ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΜΑΣ 

ΤΟ «ΠΡΟΦΙΛ» ΤΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΜΑΣ.

 

 

Σύμφωνα με έρευνα του ΙΤΕΠ που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Αύγουστο και Σεπτέμβριο μεταξύ των ξένων επισκεπτών στα μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας μας, οι επισκέπτες μας είναι σχετικά νέοι, το μισό της συνολικής δαπάνης τους το καρπούνται οι τουρ-οπερέιτορ, οι πιο σφιχτοχέρηδες είναι οι Ολλανδοί και ο μέσος χρόνος παραμονής τους στην Ελλάδα, είναι οι 11,2 διανυκτερεύσεις!

 

Πιο συγκεκριμένα:

 

1 Το 50% είναι μεταξύ 20 και 39 ετών, το 38,4% είναι ηλικίας 40 έως 60 ετών, ενώ κάτω των 20 είναι, μόλις, το 5,5% των επισκεπτών και άνω των 60 μόνο το 6,2%. Κατά συνέπεια, η μέση ηλικία των ξένων είναι(μόλις) τα 38 χρόνια.(Αυτό το δεδομένο είναι ενθαρρυντικό, αλλά, δυστυχώς, η δαπάνη που πραγματοποιούν στην χώρα μας τα άτομα αυτά δεν είναι ικανοποιητική)

 

2 Η μέση δαπάνη των ξένων παραθεριστών στην Ελλάδα δεν ξεπερνά το 50% των συνολικών εξόδων του ταξιδιού (Ο οργανωτής ταξιδιών (τουρ-οπερέιτορ) καρπούται το άλλο μισό των εξόδων του τουρίστα). Το μέσο ποσόν που δαπανά εδώ ο επισκέπτης για διατροφή, ψυχαγωγία κ.λ.π. περιορίζεται στα 652 ευρώ το άτομο, με τους Ολλανδούς να θεωρούνται οι πιο…«σφιχτοχέρηδες»(484 Ευρώ/ημέρα) και τους Σουηδούς οι πιο «ανοιχτοχέρηδες»( 766 Ευρώ/ημέρα) Οι καλύτεροι πελάτες παραμένουν, βεβαίως, οι Αμερικανοί  οι οποίοι, όμως, δεν έρχονται πια στην Ελλάδα εξαιτίας της ισοτιμίας ευρώ – δολαρίου και των ακριβών ναύλων.(Οι Αμερικανοί ξοδεύουν κατά μέσον όρο 1.123 Ευρώ !)

 

3.Το «εισοδηματικό προφίλ» των επισκεπτών μας έχει ως εξής:α) Το 20% διαθέτει μηνιαίο εισόδημα πάνω από 5000 Ευρώ β)Το 30% των ξένων τουριστών έχει μηνιαίο εισόδημα από 3000-5000 Ευρώ γ))Το 40% διαθέτει ένα μέσο εισόδημα της τάξης των 1.000 -3.000 Ευρώ δ) Το 10% έχει μηνιαίο εισόδημα κάτω.από 1000 Ευρώ!

 

4.Ο μέσος χρόνος παραμονής των ξένων τουριστών βρίσκεται στις 11,2 διανυκτερεύσεις. Συνηθέστατα, βέβαια, ο χρόνος παραμονής των ξένων δεν ξεπερνά τις 7 ημέρες.( Οι έλληνες ξενοδόχοι πέτυχαν εφέτος, με τις προσφορές τους, να αυξήσουν τον μέσο χρόνο παραμονής κατά 13%)

 

5Το μορφωτικό επίπεδο: α) Οι μισοί είναι στελέχη επιχειρήσεων ή εξειδικευμένοι τεχνίτες που λίγο-πολύ κατατάσσονται στις μεσαίες κοινωνικές τάξεις β) Το 25% είναι χαμηλής μόρφωσης, ανειδίκευτοι εργάτες, ή υπάλληλοι γραφείου στοιχειώδους εκπαίδευσης γ)Το υπολειπόμενο 25% διαθέτει ανώτατη μόρφωση (διευθυντικό ή ανώτερο στέλεχος επιχειρήσεων).