ΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΟΝ (ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ)! *

 

Παρά την κρίση, την γενική μείωση των πωλήσεων και την στροφή σε φθηνότερα αγαθά, οι Έλληνες φαίνεται ότι επιμένουν στα βιολογικά προϊόντα, δείχνοντας ,μάλιστα, ιδιαίτερη προτίμηση  σε βιολογικά γαλακτοκομικά και οπωροκηπευτικά(Τα 6 από τα 10 βιολογικά προϊόντα που αγοράζονται στην Ελλάδα είναι γαλακτοκομικά και οπωροκηπευτικά!). Εκτιμάται ότι ,πλέον, το 20% των χρημάτων των Ελλήνων πηγαίνει στην αγορά βιολογικών ειδών, ενώ, μέσα σε μια δεκαετία, ο τζίρος από τις πωλήσεις αυτών των προϊόντων έχει σχεδόν διπλασιαστεί!Το 2008 η συνολική αξία της εγχώριας αγοράς βιολογικών τροφίμων σε σχέση με το 2007παρουσίασε αύξηση 30%.Σύμφωνα με στοιχεία της ΙCΑΡ η αξία της εγχώριας αγοράς το 1996 ήταν 7,5 εκατ. ευρώ, ενώ το 2007 έφθασε τα 65 εκατ. ευρώ! Επιπλέον, παρά την κρίση και το γεγονός ότι τα βιολογικά είναι ακριβότερα από τα συμβατικά, το α΄ τρίμηνο του 2009 οι πωλήσεις βιολογικού γάλακτος αυξήθηκαν κατά 52%, ενώ οι πωλήσεις βιολογικών ζυμαρικών κατά 11 %!Η εγχώρια κατανάλωση τυποποιημένου βιολογικού ελαιόλαδου αυξήθηκε 15% την περίοδο 2007- 2008 ενώ το 63% της παραγωγής εξάγεται . Η αγορά κρασιού από βιολογικά σταφύλια σημείωσε άνοδο 4% το 2008 σε σύγκριση με το 2007 ενώ περίπου το 79%  της παραγωγής διοχετεύεται στην εγχώρια αγορά. Η κατανάλωση βιολογικών εσπεριδοειδών αυξήθηκε κατά 5% περίπου το 2008, με το ποσοστό των εξαγωγών να είναι μεγαλύτερο του 68%. Τα εισαγόμενα βιολογικά  εκτιμάται ότι κάλυψαν περίπου το 57% της συνολικής αξίας για το 2008.
Αυτά δείχνουν ότι τα βιολογικά δεν είναι πια αγαθά «πολυτελείας» και «υποχρεώνονται» μεγάλες επιχειρήσεις παραγωγής τροφίμων να τα συμπεριλάβουν στην γκάμα των προϊόντων που παράγουν. Όσον αφορά την «πλευρά» του εμπορίου, τα εξειδικευμένα καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ μοιράζονται, σήμερα, περίπου στη «μέση» το αντικείμενο, με τις λαϊκές αγορές να κατέχουν περίπου το 5% επί του συνόλου των πωλήσεων. Πάνω από 7000 κωδικοί βιολογικών εμφανίζονται, σήμερα, στα ράφια των καταστημάτων, ενώ ,μεγάλες αλυσίδες, δημιουργούν ακόμη και τμήματα! Το μερίδιο συμμετοχής  των σούπερ μάρκετ αναμένεται να ενισχυθεί τα επόμενα χρόνια, καθώς όλο και περισσότερες αλυσίδες επεκτείνονται στην εμπορία βιολογικών τροφίμων.
*Το6% επί του συνόλου των βιολογικών καλλιεργειών  της χώρας βρίσκεται στα Ιόνια νησιά. Η Κεφαλονιά έχει το 8% επί του συνόλου των βιολογικώς εκτρεφόμενων κατσικιών ( και κατέχει την τρίτη θέση !), καθώς και το 3% των βιολογικώς εκτρεφόμενων προβάτων και το2% των βιολογικώς εκτρεφόμενων μελισσών και βοοειδών.