ΓΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ 

 

 

 

Ο ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: MIA AKOMH ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΚΩΝ ΤΑΣΕΩΝ!

 

H Ένωση Ξενοδόχων διαπίστωσε ότι η αξιοσημείωτη αύξηση των ξένων τουριστών στην Αθήνα κατά το περασμένο Φθινόπωρο οφειλόταν-εν μέρει- και στην τέλεση δυο μεγάλων ιατρικών συνεδρίων !

 

Κατ αρχάς, λείπουν στην χώρα οι μεγάλοι Συνεδριακοί χώροι και γι αυτό ο μέσος όρος όσων συμμετέχουν στα Συνέδρια δεν υπερβαίνει τα 170 άτομα. Στην Αθήνα λείπει ο πολύ μεγάλος Συνεδριακός χώρος  που θα καθιστούσε την χώρα –γενικώς-έναν συνεδριακό πόλο παγκοσμίως «πρώτης γραμμής», με ορατές συνέπειες ανάπτυξης του συνεδριακό τουρισμού παντού.Η πρωτεύουσα, δυστυχώς, δεν φαίνεται ότι μπορεί να αποκτήσει συντόμως έναν τέτοιο χώρο και η χώρα δύσκολα θα ξεκολλήσει από την 16η θέση που κατέχει στην αγορά του συνεδριακού τουρισμού που μεταφράζεται στο «μίζερο» ποσοστό του 1,72% της συνολικής αγοράς.(Η  Ελλάδα είναι,γενικώς, ένας από τους 10-15 δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως).Οι διοργανωτές συνεδρίων, μάλιστα,ετοιμάζονταν  να «βάλουν λουκέτο» αν το 2005 ήταν στα επίπεδα του 2004 όπου οι εντολείς τους από το εξωτερικό είχαν διαμηνύσει ότι θα έβρισκαν καταφύγιο στις φθηνές Τουρκία και Κροατία.Ευτυχώς,οι εντολείς, εφέτος δεν επέμειναν στις προπέρσινες επιλογές τους αλλά ο Ελληνικός Συνεδριακός Τουρισμός εξακολουθεί να είναι μια εύθραυστη και ευάλωτη «κατασκευή».

 

Και όμως συμφέρει !Διότι Συνεδριακός Τουρισμός σημαίνει ότι:

 

1. Ο επισκέπτης συνεδρίου θα ξοδέψει στην χώρα παραμονής τέσσαρες έως πέντε φορές περισσότερα από όσα ξοδεύει ένας συνηθισμένος καλοκαιρινός επισκέπτης.

 

2. Θα καταφερθεί πλήγμα στην έντονη εποχικότητα του Ελληνικού Τουρισμού μια και τα Συνέδρια αποτελούν μια πολύ καλή ευκαιρία επέκτασης της τουριστικής περιόδου.

 

3.Θα επωφεληθούν εστιάτορες,εμπορικά,καφενεία και μπαρ κ.λ.π.

 

( Στην Κεφαλονιά ,την έντονα εποχική Κεφαλονιά,το Συνεδριακό μας Πολύκεντρο ακόμη δεν το αποκτήσαμε και το ανά διετία πλέον Συμπόσιό μας Φυσιατρικής και Φυσικοθεραπείας μάλλον θα το απωλέσουμε ολότελα.Αποκτήσαμε,βεβαίως, ένα θέατρο στο Ληξούρι. « Παρηγοριέται ο άρρωστος;» )