ΙΠΠΟ…ΘΕΣΗ HORSE RIDING STABLES! 

 ΙΠΠΟΘΕΣΗ HORSE RIDING STABLES!

 

 

Η HORSE RIDING STABLES είναι μια μονάδα εναλλακτικού τουρισμού από τις σημαντικότερες που έχουμε αυτή την στιγμή στην Κεφαλονιά. Η ύπαρξή της συμβάλλει καθοριστικά στον απεγκλωβισμό του απώτερου τουριστικού μας μέλλοντος από το μοντέλο του μαζικού τουρισμού.

 

Η πρόσβαση, κατ αρχάς, είναι εύκολη. Και την κάνουν ακόμη ευκολότερη οι καθοδηγητικές πινακίδες κατά την διάρκεια της διαδρομής Ακολουθούμε την εθνική οδό από Αργοστόλι προς Σάμη και λίγο πριν την είσοδό μας σε αυτή παίρνουμε τον δρόμο για Πυργί και Πόρο. Λίγα χιλιόμετρα μετά την διασταύρωση και αμέσως μετά από το χωριό Ζερβάτα, στρίβουμε δεξιά ακολουθώντας την προειδοποιητική πινακίδα και οι εγκαταστάσεις της μονάδας παρουσιάζονται μπροστά μας.

 

Το τοπίο δεν παραπέμπει σε νησί! Βρισκόμαστε σε μια κοιλάδα με το βουνό Αυγό στα ανατολικά κα ι τον Αίνο με τα έλατά του ,στα Δυτικά, να φέρνουν στην επιφάνεια συνειρμούς από την ηπειρωτική χώρα!  

 

 Οι εγκαταστάσεις είναι εντυπωσιακές! Περιλαμβάνουν σύγχρονους στάβλους, φροντισμένους υπαίθριους χώρους και γραφείο. Αυτό που ξαφνιάζει από την πρώτη στιγμή είναι ότι απουσιάζουν οι γνώριμες μυρουδιές, ενώ η εντύπωση που εδραιώνεται καθώς παρατείνεται η παραμονή στον χώρο είναι ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με μια μονάδα παστρικιά και καλά οργανωμένη! Η γερμανική επιρροή, είναι, λοιπόν, άμεσα αντιληπτή, η «γερμανική σφραγίδα» δεσπόζει στο όλο εγχείρημα!

 

Η κ Schimpfky ταϊζει τα άλογα δυο φορές την ημέρα, μια το πρωϊ( 6:00) και μια το βράδυ με την δύση του ήλιου. Κάθε άλογο , το καλοκαίρι, αξιοποιείται για 2-3 ώρες. Μέσα στον περιφραγμένο χώρο αφήνονται ελεύθερα να ζήσουν όπως αυτά επιθυμούν, με αποτέλεσμα στους στάβλους τους να βρίσκουν καταφύγιο μόνο όταν φυσάει ή βρέχει

 

Έχουμε ήδη διασχίσει την «πύλη» καθώς η ξενάγηση έχει ξεκινήσει πριν καν εισέλθουμε στα ενδότερα, χάρη στον Έλληνα σύντροφο και βασικό συνεργάτη εδώ και πολλά χρόνια, της κ.Cornelia Schimpfky, χωρίς την συμβολή του οποίου το αφιέρωμα που έχετε στα χέρια σας δεν θα ήταν εύκολο να πραγματοποιηθεί.

 

 

1.ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ

 

Η  HORSE RIDING STABLES( H.R.S). είναι μια ατομικά επιχείρηση που δημιουργήθηκε το 2001, με ιδιοκτήτρια την κ. Cornelia Schimpfky, γερμανίδα εκπαιδεύτρια αλόγων στο ντρεσάζ, στα εμπόδια και στην ιππασία στην ύπαιθρο. Η κ. Schimpfky ξεκίνησε την όλη προσπάθεια  με τέσσερα άλογα ,αγόρασε το χωράφι και με πολλή εργασία και κόπο κατάφερε να δημιουργήσει το σημερινό σύγχρονο κτιριακό συγκρότημα του οποίου η αξία υπολογίζεται περίπου στα 300.000 Ευρώ.( και για το οποίο επιδοτήθηκε, από δυο διαφορετικά Προγράμματα).Η μονάδα προσφέρει τις υπηρεσίες στο κοινό-βόλτες με τα άλογα και εκμάθηση ιππασίας- όλο τον χρόνο, αλλά, φυσικά, η πολλή δουλειά είναι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Μοναδική εκπαιδεύτρια/Οδηγός είναι η κ. Schimpfky, η οποία βοηθιέται στην φροντίδα των αλόγων και των στάβλων τόσο από τον Έλληνα σύντροφό της, όσο και από νεαρές γερμανίδες που καταφθάνουν το καλοκαίρι στις εγκαταστάσεις, φιλοξενούνται ,κάνουν τις διακοπές τους και σε αντάλλαγμα βοηθούν στις εργασίες εμπλουτίζοντας την εμπειρία τους στην περιποίηση των αλόγων και λαμβάνοντας σχετικές χρήσιμες βεβαιώσεις για το εργασιακό τους μέλλον από την κ. Cornelia .

 

Τα άλογα τώρα είναι δεκατρία-όλα θηλυκά και ευνουχισμένα αρσενικά- και υπάρχουν και δυο πουλάρια. Σε αυτό το διάστημα των οκτώ χρόνων γεννήθηκαν στην Κεφαλονιά τέσσερα άλογα, ενώ τα υπόλοιπα ήρθαν από Γερμανία και Αυστρία. Όλα -εκτός από δυο ημίαιμα -είναι ράτσας Χαφλίνγκερ και προσφέρονται για ιππασία στα βουνά.

 

Τα «πακέτα» των υπηρεσιών που προσφέρονται στους πελάτες είναι αρκετά και η αποζημίωση έχει ορισθεί στα 20 Ευρώ/ώρα.

 

Η πρόθεση ,είναι, η μονάδα να μην επεκταθεί περαιτέρω, διότι επιπλέον άλογα σημαίνει επιπλέον εγκαταστάσεις ,χώρος και εκπαιδευτής!

 

 

2. ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

Η  HORSE RIDING STABLES( H.R.S ) κατ αρχάς, λειτουργεί όλο τον χρόνο

 

Το χειμώνα, βεβαίως, η μονάδα υπολειτουργεί, καθώς, μόνο κάποια Σαββατοκύριακα ,«καιρού επιτρέποντος», έρχονται μερικά παιδιά από το νησί και κάνουν ιππασία με μειωμένες τιμές. Προς το παρόν, οι υπεύθυνοι, δεν έχουν ασχοληθεί με το να φέρουν αλλοδαπούς τον χειμώνα.

 

Όπως ,ήδη, έχουμε πει τα Προγράμματα είναι αρκετά.

 

Ένα από τα Προγράμματα που προσφέρονται μέσω Ιντερνετ είναι ένα επταήμερο διακοπών με ιππασία όπου οι τουρίστες διαμένουν σε ένα συνεργαζόμενο παρακείμενο ξενοδοχείο και κάνουν τις διακοπές τους συνδυάζοντάς τες με 20-25 ώρες ιππασία. Το συγκεκριμένο Πρόγραμμα δεν είναι πάντως ιδιαίτερα δημοφιλές, ενδιαφέρει κάποιους Άγγλους, Δανούς ,Σουηδούς, ενώ παλιότερα οι  H.R.S συνεργαζόταν με μια αμερικάνικη Εταιρεία η οποία, όμως, έχει πτωχεύσει εδώ και δυο χρόνια.

 

Βασικά, η μονάδα λειτουργεί προσφέροντας τις υπηρεσίες της σε αυτούς τους επισκέπτες του νησιού που κατά την διάρκεια της παραμονής τους επιθυμούν να αποκτήσουν ή να επαναλάβουν την ιππική εμπειρία! Η προώθηση της δράσης γίνεται γνωστή μέσα από τις μπροσούρες που διατίθενται, μέσα από τις διαφημιστικές πινακίδες, από «στόμα σε στόμα»,  μέσω διαδίκτυου, με διαφημίσεις σε εξειδικευμένα περιοδικά σε Αγγλία και Δανία, ενώ δεν είναι λίγα και τα περιοδικά που έχουν κάνει αφιερώματα στην H.R.S. Στο σημείο αυτό οφείλουμε να πούμε ότι δεν υπάρχει  εδώ και μια διετία συνεργασία με τους τουριστικούς πράκτορες, κυρίως, διότι -όπως μας ανάφερε ο «Έλληνας ξεναγός» μας-οι οικονομικές τους απαιτήσεις ήταν υπερβολικές. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον και από τους Έλληνες-ντόπιους και επισκέπτες-για ιππασία.

 

Όποιος, -α ,λοιπόν, ενδιαφέρεται δεν έχει παρά να πάρει τηλέφωνο να δηλώσει τι επιθυμεί και να δοθεί ραντεβού.

 

Οι επιλογές δεν είναι λίογες. Σημειώνουμε ενδεικτικά ότι προσφέρονται διαδρομές από 1-4 ώρες στο βουνό Αυγό αλλά υπάρχει και το διήμερο στον Αίνο με διανυκτέρευση στο βουνό(Απρίλη ή Οκτώβρη), τα οποίο τιμάται 100 Ευρώ/άτομο και συμπεριλαμβάνει φαγητό. Η τετράωρη διαδρομή μπορεί να γίνει στα παλιά Κουλουράτα, στο Πυργί, στο ποτάμι ή ακόμη και προς τον Αίνο ή την θάλασσα -διαδρομή που αγαπούν ιδιαίτερα οι τουρίστες!

 

Οι περισσότεροι, τελικώς, επιλέγουν μονόωρη ή δίωρη διαδρομή.

 

Τα πρώτα χρόνια τα έσοδα δεν επαρκούσαν για να καλύψουν τα έξοδα .Αυτό, όμως, έχει αλλάξει πια, υπάρχει μια σταθερή ανοδική πορεία, και περισσεύουν πλέον και κάποια χρήματα για την γερμανίδα ιδιοκτήτρια.

 

Τον χειμώνα, τέλος, τα παιδιά, κυρίως, των σχολείων της Σάμης και, σπανίως, από άλλες περιοχές επισκέπτονται την H.R.S. και ενημερώνονται για τις δραστηριότητες που αναπτύσσονται εκεί.

 

 

3…ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ!

 

 Ένα από τα σημαντικά προβλήματα είναι οι αρρώστιες των αλόγων και μάλιστα οι κολικοί οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για το 60% των θανάτων. Έχουν χαθεί δυο άλογα από αυτή την αιτία. Δεν υπάρχουν εξειδικευμένοι κτηνίατροι στην Κεφαλονιά για να βοηθήσουν όταν παρουσιάζεται πρόβλημα και η κ Schimpfky επικοινωνεί τηλεφωνικά με εξειδικευμένους Γερμανούς κτηνίατρους όταν παρουσιάζεται έντονο πρόβλημα. Προχθές-μας είπε χαρακτηριστικά ο «ξεναγός» μας- η κ. Cornelia . μιλούσε ταυτοχρόνως, στο τηλέφωνο,με τρεις διαφορετικούς γιατρούς στην Γερμανία, περίπου για τρεισήμισι ώρες!

 

Παρά το ότι το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων αφορά την διατροφή των ζώων, σημαντικό στοιχείο του κόστους αποτελούν και τα πολλά και ακριβά προληπτικά φάρμακα και εμβόλια που απαιτούνται για τα ζώα..( Πενικιλίνες, αντιβιοτικά κορτιζόνες κ.λ.π.).Στα σημαντικά κόστη θα πρέπει να συνυπολογιστούν οι πανάκριβες σέλες και τα χαλινάρια, ενώ το 10% των εσόδων προορίζεται πάντοτε για προβολή.

 

Η κ. Schimpfky θεωρεί ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι, ότι  η τοπική κοινωνία δεν γνωρίζει ακόμη τι θα πει εναλλακτικός τουρισμός, δεν γνωρίζει ότι για να αναπτυχθεί ο οικοτουρισμός ,πρέπει να προστατεύεται το περιβάλλον. Το αποτέλεσμα αυτής της άγνοιας είναι ότι όλο και περισσότερο η περιοχή υφίσταται «πιέσεις» και παρεμβάσεις που ενίοτε αποτρέπονται κυριολεκτικά στο «παρά πέντε»! Η κοιλάδα μέσα στην οποία αναπτύσσει την δραστηριότητα της ιππασίας ,θεωρεί ότι είναι μια κοιλάδα γενικότερα για οικοτουρίστες που δεν αγαπούν την άσφαλτο και τα αυτοκίνητα , αλλά τα μονοπάτια και τα πανέμορφα παλιά γεφύρια που η περιοχή διαθέτει(αλλά «πεθαίνουν» από την αφροντισιά)! Σε τέτοιες περιοχές οι παρεμβάσεις πρέπει, κατά συνέπεια, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές, να μην επιτρέπεται να εμφανίζονται σκουπιδότοποι και ασφάλτινοι δρόμοι «από το πουθενά για το πουθενά»!

 

Δεδομένα επικοινωνίας: email: cornelia@Kef.forthnet.gr και τηλέφωνο: 6977533203