ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΟΑΕΝ (ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ) 

Στις 2/5/07 είχαμε την Γ.Σ. του ΕΟΑΕΝ στην Κρήτη. Εκ μέρους του ΕΒΕΚΙ έδωσε το παρόν ο Οικονομικός Επόπτης του Επιμελητήριου- και του ΕΟΑΕΝ- κ.Α.Παντελειός. Το πρώτο θέμα που τέθηκε προς συζήτηση ήταν εκείνο των Α.Π.Ε.( Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας).Είχαν κληθεί και παρευρίσκονταν αυθεντίες του είδους αλλά και τεχνοκράτες που καταρτίζουν τα σχετικά Προγράμματα και προτάσεις , με αποτέλεσμα να «φωτισθούν» όλες οι «γωνίες» αυτής της πολύ σοβαρής υπόθεσης που λέγεται φωτοβολταϊκά τόξα. Ειπώθηκε, λοιπόν, ότι δεν πρέπει τα φωτοβολταϊκά να θεωρούνται το «Ελντοράντο» της επόμενης εικοσαετίας και θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί αν σκεφτόμαστε να επενδύσουμε σε αυτά. Υπάρχει, βεβαίως, η πρόβλεψη της ταχείας απόσβεσης των Κεφαλαίων, μια καλή σταθερή απόδοση… αλλά θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με την ιδιαίτερα υψηλή τιμή που αυτή την στιγμή που η ΔΕΗ προσφέρει! Η  Δ.Ε.Η προτίθεται να αγοράσει αυτή την στιγμή το ρεύμα των φωτοβολταϊκών στην διπλάσια τιμή από αυτήν που πουλάει το ρεύμα!!( Είναι φανερό ότι με αυτό τον τρόπο δημιουργείται ένα εξαιρετικό κίνητρο για όσους επιθυμούν να επενδύσουν αλλά κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει αν θα αλλάξουν τα πράγματα όσον αφορά την τιμή αγοράς, πότε και κατά πόσο!) Τα πράγματα, με τις ανεμογεννήτριες-αντιθέτως-είναι πολύ περισσότερο διευκρινισμένα, αλλά, εδώ, έχουμε να κάνουμε μόνο με Εταιρείες μεγάλου μεγέθους μια και απαιτούνται επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων Ευρώ.

 

Ο κ. Μανουσάκης – εκ μέρους της Εταιρείας Τουρισμού στην Κρήτη-παρουσίασε, αργότερα, τα αποτελέσματα όσον αφορά τις αφίξεις τουριστών στην χώρα μας. Ο κ. Παντελειός εξέφρασε ενστάσεις για τον τρόπο υπολογισμού διότι οι αριθμοί προκύπτουν από τον έλεγχο των σημείων εισόδου. Επειδή, όμως, στις πύλες εισόδου συγκαταλέγονται και η Κακαβιά και ο Προμαχώνας κ.λ.π.,οι οικονομικοί μετανάστες αθροίζονται στους τουρίστες με αποτέλεσμα την διόγκωση του αριθμού των αφίξεων!

 

Ο κ.Παντελειός ισχυρίστηκε-θεωρώντας, επίσης, ως δεδομένο την σημαντική μείωση του αριθμού των διανυκτερεύσεων τα τελευταία χρόνια- ότι θα πρέπει να υπολογίζουμε τον αριθμό των διανυκτερεύσεων προσπαθώντας να δούμε τι γίνεται με τον αριθμό των επισκεπτών μας από χρονιά σε χρονιά!Το αίτημα-μας είπε ο κ.Παντελειός-διατυπώθηκε στην Γ.Σ. του ΕΟΑΕΝ και θα αποσταλεί και από το Επιμελητήριο μας  στους εμπλεκόμενους φορείς.

 

Ο κ.Δολαψάκης ανακοίνωσε, κατόπιν, την κατά 50% μείωση των τελών προσγειώσεως για τους λεγόμενους «νεκρούς μήνες» σε συγκεκριμένα αεροδρόμια.(στα οποία , βεβαίως, δεν συμπεριλαμβάνεται το δικό μας!)Αυτό προκάλεσε, επίσης, την διαμαρτυρία του κ. Παντελειού.