Το 2009 θα είναι χειρότερο για τον Διεθνή Τουρισμό; 

ΤΟ 2009 ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ!

 

O Διεθνής τουρισμός αυξήθηκε κατά 2% το 2008.Παρουσιάστηκε, όμως,το φαινόμενο κατά το πρώτο εξάμηνο να εμφανιστεί αύξηση 5% (Ιανουάριος -Ιούνιος)και κατά το δεύτερο εξάμηνο μείωση 1%! Η κρίση, λοιπόν, επηρέασε και τον τουρισμό, αλλά όχι στον βαθμό που επηρέασε  τις κατασκευές, το real estate ή η αυτοκινητοβιομηχανία.

 

Η αρχική πρόβλεψη του παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO) για το 2009 είναι  ότι θα έχουμε μια ακόμη πιο μέτρια επίδοση. Σύμφωνα με τη έκδοση Ιανουαρίου 2009 του Βαρόμετρου του UNWTO, ο διεθνής τουρισμός αναμένεται να εμφανίσει μηδενική αύξηση σε σχέση με το 2008 ή ακόμα και να μειωθεί !Αναμένεται, λοιπόν, μια πτώση από 0%-2%.( Αποτελεί, όμως, γεγονός, ότι η πρόβλεψη, αυτή την στιγμή, είναι ιδιαιτέρως επισφαλής)

 

Το 2008 όλες οι περιοχές του πλανήτη  ήταν θετικές εκτός από την Ευρώπη, η οποία είχε στασιμότητα στις αφίξεις. Οι καλύτερες αποδόσεις αποδόθηκαν στη Μέση Ανατολή (+11%), την Αφρική (+5%) και την Αμερική (+4%).(Αναφερόμαστε στις διεθνείς αφίξεις τουριστών και δεν συμπεριλαμβάνουμε τον εσωτερικό τουρισμό).Η ανάπτυξη ήταν αρνητική τους τελευταίους έξι μήνες του 2008 τόσο στην Ευρώπη (-3%) όσο και στην Ασία (-3%). Η Αμερική (+1%), η Αφρική (+4%) και η Μέση Ανατολή (+5%) παρουσίασαν θετικά αποτελέσματα στο δεύτερο εξάμηνο.

 

Παρά το ότι είχαμε επιβράδυνση της ανάπτυξης το 2008,αρκετοί προορισμοί παρουσίασαν πολύ θετικά αποτελέσματα σε όλες τις περιοχές(Στην «γειτονιά» μας θετικότατα «κινήθηκαν» η Αίγυπτος, το Μαρόκο η Τουρκία).