Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ:ΛΑΜΠΡΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ! 

Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ Α.Μ.ΕΑ: ΜΙΑ ΛΑΜΠΡΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ!

Η αφορμή για το αφιέρωμα ήταν τα δημοσιεύματα σχετικά με την  έρευνα του Ομοσπονδιακού Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών. Τα στοιχεία δείχνουν, λοιπόν, ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με μια (άκρως) ενδιαφέρουσα υπόθεση:Οι τουρίστες -Α.Μ.Ε.Α, όμως, όπως είναι  φυσικό κατευθύνονται εκεί που οι ειδικές υποδομές-δημόσιες και  ιδιωτικές-βρίσκονται σε επάρκεια και ο τόπος μας ως προς αυτό βαθμολογείται σχεδόν με μηδέν! Οι επαγγελματίες έχουν κάθε λόγο-κατά την άποψή μας-να διαθέσουν τα λίγα χρήματα που χρειάζονται για να δημιουργήσουν αυτές τις υποδομές και η Πολιτεία οφείλει να συμπράξει κάνοντας ό,τι καλύτερο μπορεί στους δημόσιους χώρους και ενθαρρύνοντας τους ιδιώτες προσφέροντας επιδοτήσεις  μέσω του ΕΣΠΑ. Ο τουρισμός των ΑΜΕΑ αποτελεί μια ειδική μορφή τουρισμού με πολύ καλές προοπτικές και η στρατηγική ανάπτυξής του στοχεύει, κατ αρχάς, στη δημιουργία μιας «κρίσιμης μάζας» από επαγγελματίες που θα  δώσουν υπόσταση στην ιδιαίτερη προσπάθεια προβολής που απαιτείται. Το Πρόγραμμα φιλοξενίας ΑΜΕΑ το καλοκαίρι του 2011 στα πλαίσια του Προγράμματος «ΠΟΛΙΣ-ΑΜΦΙΤΡΥΩΝ» αποτελεί μια σοβαρή αιτιολογία για να έρθουν τα συγκεκριμένα άτομα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, μια ευκαιρία προς αξιοποίηση, ένα γεγονός που μπορεί να στηρίξει δυναμικά την στρατηγική ανάπτυξης του τουρισμού των ΑΜΕΑ στον τόπο μας. Πιστεύουμε ότι ιδιαίτερα στην παρούσα εποχή όπου ο τουρισμός αποτελεί ένα από τα κυριότερα «όπλα» για ξεφύγουμε από τον «πάτο της ύφεσης», η καταφυγή σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού και η καλλιέργειά τους  συνιστούν αναπόφευκτο «ρίσκο» το οποίο μετριάζεται, κυρίως, από το μοναδικό, ελκυστικότατο κεφαλονίτικο τοπίο.

 Γ.ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ : « ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΕΝΟΣ ΕΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΤΩΝ Α.Μ.Ε.Α ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΑΡΚΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΟΥΝ 65.000 ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΛΗΡΟΥΣ ΑΠΑΣΧΟΛHΣΗΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ!
Ο κ. Γ. Βαρδακαστάνης, Πρόεδρος Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες(Ε.Σ.Α.μεΑ.)και του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία στην συνέντευξη που μας παραχώρησε υπογραμμίζει τα οφέλη από την ανάπτυξητου τουρισμού των Α.Μ.Ε.Α.και την έλλειψη ουσιαστικού ενδιαφέροντος από τους Έλληνες επιχειρηματίες του τουρισμού και την Πολιτεία!

Τα ΑμεΑ στην Ελλάδα κάνουν τουρισμό: Πώς, πού, πότε; Τί στοιχεία διαθέτουμε;

Τα άτομα με αναπηρία είναι εν δυνάμει τουρίστες όπως ο κάθε πολίτης. Με δεδομένο τον ισχυρό δεσμό της οικογένειας στη χώρα μας, η οποία σε ένα μεγάλο βαθμό καλύπτει τις ελλείψεις του κράτουςτα άτομα με αναπηρία ακολουθούν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας στις διακοπές.

Ειδικότερα στοιχεία στη χώρα μας δε διατίθενται, όμως υπάρχει μια πρόσφατη έρευνα του Ομοσπονδιακού Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών και Εργασίας σύμφωνα με την οποία:

1. Το 54% των Γερμανών με αναπηρία, δηλαδή 3.650.000 άνθρωποι ταξιδεύουν για τουρισμό κάθε χρόνο. Κατά μέσο όρο κάθε ταξιδιώτης κάνει 1,3 ταξίδια διακοπών το χρόνο ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των μετακινήσεων στα 4.740.000, εκ των οποίων το 41,2% γίνεται στο εσωτερικό της χώρας και έχει μέση διάρκεια 13,9 ημέρες.

2. Το 41% των ταξιδιών γίνεται μέσα στη Γερμανία και το 59% στο εξωτερικό

3.Όσον αφορά το κόστος των διακοπών οι ΑμεΑ ξοδεύουν κατά μέσο όρο 15% περισσότερα χρήματα από αυτούς που δεν είναι ΑμεΑ Τα άτομα με αναπηρία στη Γερμανία ξοδεύουν κατά τις διακοπές τους ετησίως 945€ ανά άτομο έναντι 818€ του μέσου γενικού πληθυσμού,

4. Οι 7 στους 10 τουρίστες με αναπηρία προκειμένου να επισκεφτούν ένα νέο προορισμό, δεν εμπιστεύονται για την πληροφόρησή τους tour operator κ.λ.π. αλλά άλλους ανθρώπους με αναπηρία που έχουν ήδη επισκεφτεί τον συγκεκριμένο προορισμό. Για το 71% περίπου των ατόμων με αναπηρία τη μεγαλύτερη σημασία στην επιλογή προορισμού έχει η οργάνωση του ταξιδιού (προετοιμασία, πληροφόρηση, κράτηση )

5 Το 26% επιδεικνύει απόλυτη προσήλωση στον τουριστικό προορισμό που έχει ικανοποιήσει τις προσδοκίες του-τον επισκέπτεται συνεχώς!

6 Το 48% θα έκανε περισσότερα ταξίδια αν οι τουριστικοί προορισμοί ήταν περισσότερο προσβάσιμοι..

7 Οι ΑμεΑ σε ποσοστό πολύ μεγαλύτερο αυτού των μη ανάπηρων διαλέγουν για τις διακοπές τους την περίοδο της χαμηλής τουριστικής κίνησης (Μάϊος, Σεπτέμβριος, Οκτώβριος).

Δυστυχώς στη χώρα μας ούτε η Πολιτεία ούτε οι επιχειρηματίες του τουρισμού δείχνουν να έχουν αντιληφθεί το μέγεθος της εσωτερικής αλλά και της ευρωπαϊκής αγοράς των ατόμων με αναπηρία. Σήμερα στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα  ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία ανέρχεται σε 50.000.000 άτομα (στοιχεία της Eurostat, έκδοση 2001), τα οποία σε ποσοστό τουλάχιστον 50% ταξιδεύουν και συνοδεύονται από 1,56 άτομο κατά μέσο όρο (στοιχεία του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας και  Εργασίας της Γερμανίας), ανεβάζοντας τον αριθμό σε περίπου 65.000.000 άτομα. Εάν δε, σε αυτά συνυπολογισθεί και ο αριθμός των ηλικιωμένων ατόμων άνω των 65 ετών, που πλέον έχουν τελείως διαφορετικές συνήθειες και τουριστική συμπεριφορά από τις προηγούμενες γενεές συνομηλίκων τους και ο οποίος αναμένεται σχεδόν να διπλασιαστεί μέχρι το 2050, ανεβάζοντας το αντίστοιχο ποσοστό από 20% σε 40% του πληθυσμού, αλλά και των οικογενειών με παιδιά σε καρότσι, οι οποίες οικογένειες τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να ταξιδεύουν ολοένα και συχνότερα (δύο κατηγορίες με παρόμοιες ανάγκες πρόσβασης με τα άτομα με αναπηρίες), ο τελικός αριθμός υπερδιπλασιάζεται και γίνεται ιδιαίτερα ελκυστικός στην βιομηχανία του τουρισμού. Απλά, συγκρίνετέ τον με τα  περίπου 15,7 εκατ. τουρίστες,που κατά δήλωση του τότε Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης είχε η χώρα μας κατά το 2007 και αναλογιστείτε πόσο μερίδιο αυτής της αριθμητικά αυξανόμενης αγοράς θα μπορούσε η χώρα μας να διεκδικήσει με την κατάλληλη πολιτική.

Δυστυχώς οι ξενοδόχοι στη χώρα μας αγνοούν το μέγεθος και τις δυνατότητες της εθνικής αλλά και ευρωπαϊκής αγοράς των ατόμων με αναπηρία. Αρκεί να τονίσουμε ότι η πρόσφατη έρευνα του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας και  Εργασίας της Γερμανίας έδειξε εκτός των άλλων ότι τα έσοδα ενός έτους από τον τουρισμό των ατόμων με αναπηρία στη Γερμανία αρκούν για να συντηρήσουν 65.000 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης για ένα χρόνο!

Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ΑΜΕΑ και ΑΜΕΑ και ότι δεν είναι δυνατόν να έχουμε σε μια συνέντευξη έναν πολύ εκτεταμένο κατάλογο από τα απαιτούμενα αλλά θέλουμε να μας πείτε ποιες είναι οι πλέον απαραίτητες υποδομές στα δωμάτια των καταλυμάτων και ξενοδοχείων που φιλοξενούνται ΑΜΕΑ, ποιές είναι οι πλέον απαραίτητες υποδομές στους λοιπούς ξενοδοχειακούς χώρους και στα εστιατόρια, μπαρ, παραλίες, χώρους ψυχαγωγίας κ.λ.π., όπως και στους δημόσιους χώρους!

Τα άτομα με αναπηρία αποτελούν μια ανομοιογενή ομάδα. Κάθε κατηγορία έχει διαφορετικές ανάγκες,οι οποίες αποτελούν ανάγκες και άλλων κατηγοριών πολιτών όπως οι ηλικιωμένοι και οι γονείς με παιδιά βρεφικής ηλικίας (σε παιδικό αμαξίδιο). Κοινή συνιστώσα όλων αποτελεί η ανάγκη ύπαρξης ενημερωμένου προσωπικού σε όλες τις μονάδες εξυπηρέτησης κοινού (ξενοδοχεία, εστιατόρια, χώρους ψηχαγωγίας, δημόσιους χώρους κ.λπ.), προσωπικού δηλαδή που γνωρίζει τις ανάγκες κάθε κατηγορίας και τον τρόπο συναλλαγής με αυτή.Όσον αφορά στις υποδομές:

Α) τα άτομα με κινητικές αναπηρίες (σε αμαξίδιο, με προβλήματα βάδισης, με αστάθεια κ.λπ) έχουν κυρίως ανάγκη από άνετες διαστάσεις σε πόρτες/διαδρόμους/ ανελκυστήρες κ.λπ.,
ισόπεδες διαδρομές χωρίς σκαλοπάτια, χώρο για ελιγμό των αμαξιδίων, ειδικά διαμορφωμένα WC και προσοχή στα ύψη όπου τοποθετούνται οι εξοπλισμοί.
Β) τα άτομα με αισθητηριακές αναπηρίες (με προβλήματα όρασης ή/και ακοής) χρειάζονται αντίστοιχα κυρίως ακουστική και οπτική αναγγελία
(π.χ. στους ανελκυστήρες, σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όταν δίνονται οδηγίες στο κοινό κ.λπ.), εύκολα αντιληπτούς χώρους χωρίς εμπόδια και με χρωματικές αντιθέσεις για τα άτομα με μερική όραση.
Γ) τα άτομα με νοητικές, γνωστικές κ.λπ. αναπηρίες επίσης χρειάζονται απλούς χώρους στους οποίους μπορούν εύκολα να προσανατολιστούν, χωρίς εμπόδια και επικίνδυνα σημεία.Αντίστοιχες ανάγκες εξάλλου έχουν και τα μικρά παιδιά.Τέλος όσον φορά στις υπηρεσίες είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί ότι ιδιαίτερη ανάγκη υπάρχει για προσβάσιμη ενημέρωση/ πληροφόρηση. Η κυριότερη μορφή της είναι οι προσβάσιμες ιστοσελίδες οι οποίες θα πρέπει να ακολουθούν διεθνείς προδιαγραφές ώστε να μπορεί να τις επισκεφθεί και κάθε άτομο με αναπηρία, ακόμη και ένα άτομο τυφλό. Εξίσου εξυπηρετικές είναι και οι εκδόσεις π.χ. καταλόγων με μεγαλύτερους χαρακτήρες και κατάλληλες αντιθέσεις φόντου/ γραμμάτων ή εκδόσεις σε ακουστική μορφή πχ. CD ή εκδόσεις με μετάφραση στη νοηματική π.χ. DVD…
Έχουν ενδιαφερθεί ξενοδόχοι και καταλυματίες να σας ζητήσουν έναν αναλυτικό κατάλογο από όλα αυτά που θα πρέπει να περιλαμβάνονται στις μονάδες τους ώστενα φιλοξενηθούν ικανοποιητικά σε αυτές ΑΜΕΑ; Υπάρχουν ξενοδόχοι κ.λ.π. στην Ελλάδα που έχουν δημιουργήσει «φιλικό περιβάλλον» για τα ΑΜΕΑ;
Καταρχήν θα πρέπει να τονιστεί ότι η χώρα μας διαθέτει εδώ και χρόνια οδηγίες σχεδιασμού προσβάσιμων υποδομών. Όσον αφορά στις αναγκαίες υποδομές αρκεί να αναφέρουμε ότι η ΕΣΑμεΑ ερεύνησε το τοπίο σε 51 πόλεις(στην πλειοψηφία τους πρωτεύουσες των ελληνικών νομών) σε μια προσπάθεια αξιόπιστης καταγραφής των προσβάσιμων τουριστικών υποδομών. Ο Οδηγός που προέκυψε (http://www.esaea.gr/odigos/), έπειτα από αυτοψίεςειδικά εκπαιδευμένων ατόμων συνοδευόμενων από άτομα με αναπηρία, καταδεικνύει τη φτώχεια του τουριστικού τομέα σε προσβάσιμες υποδομές και υπηρεσίες. Ελάχιστοι ξενοδόχοι και καταλυματίες τις εφαρμόζουν.
  Ατράνταχτη απόδειξη επίσης αποτελεί η αδυναμία κάλυψης προγραμμάτων του ΕΟΤ για κοινωνικό τουρισμό των ατόμων με αναπηρία. Οι πολίτες με αναπηρία δεν τα εμπιστεύονται γιατί οι υποδομές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα –αν και δηλώνουν προσβάσιμες- δεν είναι κατάλληλες, δεδομένου ότι ποτέ κανείς από τις αρμόδιες υπηρεσίες δεν έκανε τον κόπο να τις επισκεφθεί και να επιβεβαιώσει ή μη την προσβασιμότητά τους.

Υπάρχουν “αγαπημένοι προορισμοί” για τα ΑμεΑ; Υπάρχουν περιοχές που πρωτοπορούν;

 Τα άτομα με αναπηρία είναι κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού.Οι προτιμήσεις τους σε γενικές γραμμές ακολουθούν τις προτιμήσεις του γενικού πληθυσμού,
δεν επιθυμούν τη δημιουργία «ειδικών» προορισμών που απλά θα οδηγήσουν σε νέου τύπου αποκλεισμούς.Αυτό που επιδιώκουν και διεκδικούν είναι η διάχυση της προσβασιμότητας σε όλες τις δράσεις και η δημιουργία υποδομών (κτιριακών, μεταφοράς, ενημέρωσης κ.λπ.) και υπηρεσιών κατάλληλων να εξυπηρετούν εξίσου όλους τους πολίτες με ή χωρίς αναπηρία.


 

 

 

Ο ΟΔΗΓΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ

 

 

 

Στον Οδηγό της Ε.ΣΑ με Ε.Α.  (http://www.esaea.gr/odigos/),

 

παρέχονται πληροφορίες προσβασιμότητας για χώρους τουριστικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγικής δραστηριότητας των Νομών της Ελλάδας. Από τον εν λόγω Οδηγό, δημιουργήσαμε τον πίνακα1 που ακολουθεί. Εξ αυτού παρατηρούμε ότι στον ¨στυλοβάτη’ του τουριστικού φαινόμενου που λέγεται τουριστικό κατάλυμα, ο Νομός μας είναι ο τελευταίος στα Επτάνησα, μια και διαθέτει μηδέν(0!)  κατάλληλα για ΑΜΕΑ καταλύματα!(Πού πάμε ,αλήθεια, με τέτοια επίδοση;) Ως προς τα λοιπά έχουμε μέρη να δει κανείς(«Αλλοι προορισμοί»:4) και πλαζ(Μακρύς και πλατύς γιαλός) χωρίς, όμως, τις κατάλληλες τουαλέτες. Ο Οδηγός βρίσκει πως στην Κεφαλονιά μόνο το Κολυμβητήριο , το Αεροδρόμιο και  ο Συνεταιρισμός Ρομπόλας.

 

 διαθέτουν τα χρειαζούμενα WC

 

Δραστηριοτητες/

 

Νομοί

 

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

 

ΚΑΦΕ-ΚΛΑΜΠ-ΝΤΙΣΚΟ

 

ΧΩΡΟΙ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ

 

ΠΛΑΖ

 

ΑΛΛΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

 

(αξιοθέατα)

 

ΚΕΡΚΥΡΑΣ

 

3

 

 

1(καζίνο)

 

1

 

4

 

ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ

 

 

 

 

2

 

4

 

ΖΑΚΥΝΘΟΥ

 

3

 

 

 

4

 

4

 

ΛΕΥΚΑΔΑΣ

 

2

 

 

 

 

2

 

                                                                                                          (ΠΙΝΑΚΑΣ 1)

 

 

(Ο παραπάνω τηλεφωνικός διάλογος διαμείφθηκε με τον Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλονιάς κα ι Γ.Γ. της Π.Ο.Ξ κ. Σπύρο Γαλιατσάτο)

 

 

 

Δ. ΓΕΩΡΓΑΤΟΣ *: « ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΕΧΟΥΜΕ, ΛΟΙΠΟΝ, ΑΛΛΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ…»

 

 

 

 

Οι δημόσιοι χώροι, κ.Νομάρχη, έχουν  τα απαραίτητα για τα ΑΜΕΑ;

 

Ούτε ο Ιδιωτικός τομέας, αλλά ούτε και οι πόλεις και κωμοπόλεις μας είναι «φιλικά» προσκείμενες στα άτομα με ειδικές ανάγκες! Στο Αργοστόλι και στο Ληξούρι-με εξαίρεση, ίσως, τους παραλιακούς τους δρόμους-δεν έχουν στον αστικό ιστό τις απαραίτητες υποδομές. Δεν έχουν π.χ. ικανό πεζοδρόμιο σε όλο  το μήκος του δρόμου ώστε να εξυπηρετούνται  τα ΑΜΕΑ. Όταν βεβαίως, εγώ μιλάω για ΑΜΕΑ αναφέρομαι και σε αυτούς που έχουν μια χρόνια αναπηρία και σε αυτούς που έχουν μια πρόσκαιρη. Οι πόλεις μας δεν έχουν, λοιπόν, αυτά που πρέπει. Δεν έχουν πεζοδρόμια, προσβάσεις…

 

Και αν έχουν, συμβαίνει ,τακτικά, να καταπατούνται! Συμβαίνει π.χ. οι θέσεις στάθμευσης για ΑΜΕΑ να καταλαμβάνονται από μη ΑΜΕΑ…

 

Ε, αυτή είναι μια απαίσια πρακτική, αποτέλεσμα έλλειψης παιδείας, ευαισθησίας, κουλτούρας!

 

Με τα δημόσια κτίρια τι γίνεται;

 

Η Νομαρχία, αξιοποιώντας ένα Πρόγραμμα του Intereg to 1999,εγκατέστησε ασανσέρ, το οποίο, μάλιστα, «εξυπηρετεί» και το Δημαρχείο. Υπάρχουν τρόποι, γενικώς, να αναβαθμίσουμε τις υπηρεσίες που παρέχουμε-και στον Δημόσιο κα ι στον ιδιωτικό τομέα- αρκεί να υπάρχει η απαραίτητη ευαισθησία. Είχα, επίσης, ενδιαφερθεί στην προηγούμενη τετραετία μου για τις προσβάσεις στις ακτές Είχα τότε καταρτίσει ένα πρόγραμμα της τάξεως των 220 εκατ δρχ. που αφορούσε 21 παραλίες του Νομού για προσβάσεις ΑΜΕΑ, όπου προβλεπόταν η εγκατάσταση ειδικών αποσπώμενων κατασκευών. Δυστυχώς, το Πρόγραμμα δεν προχώρησε! Ούτε, όμως, και οι συζητήσεις με το Υπουργείο Πρόνοιας για αξιοποίηση νομαρχιακού οικοπέδου στην Αγία Πελαγία στην κατεύθυνση να δημιουργηθεί «ειδική κατασκήνωση»-είτε μεικτή, είτε αμιγής-απέδωσαν! Ενδιαφέρον έχουμε, λοιπόν, αλλά αποτελέσματα δεν έχουμε και τον πολίτη τον ενδιαφέρουν, πρωτίστως, τα αποτελέσματα!

 

Βρισκόμαστε μπροστά στην πρόκληση του «ΠΌΛΙΣ- ΑΜΦΙΤΡΥΩΝ» και φαίνεται να ξεκινάμε περίπου από το μηδέν!

 

Να πούμε κατά αρχάς ότι εν όψει του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος ΑΜΕΑ που θα πραγματοποιηθεί στη χώρα μας, θα φιλοξενηθούν «αθλητές με ειδικές ανάγκες» και στην Περιφέρεια Ιονίων νήσων. Ο προβλεπόμενος αριθμός είναι χίλια διακόσια άτομα και ο Νομός μας έχει δεσμευθεί για διακόσια πενήντα. Ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την διαθεσιμότητα των χώρων στέγασης, διότι και πολύ καλούς αθλητικούς χώρους έχουμε και εκδρομές-παράλληλες εκδηλώσεις θα προσφέρουμε! Η φιλοξενία θα «λάβει χώρα» τον Ιούνιο του 2011 και ήδη έχουμε ορίσει τα μέλη της Επιτροπής που θα αναλάβει τα της φιλοξενίας…Το θέμα πρώτα-πρώτα είναι να δώσουμε ό,τι καλύτερο διαθέτουμε στους συνανθρώπους μας και ,ακολούθως, να προβάλουμε τον τόπο μας ως έναν διαχρονικό «φιλικό» προορισμό των ΑΜΕΑ-τουριστών.

 

Ελπίζετε ότι κάποια στιγμή θα μπορέσουμε να γίνουμε τουριστικός προορισμός των ΑΜΕΑ;

 

Ότι αυτό θα ήταν πολύ καλό για τον τόπο δεν «χωρά» συζήτηση! Οι επαγγελματίες του τουρισμού χρειάζεται, όμως, να ευαισθητοποιηθούν περισσότερο. Προγράμματα από το ΕΣΠΑ, μέσω των οποίων ο επαγγελματίας του τουρισμού θα μπορέσει να αντλήσει χρήματα για «ειδικές υποδομές» θα υπάρξουν, αρκεί να υπάρχουν ενδιαφερόμενοι!

 

* Ο Δ.Γεωργάτος είναι ο Νομάρχης Κεφαλληνίας και Ιθάκης .Διανύει την δεύτερη τετραετία του στον νομαρχιακό θώκο(2006-    )μια και είχε διατελέσει Νομάρχης από το 1998-2002